Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1940
Datum: 27-09-2019

Week 40: zoete bataat, broccoli, spitskool, ijsbergsla en witlof. Het combi krijgt: broccoli, spitskool, witlof, appels en groene Satsuma mandarijnen. Klein aanvullend: champignons, rode paprika en Taugé. Groot: courgette, taugé, rode paprika, peterselie en tomaten. Klein fruit: appels, bananen, witte druiven, peren en groene Satsuma mandarijnen. Groot: appels, druiven, peren en mandarijnen Satsuma. Wijzigingen zijn voorbehouden

RECEPTEN

Broccoli: Broccoli met pittige tomatensaus

500 gram Broccoli, 1 rode en groene peper, 1 theelepel chilipoeder, 15 gram bloem 1 bolletje gember, 1 ui, 15 gram boter, 1 teentje knoflook, 1 dl tomatensap, 1 eetlepel gembersiroop

Maak de Broccoli schoon, pel de ui en snipper deze fijn. Halveer de pepers en haal de pitjes eruit. Snijd vervolgens de pepers in flinterdunne reepjes. Kook de Broccoli in een pan met ruim water in circa 10 minuten gaar. Verhit intussen in een braadpan de boter. De ui en de peper 3 minuten zachtjes bakken. Roer er de chilipoeder door. Pel de knoflook en pers deze boven de pan uit. Nog 1 minuut zachtjes bakken. Bloem toevoegen en al roerende het tomatensap erbij doen. Blijven roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Gember fijnsnijden en met de gembersiroop door de saus roeren. Eventueel op smaak brengen met een beetje chilipoeder. Broccoli afgieten en in en schaal doen. Schenk er de helft van de saus over en serveer er de andere helft apart bij.

Broccoli: Broccolisoep met Roquefort voor vier personen

750 gram broccoli, bouillonblokjes, 100 gram roquefort, peper en zout

Maak de broccoli schoon en klein. Gebruik gerust ook de hele steel ! Kook haar gaar in iets minder sterke bouillon dan u gewend bent te gebruiken. Verkruimel de Roquefort hierin en maak de soep glad (staafmixer). Afproeven, eventueel peper, zout en/of extra bouillon toevoegen.

Broccoli: broccolitaart met feta voor 2 personen

5 tot 6 blaadjes (diepvries)bladerdeeg, 350 g broccoli, in kleine stukjes, 1 grote ui, gesnipperd, evt. 1 paprika, in stukjes, evt. 1 teentje knoflook, geperst, scheutje olijfolie, 3 eieren, 100 g feta, dl slagroom, 1 theel. tijm.

Verwarm de oven voor op 200C. Fruit ui, knoflook en paprika in olie. Voeg broccoli, tijm en een scheutje water toe en laat de groenten in ongeveer 5 min. beetgaar worden. Snijd de feta in kleine stukjes. Beleg een ingevette ovenschaal met het bladerdeeg. Schep het broccolimengsel op de bodem en verdeel de feta hier over. Klop de eieren los met de room en een snufje peper en zout. Giet dit over het geheel en bak het taartje in 20-30 min. goudbruin. Heerlijke biologische feta van Hansketien is als extra bestelling te leveren bij uw pakket !

Witlof: Witloftortilla voor 2 personen

300 gr. witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, theel. nootmuskaat, 100 gr. ham, zeezout naar smaak, en olijfolie.

Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 minuten gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen. Lekker met veldsla.

Witlof: witlofrolletjes met ham en banaan voor 2 personen

4 kleine struiken witlof, 2 kleine bananen, 4 dunne plakken ham.

Kook de witlofstruikjes in een laagje water met een snufje zout gaar en laat ze uitlekken. Leg de plakken ham op een bord en wikkel in iedere plak een halve in de lengte doorgesneden banaan en een struikje witlof. Leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal en doe een vuurvaste deksel erop. Zet de schaal ongeveer een half uur in de oven op 180. Maak eventueel een kaassausje om eroverheen te gieten.

Witlof: witlofschotel met appel of peer voor 2 personen

350 g witlof, scheutje olie, 2 appels, of 2 peren, een aantal gedroogde abrikozen, evt. een handje hazelnoten gemalen, peper, en zout, kaneel, gemberpoeder.

Maak de witlof schoon en snijd ze in de lengte in kwarten. Schil het fruit, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kwarten of achtsten. Snijd de gedroogde abrikozen of pruimen door midden. Giet een scheutje olie in een ruime pan. Leg de groente en het fruit om en om tegen elkaar in de pan. Giet een klein beetje water erbij tegen het aanbakken. Strooi er gemberpoeder, kaneel, peper, een mespuntje zout en evt. gemalen geroosterde hazelnoten over en laat het geheel in ongeveer een kwartiertje gaar worden. Serveer er een graansoort bij. Variatie ovenschotel U kunt de groente met het fruit en evt. gemalen noten ook in een ingevette ovenschaal leggen en deze in een voorverwarmde oven in ongeveer een half uur tot drie kwartier gaar laten bakken.

Spitskool: lichte spitskoolschotel voor 2 personen

400 g spitskool, 1 appel in kleine stukjes, een handvol rozijnen geweld, ev. 1 theel. vers geraspte gemberwortel, 1 theel. korianderpoeder of kerrie, 1 eetl. muntblaadjes fijngeknipt, scheutje olie, peper, en zout, 50 g gemengde noten, grof gehakt, een graansoort: bijv. gierst, rijst of bulgur.

Snijd de kool in reepjes. Stoof of bak de kool ongeveer een kwartier met de rozijnen, appelstukjes, kruiden en specerijen in olie en roer het regelmatig om. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Kook of stoom ondertussen de gierst, rijst of bulgur gaar. Rooster de noten in een droge koekenpan. Serveer het graan met de kool en strooi er de nootjes over. Ook lekker met een kerrie- of kaassaus erbij.

Spitskoolsalade met pruimen

250 g spitskool, 6 pruimen, 2 eetl. Pijnboompitten, 1 eetl. Gembersiroop, 3 eetl. Citroensap, 6 eetl. Olie, peper, en zout

Snijd de spitskool in fijne reepjes. Maak een dressing van olie, citroensap, gembersiroop, peper en zout. Meng de dressing door de spitskool en laat deze minimaal een half uur intrekken. Rooster de pijnboompitten heel even in een droge koekenpan. Snijd de pruimen in kwarten. Meng pruimen en pijnboompitten door de salade en serveer.

Spitskool: koolsalade met druiven en cashewnoten

spitskool, een scheut olie, 2 eetl. wijnazijn, 1 eetl. appeldiksap, versgemalen peper, 50 g cashewnoten, handje zoete druiven, olie om in te bakken

De saladegroente in dunne reepjes snijden. Dressing kloppen van de overige ingredinten en door de salade scheppen. Cashewnoten rondom goudbruin bakken in een scheutje olie. Druiven halveren, ev. ontpitten en met de noten over de salade verdelen. Lekker met gebakken aardappelen, appelmoes en een (bio)burger.

Taug: gebakken tomaat met taug voor 2 personen

1 of 2 tomaten in stukjes, 1 zakje taug, 2 uien of sjalotten in ringen, een scheutje olie, peper, en zout, 1 theel. gedroogde basilicum, evt. uitgebakken spekblokjes of stukjes temp, evt. paksoi

Roerbak alle groenten bij elkaar in olie en voeg op het laatst de basilicum toe. Maak op smaak met peper en zout en voeg evt. gebakken temp of spek toe. Heerlijk bij rijst of aardappelen.

Paprikasoep met taug

1 kleine rode paprika zaadjes verwijderd in kleine stukken, 1 kleine groene paprika, eveneens 100 g taug gewassen uitgelekt, 50 g champignons in schijfjes, 1 kleine ui gesnipperd, 1 teentje knoflook geperst, 1 eetl. Tomatenpuree, l (ontvette vlees)bouillon, 1 takje peterselie

Smoor de stukjes paprika samen met de uien en de champignons in een beetje bouillon. Roer er de tomatenpuree doorheen. Giet de bouillon onder voortdurend roeren bij de groenten. Pers het knoflook en voeg het erbij. Voeg de taug toe en laat goed warm worden. Proeven. Op smaak brengen met peper en zout. Versier met fijngehakte peterselie. Een heerlijke soep, zowel warm als koud.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster