Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1934
Datum: 16-08-2019

Week 34: krul-andijvie, rode eikenbladsla, oranje bospeen, oranje pompoen en broccoli. Het combi krijgt: krul-andijvie, oranje bospeen, broccoli, nieuwe appels en blauwe bessen. Klein aanvullend: radijs, champignons en cherry-tomaatjes. Groot: alfalfa, komkommer, rode paprika, radijs en cherry-tomaatjes. Klein fruit: nieuwe appels, sinaasappels, blauwe bessen, een mango en bananen. Groot: nieuwe appels, sinaasappels, blauwe bessen en een mango. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Andijvie, Krulandijvie: zomerandijviesalade voor 2 personen

1/2 krop andijvie, ½ paprika, 1 grapefruit, 2 eetl. zonnebloempitten, ½ eetl. olie, 1 eetl. sojasaus, 50 gr geitencamembert of blauwe kaas, dressing: citroensap (olijf) olie, 1 theel. (gedroogde) oregano

Andijviekrop goed wassen, in hele dunne reepjes snijden en in een ruime schaal doen. Dressing maken door ingrediėnten goed door elkaar te mixen. De ui fijn snijden en met de dressing door de andijviereepjes roeren. Grapefruit overlangs halveren en de partjes eruit scheppen of snijden en door de andijvie mengen. Kaas en paprika in kleine stukjes snijden en door de sla mengen. Zonnebloempitten op laag vuurtje in koekenpan licht roosteren, dan scheutje olie toevoegen en met sojasaus heel even op een laagje vuurtje laten staan en de knapperige zonnebloempitten even af laten koelen. Andijvie garneren met zonnebloempitten.

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas voor 2 personen

400 g andijvie, 1 grote ui, 125 g champignons, 100 g parmezaanse kaas, 2 eetl. zoete ketjap, vers gemalen peper, olijfolie, roomboter.

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 ą 10 min. gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

Andijvie: andijviesalade met sinaasappel en kiemen voor 2 personen

1/2 krop andijvie, een plukje gemengde kiemen, 1/2 appel in stukjes, 20 g walnoten grof gehakt, 50 g (komijne)kaas in blokjes, dressing: sap van 1/2 sinaasappel, 1/3 dl volle yoghurt, evt. 1 eetl. Mayonaise, 1 theel. gemberpoeder.

Andijvie wassen en in flinterdunne reepjes snijden. Kiemen even afspoelen en met de appel, kaas en walnoten door de andijvie scheppen. Dressing: klop de ingrediėnten door elkaar en schep door de salade.

Andijvie: andijvieroomsoep voor 2 personen

1 krop andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, ¾ liter water, olijfolie, 2 theel. honing, 1 dl slagroom, zeezout naar smaak, een scheutje citroensap

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 ą 10 minuten gaar koken. Overige ingrediėnten toevoegen.

Pompoen (informatie)

Pompoen

Pompoen hoort tot de komkommerachtigen. Dit zijn gewassen die over de grond kruipen en zich met behulp van een steun omhoog ranken. Er zijn verschillende soorten pompoen. Hokaidopompoenen zijn er in een groene en een oranje soort. Deze pompoen wordt niet zo groot, tot 4 kilo. Zij is het smakelijkst en bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Deze pompoensoort kun je met schil en al eten. Zij zijn zelfs rauw ook lekker, in dunne plakjes in salades. Maak de pompoen als volgt klaar: pompoen in stukken snijden, van het zaad ontdoen met een lepel (hier kun je soep van trekken), in kleinere stukjes snijden en samen met een scheutje water toevoegen aan gefruite uien en/of knoflook. In 10 ą 15 minuten gaar stoven. Afmaken met zeezout, peper en verse kruiden zoals koriander, peterselie, tijm of salie. Hele pompoenen kunnen buiten de koelkast lang bewaard worden. Een aangesneden pompoen is een week houdbaar in de koelkast. Verwijder al de pitten en leg de groente in een plastic zak in de koelkast.

Pompoen: pompoenragout voor 2 personen

500 g pompoen in blokjes, 1 laurierblad, 150 g seitan of 150 g quornstukjes, 60 g boter, 40 g bloem, 5 dl groentebouillon, 4 kruidnagels, 2 - 3 theel. van: foelie, salie, tijm, gemberpoeder, sojasaus en peper naar smaak.

Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in 12 min. gaarkoken. Quorn of seitan in blokjes bakken in 20 g boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het groentekookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de seitan of quorn toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met groene tagliatelle of rijst en een pittige salade.

Pompoen: Canadees appel-pompoentoetje

250 g pompoen, in kleine stukjes gesneden, 250 g appel (Collina), in kleine stukjes gesneden, 1 eetl. of meer rietsuiker, klontje boter, een handje (gele) rozijnen, snufje zout, 50 g grof gehakte walnoten of hazelnoten, kaneel.

Kook de pompoen- en appelstukjes in een laagje water met rietsuiker, rozijnen, zout en boter in 10 min. gaar. Dien het op in schaaltjes en bestrooi het met kaneel en licht geroosterde gehakte noten. Variatie uit de oven: Neem een ingevette vuurvaste schaal, schep de pompoen- en appelstukjes in de schaal, schenk er een scheutje water bij en strooi er de overige ingrediėnten overheen. Zet de gevulde schaal een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C. Serveer het met vanillevla of roomijs.

Pompoen: pompoensoep, niet te versmaden voor 2 personen

1 pompoen van ongeveer 1 kg, 2 uien fijngehakt, 1 appel in stukjes, 2 theel. kerriepoeder, 20 g boter of een scheutje olie, het sap van 1 sinaasappel, een klein blik tomatenstukjes of 2 tomaten, ½ liter (kippen of kruiden)bouillon, zout, ev. tabasco of sambal, zure room.

Maak de pompoen schoon door ze af te spoelen, door midden te snijden en de pitten te verwijderen met een lepel. Snijd de pompoen in smalle schijven en snijd deze weer in kleine stukjes. Fruit de uien in de boter of olie en voeg na een paar minuten de stukjes pompoen, de stukjes appel, bouillon, tomaten, kerrie, sinaasappelsap en zout toe. Laat de soep pruttelen tot de pompoen zacht is. Indien u van en gladde soep houd kunt u deze met een staafmixer pureren. Als u van pittig houdt kunt wat druppeltjes tabasco of sambal toevoegen. Tenslotte in ieder bord soep een lepel zure room doen. Eet smakelijk!

Broccoli: broccolipizza voor 2 personen

400 gr. broccoli, in kleine stukjes gesneden, 1 ui, in ringen gesneden, 1 teen knoflook, geperst, olijfolie, 3 eetl. tomatenpuree, 1 pizzabodem, kant en klaar of zelfgemaakt, uitgebakken spekreepjes of gerookte tofu, oregano en basilicum, peper en zout, 4 eetl. Parmezaanse kaas.

Verwarm de oven voor op 200°C. Fruit de ui en knoflook en roerbak de broccoli een paar minuten mee. Besmeer de pizzabodem met olie en tomatenpuree en schik daarop de groente met spek of tofu. Strooi er kruiden en Parmezaanse kaas over en giet er naar wens nog een weinig olijfolie over. Bak de pizza 15-20 min. in de hete oven. Variatie: in plaats van met spek of tofu is de broccoli ook goed te combineren met gehakt of garnalen.

Broccoli: broccolitaart met feta voor 2 personen

5 tot 6 blaadjes (diepvries)bladerdeeg, 350 g broccoli, in kleine stukjes, 1 grote ui, gesnipperd, evt. 1 paprika, in stukjes, evt. 1 teentje knoflook, geperst, scheutje olijfolie, 3 eieren, 100 g feta, ½ dl slagroom, 1 theel. tijm.

Verwarm de oven voor op 200°C. Fruit ui, knoflook en paprika in olie. Voeg broccoli, tijm en een scheutje water toe en laat de groenten in ongeveer 5 min. beetgaar worden. Snijd de feta in kleine stukjes. Beleg een ingevette ovenschaal met het bladerdeeg. Schep het broccolimengsel op de bodem en verdeel de feta hier over. Klop de eieren los met de room en een snufje peper en zout. Giet dit over het geheel en bak het taartje in 20-30 min. goudbruin. Heerlijke biologische feta van Hansketien is als extra bestelling te leveren bij uw pakket !

Alphalpha: kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster