Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1933
Datum: 09-08-2019

Week 33: spitskool, rode batavia sla, suikermais, courgette en prei. Het combi krijgt: spitskool, rode batavia sla, prei, nectarines en een Galia meloen. Klein aanvullend: rode basilicum, gele paprika, tomaten en nieuwe uien. Groot: champignons, komkommer, gele paprika, tomaten en verse uien. Fruitpakketten: beide appels, kiwi’s, Galia meloen en nectarines. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Suikermaïs omelet

200 gram gekookte maïskorrels, 100 gram vers bruinbroodkruim, 4 eieren, zwarte peper, cayennepeper, zout, iets melk, peterselie, boter om te bakken.

Roer de eieren los met iets melk en vermeng ze met de maïs, broodkruim, de kruiden en het zout. Bak hiervan een omelet op een laag vuur. Garneren met gehakte peterselie

Suikermaïs: maïs-courgettesoep

2 maïskolven, 1 ui, 1 teen knoflook, een scheutje olijfolie, 1 kleine courgette, 1 bouillonblokje, ½ liter water, 3 eetl. polenta (maïsgriesmeel), ½ theel. rozemarijn, 1 theel. tijm, ev. Tomatenpuree, peper en zout.

Bak ui en knoflook in olie en voeg er de courgette aan toe. Laat alles even bakken en voeg dan het water, de rozemarijn en de bouillon toe. Voeg, als de soep kookt, al roerende het maïsgriesmeel toe. Blijf ongeveer 5 tot 10 min. roeren tot het meel gaar is. Pureer de soep met een staafmixer. Snijd de maïskorrels van de gaargekookte kolven. Voeg de maïskorrels, tijm en ev. de tomatenpuree aan de soep toe. Maak de soep op smaak met peper en zout. Serveer bijvoorbeeld met (Ciabatta)brood met gedroogde tomaten in olijfolie en een kleine salade. Variatie met rode paprika: Aan deze soep kunt u met de maïskorrels ook fijn gesneden paprikastukjes toevoegen.

Suikermais: maissalade voor 2 personen

maïskorrels van 1 maïskolf, 1 kropje sla, in repen gesneden, en/of 3 tomaten, in stukken gesneden, 2 eetl. mayonaise, ½ theel. bieslook, ½ theel. peterselie.

Doe de maïskorrels, sla en/of tomaten in een kom. Voeg mayonaise en kruiden toe en meng alles goed door elkaar. Serveer bijvoorbeeld bij gekookte suikermaïs. Variatie met komkommer en ui: Voeg voor een extra frisse en pittige smaak stukjes komkommer en fijngesneden stukjes ui toe.

Suikermaïs: suikermaïs met tijm en kaas voor 2 personen

2 suikermaïs, 4 plakjes pittig belegen kaas, verse tijm, vers gemalen peper, klein beetje kaneel.

Maïs met blad in ongeveer 30 min. gaar stoven in een wijde pan met 2 cm water. Let goed op dat er water in de pan blijft. Maïskorrels van met blad gestoofde kolven zijn smaakvoller. Tijmblaadjes van de takjes plukken. Blad van de maïskolven aan één kant open vouwen. Tijm en kaneel op de maïs strooien. Peper er boven malen. Kruiden afdekken met de plakjes kaas en de maïs weer dicht vouwen. Kaas even laten smelten. Daarna het blad en de beschermdraden van de maïs verwijderen.

Spitskool: pasta met spitskool of prei voor 2 personen

400 g spitskool in reepjes gesneden, of 400 g prei in stukken van 1 cm, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Italiaanse kruidenmix, 150 g brie of camembert (of andere kaas), pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas

Stoof de groente(n) met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruidenmix in ongeveer een kwartier beetgaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water met zout gaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Snijd de kaas in kleine stukjes en meng deze goed door de pasta. Voeg de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van: Ovenschotel Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en strooi er eventueel geraspte kaas over. Laat de gevulde schaal een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C staan, tot er een mooi goudgeel korstje op zit.

Spitskool: spitskool met nectarine en feta voor 2 personen

400 g. spitskool, 1 ui, 1 nectarine, 150 g. feta, ½ bosje peterselie, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie

Ui op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in smalle stukjes snijden en fruiten in olie. Spitskool in smalle reepjes snijden, met een klein beetje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Feta raspen op een grove rasp. Peterselie fijn hakken. Nectarine in kleine stukjes snijden. Fruit, kaas en kruiden toevoegen. Lekker met haver of een ander graansoort en een wortelsalade.

Courgette: rijst met courgette, ui en noten voor 2 personen

gemengde rijst voor 2 personen, 1 laurierblad, 1 ui, 350 g courgette, een scheut olijfolie, 1 teen knoflook gesnipperd, 1/2 eetl. verse tijm of 1/2 theel. gedroogde tijm, 1/2 theel. oregano, gepelde walnoten, peper, en zout, peterselie.

Zet de rijst met water, laurierblad en zout op het vuur. Was de courgette en snijd ze in schijfjes. Snijd de uien in ringen. Bak courgette, knoflook en ui ongeveer 10 minuten in olijfolie. Voeg oregano, tijm, peper, zout en walnoten toe. Schep als de rijst gaar is deze door het groentemengsel. Serveer met vers geknipte peterselie erover. Een heerlijke combinatie! Tip: U kunt ook een lekkere nasischotel klaarmaken door samen met deze groenten, bloemkool, wortel, prei en nasikruiden te gebruiken

Courgette: courgette met pesto en champignons voor 2 personen

300 g courgette, 1 ui gesn., 1 teen knoflook geperst, 125 g kastanjechampignons, peper, en zout, 2 eetl. pestosaus, 50 g volle kwark,1-2 tomaten, olie voor bakken en invetten

Uiteinden van de courgettes verwijderen, courgette wassen en in dunne plakjes snijden. Oven op 180°C voorverwarmen. Ui en knoflook fruiten in olie. Champignons schoonvegen, in plakjes snijden en even meebakken. Op smaak brengen met peper en zout. Pesto mengen met de kwark. Ovenschaal invetten met olie. Bodem bedekken met een laag courgetteplakken, dan champignons, de helft van de pesto-kwark erover, weer een laag courgetteplakken, een laag champignons, pestokwark en afsluiten met courgetteplakken. Tomaten in plakken snijden en op de courgettes leggen. 20 minuten in de oven bakken. Lekker met rijst.

Uientaart

1½ ons grof gesneden ui (kan zijn: rode, sjalotten en/of gewone), 2 of 3 plakjes bladerdeeg, eetlepel bruine of rietsuiker, ½ ons feta in blokjes, theelepel rozemarijn

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet het roostertje waarop straks de schotel komt niet te hoog in de oven. Vet een ovenschaal in met olie of boter en ontdooi genoeg plakjes om dit mee te bekleden. snij dan nu de uien, liefst niet snipperen maar in flinke partjes, bijv. net in een behapbare stukken formaat. Snij de feta in blokjes. Verhit een beetje olie in koekenpan. Bak de uien kort met de suiker om ze te \\\'caramelliseren\\\'. Voeg zout, peper, rozemarijn toe. Licht glazig is genoeg. Dan het vuur uit. Bekleed de overschaal met de inmiddels ontdooide bladerdeeg. Stort de uien erin en meng de fetablokjes erdoor. Zet de schotel 20 à 25 minuten in de oven.

Tomaten: pittige tomatensalsa voor 2 personen

5 rijpe tomaten gepeld en fijngesneden, 3 fijngesneden (rode) uien, 3 fijngesneden chili pepertjes, 1 el olijfolie, 1 geperst teentje knoflook, 1 theel. balsamico azijn, ev. 2 theel. fijngesneden verse koriander.

Voeg al de ingrediënten bij elkaar, roer het even door. Laat het minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast staan zodat de smaak zich ten volle kan ontwikkelen.

Tomaat: gevulde tomaat voor 2 personen

1 tomaat per persoon, 1 dl. biologische volle kwark of Hüttenkäse, 1 eetl. yoghurt, 2 eetl. vers geknipte bieslook en evt. peterselie en/of knoflook, peper, en kruidenzout

Was de tomaten, snijd het kapje eraf en hol ze uit met een lepel. Strooi een klein beetje kruidenzout in de binnenkant van de tomaten en zet ze omgekeerd om uit te lekken. Meng kwark of Hüttenkäse met yoghurt peper, kruidenzout en verse kruiden. Schep het mengsel voorzichtig in de uitgeholde tomaten en zet de kapjes er weer op.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster