Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1928
Datum: 05-07-2019

Week 1928: witlof, venkel, prei, rode Batavia-sla en spitskool. Het combi krijgt: witlof, venkel, prei, bananen, kiwi’s en een mango. Klein aanvullend: champignons, komkommer en cherrytomaatjes. Groot: aubergines, broccoli-kiemen, komkommer, cherrytomaatjes en een rode paprika. Klein fruit: appels, mango, nectarines en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mango, nectarines en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Witlof: witlofsalade met tofu

50 g gerookte tofu, in blokjes, 2 stronkjes witlof, 1-2 augurkjes (zoetzuur), in blokjes, 1 tomaat, in blokjes, ½ appel, in blokjes, 1 eetl. citroensap, 40 ml yoghurt, ½ eetl. mayonaise, ½ eetl. kappertjes 1 eetl. pijnboompitten, peper en kruidenzout

Maak de witlof schoon. Trek van 1 of 2 struikje(s) de blaadjes los. Snijd de andere(n) in reepjes. Meng de tofu-, augurkjes-, tomaat- en appelblokjes met de witlofreepjes. Besprenkel het geheel met citroensap. Maak een dressing van de yoghurt, de mayonaise en de kappertjes. Meng de dressing met de salade. Bekleed een schaal met de witlofblaadjes en schep de salade op de blaadjes. Gebruik de pijnboompitten als garnering.

Witlof: fruitige witlofsalade voor 2 personen

2 struikjes witlof, sap van een halve citroen, 1 peer, 1/2 appel, 1 mandarijn. Dressing: 1 eetl. witte wijnazijn, 1 eetl. olie, 3 eetl. tofunaise (mayonaise op basis van soja), 30 g walnoten of hazelnoten, snufje kaneelpoeder.

Halveer de struikjes witlof in de lengte, haal de harde stukken eruit en snijd in dunne ringen. Sprenkel wat citroensap over de witlof om verkleuren tegen te gaan. Schil de peren en de appel en snijd het fruit in kleine blokjes. Besprenkel met de rest van het citroensap. Pel de mandarijnen en snijd de partjes doormidden. Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin. Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en roer door de salade. Garneer de salade met de noten en een snufje kaneelpoeder.

Witlof: Witloftortilla voor 2 personen

300 gr. witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, ½ theel. nootmuskaat, 100 gr. ham, zeezout naar smaak, en olijfolie.

Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 minuten gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen. Lekker met veldsla.

Knolvenkel – Informatie.

Venkel

Venkel is een aromatische groente met een anijsachtige smaak. Ze kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Was de groente, verwijder een stukje van de onderkant en van de stengels. Snijd de groente voor het koken of bakken in stukken en stoof ze in een laagje water met een klontje boter of scheutje olie in ongeveer 15 minuten beetgaar. Lekker met vis of een kaassaus. Venkelsoep is heerlijk verfrissend. Rauw fijngesneden venkel is heerlijk als rauwkostsalade met een romige dressing en bijv. stukjes zachte kaas en grof gehakte paranoten of pijnboompitten en stukjes appel. Venkel kan ongeveer een week in de groentelade van de koelkast bewaard worden.

Knolvenkel: venkel-komkommersalade voor 2 personen

1 kleine venkelknol, 1/2 komkommer, dressing: 50 g zachte geitenkaas, 3 eetl. yoghurt, 1 teentje knoflook geperst, 1/2 theel. tijm, peper, en zout

Venkel schoonmaken, in dunne reepjes snijden en 1 min. blancheren in kokend water. Uit laten lekken. Komkommer schillen en in blokjes snijden. Geitenkaas fijn prakken en loskloppen met de yoghurt, knoflook, tijm en peper en zout naar smaak. Venkel en komkommer door elkaar scheppen, dressing erdoorheen scheppen. Garneren met fijngeknipt venkelgroen. Lekker met gebakken aardappelen en een (vegetarische) burger.

Knolvenkel: venkelsalade met ei en olijven

1 venkelknol, 1 hard gekookt ei, 6 zwarte olijven, 2(gedroogde) tomaatjes, ½ bakje tuinkers, Dressing: 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing.

Venkel in dunne reepjes snijden of raspen. Eieren, olijven en gedroogde tomaatjes klein snijden en mengen met de venkel. Olie, citroensap en honing mengen tot een dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Dressing over de salade schenken. Salade garneren met tuinkers.

Uientaart

1½ ons grof gesneden ui (kan zijn: rode, sjalotten en/of gewone), 2 of 3 plakjes bladerdeeg, eetlepel bruine of rietsuiker, ½ ons feta in blokjes, theelepel rozemarijn

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet het roostertje waarop straks de schotel komt niet te hoog in de oven. Vet een ovenschaal in met olie of boter en ontdooi genoeg plakjes om dit mee te bekleden. snij dan nu de uien, liefst niet snipperen maar in flinke partjes, bijv. net in een behapbare stukken formaat. Snij de feta in blokjes. Verhit een beetje olie in koekenpan. Bak de uien kort met de suiker om ze te \\\'caramelliseren\\\'. Voeg zout, peper, rozemarijn toe. Licht glazig is genoeg. Dan het vuur uit. Bekleed de overschaal met de inmiddels ontdooide bladerdeeg. Stort de uien erin en meng de fetablokjes erdoor. Zet de schotel 20 à 25 minuten in de oven.

Spitskool: pasta spitskool en champignons voor 2 personen

400 g spitskool in reepjes gesneden, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Italiaanse kruidenmix, 1 bakje champignons, pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas

Stoof de champignons met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruidenmix ongeveer een kwartier. Schep dit mengsel apart in een kom en roerbak of stoof nu de spitskool en evt. wortel gaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water gaar met zout. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Voeg champignonmengsel en de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van: Schep het mengsel in een ovenschaal, strooi er eventueel geraspte kaas over en laat een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C staan tot er een mooi goudgeel korstje op zit. Variatie met rijst of bulgur en nasikruiden In plaats van pasta kunt u ook rijst of een andere graansoort gebruiken. Vervang de Italiaanse kruidenmix voor nasikruiden en u hebt een heerlijke schotel.

Spitskool: lichte spitskoolschotel voor 2 personen

400 g spitskool, 1 appel in kleine stukjes, een handvol rozijnen geweld, ev. 1 theel. vers geraspte gemberwortel, 1 theel. korianderpoeder of kerrie, 1 eetl. muntblaadjes fijngeknipt, scheutje olie, peper, en zout, 50 g gemengde noten, grof gehakt, een graansoort: bijv. gierst, rijst of bulgur.

Snijd de kool in reepjes. Stoof of bak de kool ongeveer een kwartier met de rozijnen, appelstukjes, kruiden en specerijen in olie en roer het regelmatig om. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Kook of stoom ondertussen de gierst, rijst of bulgur gaar. Rooster de noten in een droge koekenpan. Serveer het graan met de kool en strooi er de nootjes over. Ook lekker met een kerrie- of kaassaus erbij.

Prei: Prei stamppot met venkel.

1 kg aardappelen,125 ml. creme fraiche, 500 gram prei, 500 gram venkel, 2 eetl. olijfolie, 1 uitje, 1 theel. venkelzaad, 30 gram boter, zout, zwarte peper, venkelgroen om te garneren.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met wat zout. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Maak de venkel knolletjes schoon en snijd ze in reepjes. Pel en snipper het uitje. Wanneer de aardappelen gaar zijn ze afgieten en even droog stomen. Stamp de aardappelen met de creme fraich. Roerbak ondertussen de prei met de venkel en ui in wat olie. Bak het mengsel op een laag vuur beetgaar. Meng de groente met de gestampte aardappelen. Fruit het venkelzaad 1 minuut in hete boter en doe het bij de stamppot. Breng alles op smaak met zout en peper en garneer met venkelgroen

Prei: Preipannenkoek

150 g tarwebloem, snufje zout, 2 eieren, 3 dl melk, 1 preitje, fijngesneden, olie om in te bakken, 70 g geraspte kaas.

Maak een beslag van meel, melk, eieren en zout. Bak de prei kort in een scheutje olie. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan, giet beslag erin en strooi een deel van de groente erover. Bak de pannenkoek een paar minuten, draai om en strooi er geraspte kaas over.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster