Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1829
Datum: 13-07-2018

Week 29: rode kropsla, broccoli, sperziebonen, regenboogsnijbiet en rode bieten. Het combi krijgt: broccoli, sperziebonen, rode bieten, mango, nectarines en sinaasappels. Klein aanvullend: komkommer, aubergine en cherrytomaatjes. Groot: champignons, rode paprika, komkommer, cherrytomaatjes en aubergine. Klein fruit: kiwi, mango, nectarines en sinaasappels. Groot: hetzelfde maar meer en met bananen. Wijzigingen zijn voorbehouden. Het Achterhoekpakket is in de weken 31 en 32 met vakantie.

RECEPTEN

Sperziebonen: sperziebonen met tempeh en tomatensaus voor 2 personen

400 g sperziebonen, ½ pakje tempeh*, 4 flinke tomaten, verse basilicum en/of verse oregano, 2 theel. honing, 2 dl water, een scheutje tamari*, olijfolie, vers gemalen peper, zeezout naar smaak.

Tempeh in plakjes en daarna in blokjes snijden en in ongeveer 20 min. krokant bakken in olie op een laag vuur. Sperziebonen afhalen. Het water aan de kook brengen. Tomaten van kroontje en steelaanzet ontdoen en klein snijden. Sperziebonen in weinig water in ongeveer 10 min. gaar koken. Tomaten toevoegen aan het kokende water en 5 min. laten koken. Tempeh afblussen met tamari en door de bonen scheppen. Tomaten zeven. Saus op smaak brengen met verse kruiden, honing, peper en zout. Lekker met pasta en een groene salade. *Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Indonesië. Het eiwitproduct heeft een pittige smaak en is erg gezond. Tempeh en tamari zijn te koop als extra bestelling bij het Achterhoekpakket.

Sperziebonen: sperzieboontjes met cherrie tomaat voor 2 personen

200 g sperziebonen, 1-2 (kers)tomaten, ½ ui gesnipperd, 1 eetl. olijfolie, 1/2 theel. bonenkruid, 1/2 theel. tijm, zout en peper, seitan.

Olie verwarmen en ui fruiten. Boontjes, kruiden en een bodempje water toevoegen. De boontjes gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen en in stukken snijden. Vlak voor het einde de tomaten toevoegen en goed laten doorwarmen. Serveren: met aardappel in de schil, een stukje seitan en tuinkerssalade met yoghurtmayonaise.

Sperziebonen: Bonen in zalmcurry voor 2 personen

300 gram snijbonen of sperziebonen, 200 gram zalmfilet, 2 bosuitjes, ½ bosje verse koriander, 1 eetlepel citroensap, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, 1 eetlepel kerriepoeder, 1,5 dl volle yoghurt, 1 scheutje olijfolie

Zalm in stukken van 3 cm snijden en inwrijven met citroensap, zout en peper. Punten van de bonen snijden en zonodig de draad ermee af trekken. Bonen in stukjes snijden van 2 à 3 cm. Bonen beetgaar koken in een bodempje water in 10 à 15 minuten. Bosuitjes in stukken snijden van 2 cm. Olie verwarmen en kerriepoeder er door roeren. Bosui toevoegen en een paar minuten bakken. Zalm en bonen toevoegen en nog eens een paar minuten bakken. Daarna voorzichtig de yoghurt erdoor roeren zodat de zalm niet helemaal uit elkaar valt. Nog een paar minuten zachtjes laten sudderen. Koriander fijn hakken en toevoegen. Eventueel nog zout toevoegen. Lekker met rijst.

Banaan: makreelsalade met banaan en tomaat voor 2 personen

200 g. makreel, 1 banaan, 2 tomaten, 2 eetl. mayonaise, vers gemalen peper, 2 blaadjes sla

Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat en banaan in kleine stukjes snijden. Makreel met twee vorken in stukjes uit elkaar trekken. Deze ingrediënten mengen met mayonaise en peper. Serveer de salade per persoon op een blaadje sla. Lekker als voorgerecht of lunch met een stukje brood.

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Broccoli: broccoli roomsoep met tuinkers voor 2 personen

Broccoli fijngesneden, 1 kleine ui gesnipperd, ½ l bouillon, 3 dl melk en/of room, peper en zout, 1 of 2 eetl. witte bloem, ½ bakje tuinkers, croutons of dobbelsteentjes geroosterd brood.

Kook de broccoli met ui in de bouillon in 10 min. gaar. Pureer de groenten naar wens. Voeg melk met room toe, breng de soep weer aan de kook en bind ze met aangelengde bloem. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met tuinkers en croutons of dobbelsteentjes geroosterd brood erover gestrooid. Variatie pittiger: Voeg wat geelwortelpoeder en kerrie toe voor een pittiger smaak en goudkleurige soep.

Broccoli: citroenpasta met broccoli voor 2 personen

400 g. broccoli, 175 g. (boekweit)spaghetti, 1 à 2 citroenen, 50 g. parmezaanse kaas, 1 dl crème fraîche, vers gemalen peper

Kaas en citroen raspen op een fijne rasp. Citroenen persen. Broccoli in roosjes en de stronk schillen en in kleine stukjes snijden. Broccoli in 5 à 10 minuten beetgaar stoven of stomen boven de spaghetti. Kaas, crème fraîche, peper en citroenrasp door de pasta roeren. Naar smaak citroensap toevoegen. Citroensap dat over blijft kunt u gebruiken voor het toetje. Vanillevla wordt heerlijk fris met citroensap. Of meng het sap met appelsap voor een fruitig aperitief.

Broccoli: lasagne met broccoli en mozzarella

150 g droge plakjes lasagne, 2 uien, fijngesneden, 1 stronk broccoli, 75 g mozzarella kaas, 2 eetl. olijfolie, 100 g Parmezaanse kaas, geraspt, peper en (kruiden)zout, een paar takjes verse peterselie.

Snijd de broccoli in kleine rozetjes en stukjes en laat ze 5 min. in ruim water met zout koken. Bak de gesneden uien in de olie totdat ze lichtbruin en glazig worden. Kook in een andere pan met ruim water en zout de velletjes lasagne ongeveer 10 min. Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Neem een ingevette ovenschaal en beleg de bodem met plakjes lasagne. Leg daarop een laagje broccoli en ui, wat fijngeknipte peterselie en plakjes mozzarella. Strooi naar wens wat peper en kruidenzout erover. Dek dit af met plakjes lasagne en leg hierop weer een laagje groente en mozzarella. Herhaal de lagen totdat alle groente, mozzarella en lasagne zijn gebruikt. Zorg dat de bovenste laag uit lasagne bestaat en strooi daarover de Parmezaanse kaas. Zet de schaal ongeveer 20 min. in de voorverwarmde oven. Dien deze schotel op met een frisse rauwkostsalade.

Mango: kip of tempeh met mango voor 2 personen

1 mango, 100 g tempeh, in blokjes en gemarineerd in sojasaus, of kipfilet gekruid en in stukjes gesneden, scheutje olie of klontje boter om in te bakken, 1 theel. kerrie, ½ theel. gemberpoeder, 3 eetl. gemalen kokos, een handje rozijnen, ½ dl sinaasappelsap of scheutje room, peper, en zout

Bak de tempeh of kip in olie of boter met kokos, kerrie en gemberpoeder. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes of reepjes. Voeg de mangostukjes aan de tempeh of kip toe en schep het geheel een paar maal om. Voeg rozijnen en naar keuze sinaasappelsap of room toe en laat het gerecht 5 tot 10 min. op een laag pitje staan. Maak op smaak met peper en zout. Serveer dit gerecht bij gekookte rijst en gestoofde groente of een salade en u heeft een heerlijke, lichte maaltijd.

Kiwi: tip voor frisse kiwisalade voor 2 personen

kiwi\\\\\\\'s, citroensap, muntblaadjes, evt. vruchtensap

Schil een aantal kiwi’s en snijd ze in stukjes. Druppel er citroensap over en strooi er fijngeknipte verse munt of gedroogde muntblaadjes overheen. Laat een kwartiertje staan en serveer in mooie glazen met een lepeltje. Het citroensap laat de zoete smaak van de kiwi’s goed uitkomen. Heerlijk verfrissend op een warme dag of als tussendoortje op een feestje. Variatie met sap Schenk op de kiwistukjes met citroensap en munt een liter sinaasappelsap of ander fris vruchtensap en voeg eventueel een scheutje witte wijn toe.

Komkommersalade met kappertjes

1 komkommer, 1 theel. zeezout, een plukje tuinkers of alfalfa, 1 stengelui of knoflook, fijngesneden, 1 eetl. kappertjes of olijvenstukjes, Dressing: muntblaadjes, fijngesneden, dragonblaadjes, fijngesneden, 3 eetl. Azijn, 3 eetl. Olijfolie, peper en zout.

Was en schil de komkommer, snijd er dobbelsteentjes van en strooi er zout over. Laat het minimaal een half uur staan. Spoel daarna de komkommerblokjes af met water en laat ze uitlekken. Maak de dressing. Meng de komkommer met de kappertjes of olijfstukjes, ui of knoflook en de dressing. Decoreer de salade met tuinkers, alfalfa of een paar muntblaadjes. Deze komkommersalade is heerlijk verfrissend bij pittig gekruide gerechten.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster