Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1935
Datum: 23-08-2019

Week 35: regenboogsnijbiet, rode bieten, ijsbergsla, romanesco en courgette. Het combi krijgt: rode bieten, ijsbergsla, romanesco, appels, kiwi’s en een mango. Klein aanvullend: tomaten, paprika en een komkommer. Groot: champignons, tomaten, paprika, en aubergine. Klein fruit: appels, druiven, kiwi’s, sinaasappels en een meloen. Groot: appels, bananen, druiven, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden

RECEPTEN

Snijbiet: gestoofde snijbiet voor 2 personen

400 g snijbiet blad in reepjes en stengel in stukjes, 1 kleine ui fijngesneden, 1 dl (soja)melk, 1 eetl. Arrowroot, 1 eetl. extra vergine olijfolie, (kruiden)zout, peper.

Olie verwarmen en ui fruiten. Snijbiet en een bodempje water toevoegen en zachtjes laten stoven. Intussen de arrowroot oplossen in koude melk. De opgeloste arrowroot bij de groente voegen en enkele minuten laten koken tot de saus dik wordt. Op smaak brengen met kruidenzout en peper. Serveren: met aardappelen in de schil, een vegetarische burger en een wortelsalade met vinaigrette.

Snijbiet: ovenschotel snijbiet met aardappel voor 2 personen

1 bos snijbiet in repen gesneden, 1 uitje gesnipperd, een scheutje olijfolie, 500 g aardappels geschild en in stukken, 1 dl melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd 75 g geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel

Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuit-kruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ont-staat. Schep de snijbiet in de schaal en ver-deel het gelijkelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175C tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een (komkommer)salade erbij. Eet smakelijk! Variatie met andere groenten Deze ovenschotel is ook erg lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel. Variatie extra gevuld Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

Snijbiet: snijbietsalade met rooktofu en zonnebloempitjes

bosje snijbiet, 1/2 blok rooktofu(de lekkerste is die van Taifun te bestellen bij uw pakket), handje zonnebloempitjes, 3 el (olijf) olie, 1 el tamari (zoute sojasaus), wat citroensap, versgemalen peper en zout naar smaak.

Was de snijbiet en snij de stengels van het blad. Snijd de stengels in kleine stukjes en ev. het blad wat kleiner. Snij de tofu in blokjes en bak in wat olie rondom bruin. Rooster in een droge koekenpan de zonnebloempitjes. Maak een dressing van de olijfolie, tamari en citroensap. Leg in een platte schaal de snijbiet, besprenkel met de dressing. Garneer met de stukjes gebakken tofu en de zonnebloempitjes.

Rode biet: bietjes met geroosterde knoflookdressing

1 bol knoflook, 500 g gekookte bietjes, olijfolie. dressing: 20 ml balsamicoazijn, 80 ml olijfolie, peper en zout. Evt. ter garnering wat verse blaadjes oregano of marjoraan.

Snij een kapje van de knoflookbol en besprenkel de bol met wat olijfolie. Rooster de knoflook ca. 20 min. in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat afkoelen. Snijd de bietjes in vier kwarten en snijd hiervan plakjes zodat er driehoekjes ontstaan. Pel de knoflook en pureer de teentjes samen met de ingredienten voor de dressing met een staafmixer. Meng de dressing door de bietjes en garneer met de oreganoblaadjes.

Rode biet: Rode bietensoep (voorgerecht voor 4 personen)

400 gram gekookte bieten, 4 waspeentjes, 2 teentjes knoflook, 1 flinke aardappel, 1 grote ui, 2 eetlepels (olijf)olie, 1 eetlepel tomatenpuree, 1-2 theelepels wijnazijn, tabasco, 2 eetlepels gehakte peterselie, theelepel Provenaalse kruiden, 1 liter bouillon

Schil de bietjes en snijd ze in blokjes. Houd een paar eetlepels achter. Snijd de geschilde aardappel ook in blokjes. Was de peen en snijd ze schijfjes. Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een soeppan en laat de ui en de knoflook glazig fruiten. Laat de tomatenpuree en de kruiden kort mee fruiten. Voeg de bietjes, de aardappel en de peen toe en laat ze omscheppend kort mee fruiten. Giet de bouillon in de pan en laat de soep, met de deksel op de pan, circa 20 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met de azijn en een paar druppels tabasco. Roer de achtergehouden blokjes biet erdoor en strooi er de gehakte peterselie over.

Rode Biet:lauwwarme haring-bietensalade voor 2 personen Hartig-zoet bijgerecht

2 grote bieten, 2 haringen, 4 takjes verse peterselie of 1 theel. gedroogde peterselie, 1 theel. mosterd 1 eetl. soja cuisine of zure room.

Bieten wassen, koken, af laten koelen, schilletjes eraf trekken en raspen met een grove rasp. Staartje van de haring verwijderen. Haring in kleine stukjes snijden. Peterselie fijn hakken. De dunne steeltjes zijn ook lekker. Alle ingredinten door elkaar mengen. Lekker op brood of bij granen met groene groente.

Rode bieten: rode bietjes met appelschijven

400 g rode bieten, 2 appels, in plakken van 2 cm dik, 1 ui, in ringen gesneden, 1 klontje boter, theel. karwijzaadjes en/of venkelzaadjes, zwarte peper, zout. ev. 2 eetl. zure room.

Kook de rode bieten in water gaar en verwijder de schil. Neem een grote koekenpan en smelt de boter. Snijd de gekookte bietjes in plakken van 1 cm dik. Verdeel de uiringen en appelschijven mooi in de pan en bak ze aan beide kanten lichtbruin. Schep ze even op een bord, laat een klein klontje boter in de koekenpan smelten en leg er de rode bietenplakken in. Laat ze aan beide kanten even bakken met het karwijzaad en/of het venkelzaad en voeg er dan de appel en ui aan toe. Laat nog 5 min. op een laag pitje staan, maal er zwarte peper en een snufje zout over en serveer eventueel met zure room. Heerlijk met een vegetarische burger en gierst of bulgur.

IJsbergsla met ei in remouladesaus voor 2 personen

Krop IJsbergsla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, bosje verse dille of 1 theel. gedroogde Dille, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl. Volle kwark, zeezout naar smaak, vers gemalen peper

Eieren koken Zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingredinten mengen en serveren op de sla.

Romanesco (informatie)

romanesco

Een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Romanesco: gebakken romanesco met walnoten voor 2 personen

romanesco, in kleine roosjes en stukjes, 1 ui, gesnipperd, wortel, in kleine stukjes, scheutje olijfolie om in te bakken, 100 g walnoten, grof gehakt, theel. vers gemalen peper, theel. Gemberpoeder, zeezout, 1 eetl. tamari of shoyu, 2 eetl. santen (kokosvet).

Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort.

Sinaasappel: mediterrane saladedressing voor 2 personen

2 eetl. sinaasappelsap, theel. sinaasappelschilrasp, 100 g zure room, 1 theel. zachte honing, cayennepeper, zout.

Klop de zure room los en schuimig. Meng er peper, zout, honing en sinaasappelsap en rasp door. Serveer bij salade van ijsbergslasla, krulandijvie, winterpostelein of rauwkost van wortel en/of knolselderij en sla met stukjes sinaasappel of mandarijn en geroosterde pijnboompitten

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster