Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1927
Datum: 29-06-2019

Week 27: courgette, krulandijvie, paksoi, bospeen en mix-sla. Het combi krijgt: krulandijvie, paksoi, bospeen, appels, nectarines en kiwi’s. Klein aanvullend: bosprei, radijs en tomaten. Groot: bosprei, radijs, tomaten, champignons en gemengde kiemen. Klein fruit: appels, bananen, kiwi’s en nectarines. Groot: appels, kiwi’s, mango, en nectarines. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Courgette + peterselie: gouden courgettesoep voor 2 personen

300 g courgette in stukjes gesneden, 150 g ui of prei heel fijn gesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, theel. kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theel. kerrie, klontje boter, liter water, 1 bouillonblokje ev. scheutje room, ev. vers knoflookblad, korianderblad of peterselie fijngeknipt.

Bak de stukjes courgette, knoflook, specerijen en ui of prei heel even in boter. Voeg water met bouillon toe en kook de groente in 10 min. gaar. Pureer de soep, voeg eventueel room, verse knoflook, koriander, of peterselie toe en serveer.

Courgette: courgette ratatouille voor 2 personen

250 g courgette, 3 stengels groenselderij, evt. bloemkool of wortel, 1-2 tomaten, 2 uien, 1 teen knoflook geperst, scheutje olie, 1 theel. Provenaalse kruiden, peper en zout, evt. olijven, evt. peterselie

Snijd de groenten in kleine stukjes. Bak eerst ui met knoflook in olie en voeg daarna de overige groenten en Provenaalse kruiden toe. Laat het geheel 10-15 min. op een laag pitje stoven en maak het op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst eventueel enkele olijven en fijngehakte peterselie toe. Lekker met nieuwe aardappelen, rijst of pasta.

Courgettes op provencaalse wijze

1 kg courgettes, 50 gram boter, scheutje droge witte wijn, zout, peper, 1 eetl. provencaalse kruiden.

Snijdt de courgettes in blokjes of plakjes. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de courgettes, steeds omscheppend, 3 minuten. Schenk de wijn in de pan en voeg er zout, peper en provencaalse kruiden aan toe. Temper het vuur en leg het deksel op de pan. Laat de courgettes in 5 minuten zachtjes beetgaar smoren.

Courgette: gevulde courgette vegetarisch voor 2 personen

1 courgette, 1 ui gesnipperd, 1 grote tomaat in stukjes,1 klont boter, tofu of noten naar wens, peper, en zout, 50 g Monchou (roomkaas), geraspte kaas

Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepel. Fruit de ui in boter. Laat de Monchou op de uien smelten. Meng ui, Monchou, tomaat, vruchtvlees van courgette en tofu of noten. Maak dit mengsel op smaak met peper en zout en evt. kruiden. Vul de holle courgettes met het mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal. Strooi er geraspte kaas over. Zet de courgetteschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175C.

Courgette: feestelijk courgettetaartje

een pizzabodem of bladerdeeg naar wens, Vulling: 1 (rode) ui, in dunne ringen gesneden, 250 g courgette, in cm dunne schijfjes, olijfolie om in te bakken, 1 teen knoflook, olijven naar wens, in stukjes gesneden, 1/2 theel. pizzakruiden, zout en peper, 1 theel. citroensap, 100 g geraspte kaas.

In een ruime pan olijfolie verhitten, ui en courgette en even bakken met knoflook, zout, en citroensap. Bakvorm bekleden met het deeg. De oven voorverwarmen op 200C. Schep het courgette-uimengsel en de olijven op het deeg. Strooi er de pizzakruiden en geraspte kaas over. Bak het taartje in ca. 15-25 min. in het midden van de oven. Variatie: Ook lekker met stukjes bloemkool, broccoli of andere groente er bij.

Bospeen: mediterrane oranje yoghurt

150 g wortel, 1 teentje knoflook, klontje boter of scheutje olie, 1 dl volle kwark en dl volle yoghurt, peper, mespuntje zout.

Fruit de geraspte wortel een paar minuten in boter of olie. Laat de wortel iets afkoelen. Roer de geperste knoflook, peper en zout en de yoghurt door elkaar en voeg er de geraspte wortel aan toe. Heerlijk fris bijgerecht voor bij bijvoorbeeld een stevig gekruide schotel met peulvruchten en/of vlees. Ook lekker en feestelijk op een bedje van sla.

Bospeen: bospeen met mosterdsaus voor 2 personen.

1 bos peen (ca.400 g), verse peterselie, 3 dl volle melk, 20 g bloem, 15 g boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak.

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ongeveer 10 min. gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meel-botermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempeh en een groene salade.

Paksoi met brie en walnoten

1 paksoi, een scheutje olijfolie, 100 g brie, een handvol walnoten, peper en zout.

Snijd de gewassen groente in stukjes. Stoof ze in olijfolie met een snufje zout en peper beetgaar. Leg boven op de groente in plakjes gesneden brie en laat het deksel op de pan tot de brie gesmolten is. Rooster de walnootstukjes kort in een droge koekenpan en strooi ze over de groente met brie. Serveer meteen. Heerlijk bij pasta of een gekookte graansoort.

Paksoi: Paksoi met cashewnoten voor 2 personen

1 struik paksoi, een handje cashewnoten, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 theel kerriepoeder, een scheutje water.

Was de paksoibladeren in hun geheel. Snijd de witte stengels in 2 cm brede repen en de bladeren in grove stukken. Verwarm de olie en roerbak de cashewnoten met kerrie een paar minuten en schep ze uit de pan. Smoor de witte stengels in de olie. Voeg het water toe en laat de groente 5 min. zacht koken. Voeg dan de groene bladeren toe en laat de groente nog maximaal 5 min. stoven. Voeg de cashewnoten toe en serveer het gerecht met rijst of een andere gekookte graansoort. De paksoi moet nog beet hebben !

Andijvie zomerandijviesalade voor 2 personen

1/2 krop andijvie, 1 grapefruit, 2 eetl. zonnebloempitten, eetl. olie, 1 eetl. sojasaus, 50 gr geitencamembert of blauwe kaas, dressing: citroensap, (olijf) olie, 1 theel. (gedroogde) oregano

Andijviekrop goed wassen, in hele dunne reepjes snijden en in een ruime schaal doen. Dressing maken door ingredinten goed door elkaar te mixen. De ui fijn snijden en met de dressing door de andijviereepjes roeren. Grapefruit overlangs halveren en de partjes eruit scheppen of snijden en door de andijvie mengen. Kaas en paprika in kleine stukjes snijden en door de sla mengen. Zonnebloempitten op laag vuurtje in koekenpan licht roosteren, dan scheutje olie toevoegen en met sojasaus heel even op een laagje vuurtje laten staan en de knapperige zonnebloempitten even af laten koelen. Andijvie garneren met zonnebloempitten.

Nieuwe Peen: pasta met worteltjes in kaassaus

150 g pasta, 300 g wortel, 2 tenen knoflook, een scheut zonnebloemolie, 1 theel. boemboe, een scheutje ketjap of shoyu, 150 g geraspte kaas, een bosje peterselie

Kook de pasta in water met een beetje zout. Roerbak ondertussen de knoflook met in kleine stukjes gesneden wortel in olie tot de wortel gaar is. Voeg sambal en ketjap toe. Meng al roerende de smeerkaas door de worteltjes totdat de smeerkaas gesmolten is. Dien de pasta op met de wortel-kaassaus en strooi er geraspte kaas en fijngehakte peterselie over.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster