Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1938
Datum: 13-09-2019

Week 38: bloemkool, winterpeen( nieuw ras), raapstelen, suikermais en mix-sla. Het combi krijgt: bloemkool, winterpeen, raapstelen, appels, druiven en een mango. Klein aanvullend: champignons, aubergine en tomaten. Groot: aubergines, komkommer, tomaten, shi-taken en rode paprika. Klein fruit: appels, bananen, witte druiven en blauwe bessen. Groot: appels, witte druiven, kiwi’s en een mango. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Bloemkoolroosjes en gehakt samen in tomatensaus

½ bloemkool, 200 g. gehakt, 2 eetl. zoete ketjap, ¼ theel. (witte) peper, zeezout naar smaak, ongeveer 3 dl tomatensaus, 1 theel. Tijm, mespunt cayennepeper, 2 theel. Honing, olijfolie

Gehakt mengen met ketjap, peper en zout. Maak door het gehakt tussen je handen te draaien kleine balletjes, twee keer zo groot als soepballetjes. Gehaktballetjes krokant en gaar bakken in olie. Bloemkool in roosjes snijden en in ongeveer 10 minuten gaar stoven in een bodempje water. Tomatensaus met cayennepeper en tijm al roerende verwarmen op een vlamverdeler. Op smaak brengen met zout en honing. Schenk de saus in een platte schaal of een groot, diep bord. Leg daarin de bloemkoolroosjes en gehaktballetjes. Garneer de schaal met veldsla om in één keer alle kleuren op tafel te zetten. Lekker met pasta, aardappelpuree of gebakken aardappels.

Bloemkool met gerookte tofu, olijven en tomaat

400 gr bloemkool, 1 pakje gerookte tofu, 1 ui, 1 tomaat, ½ bosje peterselie, 50 gr olijven, 1 eetl. tamari, 2 theel. Honing, olijfolie

Bloemkool in roosjes snijden en de steel in stukjes en gaar koken in een bodempje water. Tofu in kleine blokjes snijden en in 15 à 20 minuten krokant bakken in olie, op een niet te hoog vuur. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in partjes snijden. Ui fruiten in olie. Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat klein snijden en toevoegen aan de ui. Olijven in ringetjes snijden. Peterselie fijn hakken. Tofu, olijven, peterselie, tamari en honing aan het ui-tomaatmengsel toevoegen, nog even doorwarmen en over de bloemkool serveren. Lekker met nieuwe aardappelen of rijst

Winterpeen: pasta met wortel in kaassaus voor 2 personen.

150 g pasta (penne of spirelli), 300 g wortel, 2 tenen knoflook, een scheut zonnebloemolie, 1/2 theel. sambal (of een eetlepel boemboe), een scheutje ketjap, 150 g geraspte kaas, een bosje peterselie.

Kook de pasta in water met een beetje zout. Roerbak ondertussen de knoflook met in kleine stukjes gesneden wortel in olie tot de wortel gaar is. Voeg sambal of boemboe en ketjap toe. Meng al roerende de helft van de kaas door de worteltjes totdat die gesmolten is. Dien de pasta op met de wortel-kaassaus en strooi er geraspte kaas en fijngehakte peterselie over.

Winterpeen: Worteltjestaart ( Deze worteltjestaart moet u proeven, heerlijk met een lepel crème fraî

50 g boter, 150 g (basterd)suiker, zaad van 4 groene kardemompeulen of 2 theel. gem. kardemompoeder, 2 eieren, 1 theel. bakpoeder, 100 g spelt- of tarwemeel, 250 g geraspte wortel, 50 g gedroogde abrikozen klein gesn. 2 eetl. pistachenoten grof gehakt, 2 eetl. amandelen grof gehakt, ¼ theel. zout, cakevorm, bakpapier.

Oven voorverwarmen op 1750C, cakevorm met bakpapier bekleden. Boter op een laag vuur smelten en in een beslagkom schenken. Suiker, kardemom, eieren en bakpoeder door de boter roeren. Wortel, abrikozen en noten door het beslag roeren. Cakebeslag in de cakevorm schenken. In 40-50 min. Bruin en gaar bakken. Af laten koelen.

Winterpeen: Stevige maaltijdsoep van winterpeen (makkelijk, spannend en gezond)

500 g winterwortels, 1 potje kikkererwten, 1 grote ui, flinke scheut olijfolie, peper, zout, peterselie.

Snij de winterwortels in blokjes. Kook alle ingrediënten in één pan met wat extra water. Naar smaak kruiden en afmaken met gehakte peterselie. Eventueel als het gaar gekookt is met een staafmixer pureren en serveren!

Raapstelen: raapstelensalade met ei en knoflook voor 2 personen

2 eieren, 1 bosje raapstelen, 2 sjalotjes, 80 g kaas (bijv. gruyère of schapenkaas), 2 eetl. pijnboompitten, dressing: 6 eetl. olie, 3 eetl. (dragon)azijn, 1 teen knoflook geperst, 1 theel. mosterd, peter, en zout.

Eieren hardkoken en overdwars in kwarten snijden. Worteltjes van de raapstelen snijden en de raapstelen wassen en droogslingeren. Sjalotjes in zeer dunne ringetjes snijden. Kaas in dunne reepjes snijden. Pijnboompitten even in een droge pan goudgeel roosteren. Raapstelen in 3 cm. brede stukken snijden en ui, kaas, ei en pijnboompitten erdoor scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en over de sla sprenkelen. Ook lekker met stukjes sinaasappel of mandarijn erdoor. Lekker met gebakken aardappeltjes.

Raapstelen: stamppot raapstelen met koolvis

1 bosje raapstelen, 500 g kruimige aardappelen, 60 g (ronde) rijst, 200 g koolvisfilet, een scheutje (soja-, haver- of slag)room, zeezout naar smaak, nootmuskaat naar smaak, vers gemalen koriander en/of peper, een scheutje olijfolie.

Rijst gaar koken zoals op de verpakking beschreven staat. Aardappelen gaar koken. De worteltjes van de raapstelen afsnijden, raapstelen wassen en in stukjes snijden. Koolvis 8 à 10 min. bakken in olie. Aardappelen stampen en tot puree roeren met de room. Raapstelen, rijst, vis en kruiden door de puree roeren. *Een goede keus volgens ‘De goede visgids’ van Wouter Klootwijk.

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Suikermaïs: suikermaïs met korianderkwark voor 2 personen

2 suikermaïs, 200 g volle kwark, 1 bosje koriander, zeezout naar smaak.

Maïs met blad in ongeveer 30 min. gaar stoven in een wijde pan met 2 cm water. Let goed op dat er water in de pan blijft. Maïskorrels van met blad gestoofde kolven zijn smaakvoller. Koriander fijn hakken en mengen met kwark en zout. Bladeren van de maïskolven verwijderen en serveren met korianderkwark. Lekker met een stukje brood.

Suikermaïs omelet

200 gram gekookte maïskorrels, 100 gram vers bruinbroodkruim, 4 eieren, zwarte peper, cayennepeper, zout, iets melk, peterselie, boter om te bakken.

Roer de eieren los met iets melk en vermeng ze met de maïs, broodkruim, de kruiden en het zout. Bak hiervan een omelet op een laag vuur. Garneren met gehakte peterselie

Aubergine gevuld

1 aubergine, 200 g courgette, 250lams)gehakt, gemalen zwarte peper, 1 fijngehakte teen knoflook, 1 fijngesneden ui, 1/2 eetl. gehakte peterselie, enkele naaldjes rozemarijn, ½ eetl. gehakte marjolein, 2 eetl. tomatenpuree of ½ dl gezeefde tomaten, 30 g bloem, 1,5 dl melk, 1 ei.

Was de aubergine en courgette en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Bak ze heel even in weinig olijfolie aan beide kanten. Fruit ui en knoflook in een braadpan en voeg daar het verkruimelde gehakt aan toe. Bak het gehakt goed los. Als het gaat kleuren, zout, peper, peterselie, rozemarijn, marjolein en tomatenpuree of gezeefde tomaten toevoegen en 10 min. onder regelmatig omscheppen zacht laten pruttelen. Leg een laag aubergine en courgette in een ingevette ovenschotel, schep daarop het gehaktmengsel en dek de laag vervolgens af met de rest van de groente. Maak van de bloem, melk en ei een glad beslag en giet dat over het gerecht. Zet de schaal ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C. Variatie vegetarisch: In plaats van gehakt kunt u een vegetarisch product nemen zoals reepjes gekruide tofu, tempeh of seitan.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster