Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1939
Datum: 20-09-2019

Week 39: Rode Bataviasla, spinazie, knolselderij met loof, prei en koolrabi. Het combi krijgt: spinazie, prei, koolrabi, appels en druiven. Klein aanvullend: trostomaten en rode punt-paprika’s. Groot: champignons, trostomaten, rode punt-paprika’s en komkommer. Klein fruit: appels, druiven, peren, sinaasappels en kiwi’s. groot: appels, bananen, druiven, sinaasappels en kiwi’s. wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Spinazie: spinazie volgens Oosters recept voor 2 personen

500 g spinazie, 2 eieren, 2 teentjes knoflook, klein potje tomatenpuree, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie.

Knoflook pellen en fijn hakken. Een flinke laag olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Knoflook toevoegen en een paar minuten fruiten op een laag vuur. Tomatenpuree toevoegen. Roeren. Spinazie toevoegen onder voortdurend omscheppen totdat de spinazie is geslonken en er vocht vrij komt. Zout en peper toevoegen. Maak met een lepel per persoon een kuiltje in de spinazie en breek daarboven de eieren zodat deze in de kuiltjes vallen. Het is de bedoeling dat de dooiers heel blijven. Met deksel 10 min zachtjes stoven tot het eiwit gaar is en de dooiers nog zacht. Lekker met couscous of Turks brood om in het groentenat te dopen.

Spinazie: spinazie-uiensaus voor 2 personen

400 g spinazie, 4 uien, 100 g volle kwark, theel. Nootmuskaat, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie.

Spinazie wassen en uit laten lekken. Ui pellen, op het wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in 6 partjes snijden. Ui fruiten in olie totdat ze glazig is. Spinazie klein snijden, aan de uien toevoegen en al roerende in een paar minuten laten slinken. Kwark toevoegen. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Lekker met pasta.

Knolselder met loof: ovenschotel met knolselderij en appel en linzen

1/2 knolselderij, 400 g aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en zout, 200 g gekookte linzen, 1 beschuit.

Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze samen in een beetje water met zout totdat ze zacht zijn. Bak ondertussen de gesneden uien, meng ze met de gekookte linzen en kruid dit naar smaak. Schil de appels, snijd ze in schijfjes. Leg in een ingevette ovenschaal het linzen-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Giet de aardappel- en knolselderijstukjes af, pureer ze samen en meng er peper, zout en ev. andere kruiden door. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200C. Variatie snel en gemakkelijk: Meng de knolselderij-aardappelpuree met de in olie gebakken overige ingredinten en serveer direct.

Knolselderij in walnoten-roomsaus

knolselderij, bosje bladselderij, 50 g gepelde walnoten, 50 g oude kaas, 1 eetl. creme fraiche, 1 eetl. tamari

Knolselderij schillen met een dunschiller, in kleine stukjes snijden en in 10 15 minuten gaar koken in een bodempje water. Walnoten en bladselderij fijn hakken. Kaas raspen. Alle ingredinten door de knolselderij roeren. Lekker met pasta, rijst of haver.

Knolselderij: knolselderijfrietjes voor 2 personen

1 knolselderij, een flinke scheut zonnebloemolie of een frituurpan met olie, peper en (kruiden)zout

Snijd de knolselderij in schijven van 1 cm. en schil deze. De schijven in reepjes snijden. Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de knolselderijfrietjes ongeveer 5 minuten. Haal ze uit het water en laat ze goed uitlekken. Bak de frietjes knapperig in de frituurpan of in een braadpan met wat zonnebloemolie. Bestrooi de frietjes met kruidenzout en/of geraspte kaas. Serveer ze met yoghurt of mayonaise, een frisse salade en een gekookte graansoort. Maak hier eventueel een (kerrie)saus bij met het kookvocht van de knolselderij. Dit recept is ook erg lekker met wortelen in plaats van met knolselderij. Variatie: gebakken knolselderijschijven Kook de geschilde selderijschijven 5 minuten in zout water. Laat ze uitlekken en rol ze door paneermeel. Bak ze bruin en knapperig in olie in een koekenpan of braadpan.

Knolselderij:Ovenschotel met knolselder (voor 3 a 4 personen) (van Peter en Josien)

1 knolselder, 400 gram vastkokende aardappelen, 1 prei, 2 uien, 1 paprika, 1 teen knoflook, Bekertje zure room, 3 eieren, Kruidenbouillon of kruidenzout, pesto, Italiaanse kruiden, Plakjes/geraspte kaas voor garnering

Schil de knolselder en snijd deze in stukjes of dunne plakken. Ongeveer 5 minuten de kook erover. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden, ook 5 minuten koken. Met weinig zout. Daarna zowel de knolselder als de aardappelen afgieten in een vergiet. Intussen prei, ui en paprika schoonmaken en in stukjes gesneden fruiten in de koekenpan. Op het laatst een teen knoflook erover persen. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven vast voor op 200/220 C. Breek de eieren in een schaal en meng deze met de zure room. Voeg naar smaak kruiden bouillon of kruidenzout toe en een flinke schep groene pesto. Het geheel goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Leg de dobbelsteentjes aardappel op de onderste laag van de ovenschotel. Leg daarna de stukken of plakken knolselder daarover . Verspreid het mengsel van gefruite groenten gelijkmatig hier weer overheen. Dan de saus van eieren en room erover gieten. Strooi de Provencaalse of Italiaanse kruiden erover en dek het geheel af met kaas. In de oven wordt het geheel stevig met een krokant kaaskorstje: 20- 30 minuten. Eet smakelijk !!! (met dit recept kun je eindeloos variren: plakjes tomaat ertussen is ook erg lekker. Of stukjes gebakken pittige tofu of gehakt etc.)

koolrabisalade met crme frache voor 2 personen

2 koolrabis, zout, 8 paranoten. Voor de saus: 3 eetl. crme frache, 1 eetl. bieslook, 1 eetl. dille of peterselie, peper en zout.

Snijd het blad van de koolrabis, schil ze en snijd ze in dikke plakken. Kook deze 15 min. in water met wat zout beetgaar. Kook het blad de laatste 5 min. mee. Laat plakken en blad uitlekken, snijd de plakken in blokjes of reepjes en het blad in reepjes. Meng de ingredinten voor de saus door elkaar en schep er de koolrabistukjes en een deel van het blad door. Serveer de salade op de rest van het blad en bestrooi het geheel met de gehakte noten. Lekker met licht gekruide couscous, bulgur of rijst. Variatie met champignons of portabella: Meng gebakken champignons of reepjes portabella door de koolrabisalade. Snijd het blad van de koolrabis, schil ze en snijd ze in dikke plakken. Kook deze 15 min. in water met wat zout beetgaar. Kook het blad de laatste 5 min. mee. Laat plakken en blad uitlekken, snijd de plakken in blokjes of reepjes en het blad in reepjes. Meng de ingredinten voor de saus door elkaar en schep er de koolrabistukjes en een deel van het blad door. Serveer de salade op de rest van het blad en bestrooi het geheel met de gehakte noten. Lekker met licht gekruide couscous, bulgur of rijst. Variatie met champignons of portabella: Meng gebakken champignons of reepjes portabella door de koolrabisalade.

Koolrabi omelet met koolrabi voor 2 personen

1 koolrabi, aardappelen voor 2 personen, 2 eieren, 1/2 dl room, 1 theel. milde kerrie, peper en zout,ev. stukjes augurk.

Kook de aardappelen met een snufje zout beetgaar en snijd ze in blokjes. Schil de koolrabi, snijd ze in blokjes en stoof ze in een laagje water met een klontje boter in 10 min. beetgaar. Klop de eieren met de room los. Roer hier door de kerrie, peper en zout en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes. Schep de omeletreepjes bij de overige ingredinten in een grote pan en laat het gerecht op een laag vuur even doorwarmen. Variaties: Meng een potje gekookte erwten of mas door deze schotel. Gebruik in plaats van aardappelen een gekookte graansoort of pastasoort.

Batavia Sla: Salade met feta, pesto en olijven

1 kropje sla, 1 (rode)ui, 80 g feta (of blauwe kaas), 1 tomaat, een handje groene olijven, Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. citroensap, 2 theelepels pesto, peper en zout

Was de sla en laat ze goed uitlekken. Snijd de ui in dunne ringen en meng ze met de in stukken gesneden tomaat en de olijven door de sla. Klop de dressing en meng ze door de salade. Verkruimel de feta of snijd ze in blokjes en meng die er op het laatst voorzichtig doorheen. Voor wie van lekker pittig houdt: Danablue, of zelfs Roquefort in plaats van Feta.

Prei: gesmoorde prei met paprika voor 2 personen.

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), eetl. citroensap.

Was de prei en snijd ze in ca.. 2 cm. Brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 minuten. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om. Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

Prei: Peren - preischotel

1 kg prei, 100 gr blauwe kaas of erg pittige kaas, 4 peertjes, 2 eieren, 1 dl melk / water, 50 g gehakte walnoten.

De prei in de lengte doormidden snijden en goed schoonspoelen. Daarna aan 2 cm brede stukjes snijden en in enkele eetl. olie even roerbakken. De peren halveren, het klokhuis verwijderen en ca 5 min. voorkoken in iets water. De prei in een ingevette ovenschaal scheppen, de kaas erover verdelen en daarop de peertjes mooi rangschikken met de bolle kant naar boven. De eieren opkloppen met de melk / water en wat peper en zout en over de ovenschaal verdelen. De schaal ca 30 min. in de oven plaatsen ( 180 0 C , gasoven stand 3)tot het ei mengsel mooi brui verkleurd is. De gehakte walnoten er halverwege de tijd over strooien.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster