Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1941
Datum: 04-10-2019

Week 41: Snijbiet, winterpeen, knolvenkel, bloemkool, peterselie en kropsla. Het combi krijgt: snijbiet, knolvenkel, bloemkool, peren, druiven en mandarijnen. Klein aanvullend: rode puntpaprika en trostomaten. Groot: champignons, komkommer, trostomaten en rode puntpaprika. Klein fruit: appels, druiven, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, bananen, druiven en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Peterselie: peterseliesaus voor 2 personen

1 bosje peterselie, 3 dl melk, een klontje boter, 1 theel. Groentenbouillonpoeder, 1 eetl. Bloem, peper en zout.

Breng de melk met bouillon aan de kook. Bind de saus met water aangelengde bloem. Hak de peterselie heel fijn en voeg deze met de boter toe aan de saus. Laat heel even goed doorwarmen en breng de saus op smaak met peper en zout. Heerlijk over gekookte worteltjes maar ook bij koolrabi, tuinboontjes of andijvie een heerlijke saus.

Knolvenkel: venkel in wijnsaus voor 2 personen

1-2 venkel knollen, 1 dl droge witte wijn, 80 g geraspte pittige kaas, 1 dl crème fraîche of sojacuisine, boter om in te vetten.

Een schijfje van de onderkant van de venkel halen. Venkelgroen afsnijden en apart houden. Venkel afspoelen, in stukken snijden en in de wijn (of water) in 10 min. beetgaar koken. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een ingevette ovenschaal schikken. Crème fraîche of Sojacuisine door het kookvocht roeren en over de venkel gieten. Bestrooien met de kaas. 20 min. in een voorverwarmde oven (200°C) gratineren. Lekker met gierst of aardappelen en vis. Garneren met het venkelgroen.

Venkel:venkel pikant voor 2 personen

1 venkelknol in plakken gesneden, scheutje olijfolie, een aantal gekruide gepeperde olijven, een aantal sardientjes (uit blik) in stukjes, 1 eetl. citroensap

Bak de venkel in olijfolie en laat de groente op een laag pitje, eventueel met een klein scheutje water, beetgaar worden. Voeg citroensap, olijven en sardientjes toe aan de venkel en laat het geheel door en door warm worden. Serveer bij pasta of een gekookte graansoort en een kleine salade. Variatie met kaas: Gebruik geen sardientjes en olijven maar bestrooi de beetgare venkel met geraspte (Parmezaanse) kaas en maak eventueel op smaak met peper en zout

Knolvenkel: venkelsalade met ei en olijven

1 venkelknol, 1 hard gekookt ei, 6 zwarte olijven, 2(gedroogde) tomaatjes, ½ bakje tuinkers, Dressing: 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing.

Venkel in dunne reepjes snijden of raspen. Eieren, olijven en gedroogde tomaatjes klein snijden en mengen met de venkel. Olie, citroensap en honing mengen tot een dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Dressing over de salade schenken. Salade garneren met tuinkers.

Snijbiet: gestoofde snijbiet voor 2 personen

400 g snijbiet blad in reepjes en stengel in stukjes, 1 kleine ui fijngesneden, 1 dl (soja)melk, 1 eetl. Arrowroot, 1 eetl. extra vergine olijfolie, (kruiden)zout, peper.

Olie verwarmen en ui fruiten. Snijbiet en een bodempje water toevoegen en zachtjes laten stoven. Intussen de arrowroot oplossen in koude melk. De opgeloste arrowroot bij de groente voegen en enkele minuten laten koken tot de saus dik wordt. Op smaak brengen met kruidenzout en peper. Serveren: met aardappelen in de schil, een vegetarische burger en een wortelsalade met vinaigrette.

Snijbiet: ovenschotel snijbiet met aardappel voor 2 personen

1 bos snijbiet in repen gesneden, 1 uitje gesnipperd, een scheutje olijfolie, 500 g aardappels geschild en in stukken, 1 dl melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd 75 g geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel

Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuit-kruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ont-staat. Schep de snijbiet in de schaal en ver-deel het gelijkelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een (komkommer)salade erbij. Eet smakelijk! Variatie met andere groenten Deze ovenschotel is ook erg lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel. Variatie extra gevuld Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

Winterpeen: pasta met worteltjes in kaassaus

150 g pasta, 300 g wortel, 2 tenen knoflook, een scheut zonnebloemolie, 1/2 theel. sambal, een scheutje ketjap, 50 g geraspte kaas, 75 g of 1 bakje smeerkaas, een bosje peterselie.

Kook de pasta in water met een beetje zout. Roerbak ondertussen de knoflook met in kleine stukjes gesneden wortel in olie tot de wortel gaar is. Voeg sambal en ketjap toe. Meng al roerende de smeerkaas door de worteltjes totdat de smeerkaas gesmolten is. Dien de pasta op met de wortel-kaassaus en strooi er geraspte kaas en fijngehakte peterselie over.

Winterpeen: wortelsalade met sinaasappel voor 2 personen

300 g wortel, 1 sinaasappel, 2 eetl. Pijnboompitten, een handje rozijnen, 1 eetl. Citroensap, 3 eetl. Sinaasappelsap, evt. een handje druiven, Dressing: 1 theel. Mosterd, 1 theel. Gemberpoeder, 5 eetl. Olie, 2 eetl. Azijn, peper, zout.

Was de rozijnen en zet ze met citroensap en sinaasappelsap te wellen. Snijd de sinaasap-pel in kleine stukjes. Snijd evt. de druiven middendoor en ontpit ze. Rasp de wortel en meng er de sinaasappelstukjes, gewelde rozijnen en evt. de druiven door. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de pijnboompitten kort in een drode koekenpan. Strooi de pitten over de salade en serveer. Variatie: Ook heerlijk met stukjes mango door deze salade.

Bloemkool: bloemkool met cashewnotensaus

1 kleine bloemkool, 1 ui, 4 eetl. cashewnoten(pasta), 1 dl groentenbouillon, peper en zout, voor binden: maïzena, olie om in te bakken.

Bloemkool wassen en in weinig water met wat zout in 15 min. met deksel op de pan beetgaar koken/gaarstomen. Intussen ui snijden en fruiten in wat olie. De bouillon toevoegen, en als het kookt de cashewnotenpasta erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. De saus eventueel binden met maïzena of arrowroot, glad geroerd met koud water. Bloemkool afgieten, nog even droogstomen en in een schaal serveren met de saus apart bij. Lekker met gierst of aardappelen.

Banaan: bananen-wortel-broodbeleg voor 2 personen

1 wortel, 1 banaan, 1 eetl. room of crème fraîche, 1 eetl. Citroensap, snufje zout, 1 handje zonnebloempitten.

Rasp de wortel op een fijne rasp. Prak de banaan tot moes en meng de geraspte wortel erdoor. Maak de dressing van room, citroensap en een snufje zout en meng dan alles goed door elkaar tot een kleurige moes. Strooi er op de boterham nootjes of pitten over. Het is ook lekker met rozijntjes erdoor !

Druiven: herfstsalade met druiven en walnoten voor 2 personen

½ krul- of eikenbladsla, 75 g witte druiven, event. Ontpit, blokjes belegen kaas, 1 eetl. walnoten, saus: 1-2 eetl. sesamolie, ½ eetl. (rijst)azijn, (kruiden)zout

Azijn, (kruiden)zout en olijfolie mengen. De walnoten in deze saus laten marineren. Intussen de sla wassen. Wat later alle ingrediënten mengen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster