Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1936
Datum: 30-08-2019

Week 36: raapstelen, bloemkool, groenselderij, waspeen en sperziebonen. Het combi krijgt: raapstelen, bloemkool, sperziebonen, appels, meloen en peren. Klein aanvullend: champignons, cherry-tomaatjes en rode ui. Groot: gemengde kiemen, komkommer, rode paprika, cherrytomaatjes en rode ui. Klein fruit: appels, bananen, meloen, peren en sinaasappels. Groot: appels, meloen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Sperziebonen met kip en appel

400 g. sperziebonen, 200 g. kipfilet, ½ appel, ½ bosje peterselie, ½ theel. Karwijzaad, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie

Sperziebonen wassen, afhalen en in ongeveer 10 minuten gaar koken in weinig water. Kipfilet in stukjes snijden of knippen met een schaar en in ongeveer 10 minuten krokant en gaar bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Appel in kleine stukjes snijden. Appel en kruiden aan de sperziebonen toevoegen. Lekker met in de schil gekookte aardappelen en een groene salade of met rijst en een wortelsalade

Sperziebonen: sperzieboontjes met cherrie tomaat voor 2 personen

200 g sperziebonen, 1-2 (kers)tomaten, ½ ui gesnipperd, 1 eetl. olijfolie, 1/2 theel. bonenkruid, 1/2 theel. tijm, zout en peper, seitan.

Olie verwarmen en ui fruiten. Boontjes, kruiden en een bodempje water toevoegen. De boontjes gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen en in stukken snijden. Vlak voor het einde de tomaten toevoegen en goed laten doorwarmen. Serveren: met aardappel in de schil, een stukje seitan en tuinkerssalade met yoghurtmayonaise.

Sperziebonen: sperziebonen met tempeh en tomatensaus voor 2 personen

400 g sperziebonen, ½ pakje tempeh*, 4 flinke tomaten, verse basilicum en/of verse oregano, 2 theel. honing, 2 dl water, een scheutje tamari*, olijfolie, vers gemalen peper, zeezout naar smaak.

Tempeh in plakjes en daarna in blokjes snijden en in ongeveer 20 min. krokant bakken in olie op een laag vuur. Sperziebonen afhalen. Het water aan de kook brengen. Tomaten van kroontje en steelaanzet ontdoen en klein snijden. Sperziebonen in weinig water in ongeveer 10 min. gaar koken. Tomaten toevoegen aan het kokende water en 5 min. laten koken. Tempeh afblussen met tamari en door de bonen scheppen. Tomaten zeven. Saus op smaak brengen met verse kruiden, honing, peper en zout. Lekker met pasta en een groene salade. *Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Indonesië. Het eiwitproduct heeft een pittige smaak en is erg gezond. Tempeh en tamari zijn te koop als extra bestelling bij het Achterhoekpakket.

Groenselderij: groenselderij met wortel en kikkererwten voor 2 personen

1 struikje groenselderij, 1 wortel, scheutje olie om in te bakken, een potje gekookte kikkererwten (300 g), ev. 2 eetl. tomatenpuree, peper en zout.

Was de groenten en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm. Roerbak de groente een paar minuten in olie, voeg een scheutje water toe en laat de groente stoven tot ze beetgaar is. Voeg de kikkererwten, tomatenpuree, peper en zout toe en laat het geheel goed doorwarmen. Serveer dit gerecht met gekookte gierst of een ander graan. De kikkererwten geven dit vrolijk ogende gerecht een nootachtige ‘bite’.

Groenselderij: salade selderij met pijnboompitten voor 2 personen

3 stelen groenselderij, 1/2 rode paprika, 1 ui fijngesnipperd, een klontje boter, 2 eetl. pijnboompitten, evt. een potje maïskorrels, Dressing: 4 eetl. sinaasappelsap, 1/2 theel. geraspte sinaasappelschil, 2 eetl. olie, 1 eetl. verse muntblaadjes fijngeknipt, ½ theel. honing of suiker

Snijd de selderij en paprika in stukjes of reepjes. Fruit de ui in de boter en voeg dan de selderij, paprika en pijnboompitten toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en laat het daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die met het afgekoelde groentemengsel. Extra gevuld en lekker met een potje malse maïskorrels erdoor gemengd.

Hartige pannenkoekjes met wortel en ui

2 wortels in dunne plakjes, 2 uien fijngesnipperd, 2 teentjes knoflook geperst, sojasaus, 4 kopjes tarwebloem, 2/3 kopje havermout of havervlokken, scheutje melk, snufje zout, tijm en/of majoraan naar smaak, 2 eieren, 4 eetl. Sesamzaad, 2 handjes rozijnen

Ui, wortel en knoflook in een scheutje olie fruiten tot de wortelplakjes gaar zijn. Klein beetje sojasaus toevoegen. Roer bloem, havervlokken, zout, kruiden, rozijnen en sesamzaad door elkaar. Roer het losgeklopte ei door het groentemengsel en voeg daarna de beide mengsels samen. Roer er zoveel melk bij tot er een dik beslag ontstaat. Bak in een kleine koekenpan met een scheutje olie na elkaar ongeveer 6 tot 10 hartige pannenkoekjes van dit beslag en laat ze goed gaar worden. Serveer ze (eventueel met peterselie of bieslook) bij een frisse salade..

Komkommer: komkommer-yoghurtsalade voor 2 personen

1 kleine komkommer, 1,5 dl volle yoghurt, of 1 dl yoghurt en ½ dl kwark, peper en zout, 1 eetl. olijfolie, ½ eetl. azijn of citroensap, naar wens 1 of 2 tenen knoflook geperst, evt. een aantal olijven zonder pit, evt. een aantal muntblaadjes

Leg de komkommer van tevoren op een koele plek, zodat u een echt frisse salade krijgt. Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Meng yoghurt, (kwark), olie, azijn of citroensap, peper, zout, munt, knoflook en in stukjes gesneden olijven door elkaar en schep dit door de komkommerstukjes. Serveer meteen. Erg goed te combineren met een pittig gekruid peulvruchten-, kaas- of vleesgerecht.

Waspeen: wortelsalade met studentenhaver voor 2 personen

200 g wortels, 80 g noten en rozijnen of studentenhaver. Dressing: sap van 1 sinaasappel, sap van ½ citroen, 2-3 eetl. (walnoot)olie, snufje kaneel, peper naar smaak. Garnering: 2 eetl. peterselie, fijngeknipt.

Wortel schoonmaken en raspen. Noten fijnhakken, dressing kloppen van de ingrediënten en alles door elkaar scheppen. Garneren met peterselie. Lekker bij couscous of gebakken aardappelen

Waspeen: wortelen met pit voor 2 personen

400 g wortel, in schijfjes van 2 centimeter dik, ½ theel. kurkuma- of gemberpoeder, ½ theel mosterdzaad (of poeder), 1 teen knoflook fijngesneden, 1 theel sambal of een mespuntje chilipeper snufje zout, scheutje olie om in te bakken, 1 theel honing, 1 eetl. citroensap

Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 minuten in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst of quinoa (quinoa kunt u het beste even in een zeef onder stromend water afspoelen voordat het gekookt wordt).

Bloemkool: Curry voor 2 personen

1 kleine bloemkool, in kleine stukjes, 2 aardappelen, in blokjes van 2 cm, 1 blik gepelde tomaten, 1 kleine ui, gesnipperd, 2 tenen knoflook, ½ theel. verse geraspte gember, ½ afgestreken eetl. kerriepoeder, ½ theel. chilipoeder, ½ theel. komijnpoeder, ½ theel. paprikapoeder, 1 kruidnagel, 1 eetl. tomatenpuree, ½ theel. bouillonpoeder, peper & zout, boemboe, 1 theel. citroensap.

Bak de ui in een scheutje olie tot ze zacht is. Bak de knoflook even mee samen met de vers geraspte gember. Voeg de specerijen toe en fruit deze nog een minuut mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook dit een minuut mee (ontzuren). Giet de tomaten en hun sap er bij en breng aan de kook. Laat 15 min. pruttelen. Voeg de aardappelen toe en laat nog 10 min. stoven. Voeg dan de bloemkoolroosjes erbij en laat de groenten bijna gaar koken. Breng op smaak met bouillonpoeder, peper en zout, boemboe en citroensap. Lekker met een mengsel van rijst & kikkererwten.

Meloen

diverse ingrediënten

Als u van lekker zoete meloen houdt kunt u de meloen in blokjes gesneden minimaal een uur laten staan in sinaasappelsap of evt. met honing of diksap. Houdt u van een combinatie van zacht fruitig met hartig zout? Serveer dan eens partjes meloen met plakjes ham of belegen (gei-ten)kaas als voorafje of feestelijk hapje. Ook is meloen heerlijk gecombineerd met stukjes sinaasappel, mandarijn, appel en (rum)rozijnen. Geef er een bolletje roomijs bij en u heeft en feestelijk toetje!

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster