Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1942
Datum: 11-10-2019

Week 42: Chinese kool, bospeen, spinazie, rode bieten en koolrabi. Het combi krijgt: spinazie, rode bieten, koolrabi, appels, druiven en peren. Klein aanvullend: champignons, komkommer, trostomaten. Groot: cantharellen, courgette, rode paprika en trostomaten. Klein fruit: appels, bananen, druiven, mandarijnen en peren. Groot: appels, druiven, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Chinese kool gevuld met paddestoelen voor 2 personen

4 Chinese koolbladeren, 125 g. paddestoelen, 1 ui, 1 teen knoflook, ½ citroen, 25 g. gepelde walnoten, 1 theel. Honing, zeezout, vers gemalen peper, 1 eetl. crème fraîche, olijfolie, 4 cocktailprikkers

Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag vuur. Paddestoelen toevoegen en bakken tot ze lichtbruin kleuren. Noten hakken. Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toevoegen, roeren en vuur uitzetten. Een flinke lepel vulling in de koolbladeren scheppen en vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengelgedeelte. Prik het pakketje dicht met een cocktailprikkertje. Tip: Maak een lekkere salade van de overgebleven Chinese kool. Kool in zeer fijne reepjes snijden en in citroensap weg zetten. Vlak voor het eten op smaak maken met een hartige dressing.

Chinese kool: Vlaamse hutsepot, vegetarisch voor 2 personen

¼ Chinese kool in reepjes, 4 aardappelen geschild, 1 wortel in plakjes, 110 g spruitjes, 50 g linzen, ½ ui gesnipperd, 2 eetl. gehakte noten, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 laurierblad, snufje tijm, kruidenzout, peper

Olie verwarmen en ui fruiten. Na enkele minuten linzen, tijm en laurierblad toevoegen. 2 dl water erbij en aan de kook brengen. Na 10min. koken de aardappelen toevoegen. Na nog eens 5min. de overige groenten. Kruiden met zout en peper. Zo nodig, nog een scheutje water erbij. Laten gaarstoven op een zeer zacht vuur, zo langzaam mogelijk. Enkele minuten voor het opdienen, de gehakte noten erdoor roeren. Bestrooien met gehakte peterselie.

Chinese koolsoep

300 gram Chinese kool, 1 ui, 2 kruimige aardappelen, 750 ml water, 1 eetl. crème fraîche, ½ eetl. Mosterd, 1 theel. Honing, 1 theel. Komijnzaad, zeezout naar smaak, olijfolie.

Aardappelen schillen, klein snijden en in het water zo gaar koken dat ze uit elkaar vallen. Uien pellen, klein snijden en met het komijnzaad fruiten in olie. Chinese kool in smalle reepjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Kool-uienmengsel, zout, mosterd, honing, en crème fraîche aan de aardappelen toevoegen.

Bospeen: bospeen met mosterdsaus voor 2 personen.

1 bos peen (ca.400 g), verse peterselie, 3 dl volle melk, 20 g bloem, 15 g boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak.

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ongeveer 10 min. gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meel-botermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempeh en een groene salade.

Bospeen: bospeen focaccia

Deeg: 300 g volkoren meel, 20 g gist, 2 theel. basilicum, 2 theel. olijfolie, zout. Vulling: 200 g (bos)peen, 150 g champignons, 200 g tomaat, 3 teentjes knoflook, 1 ui, 1 eetl. olijfolie, 2 theel. oregano (of majoraan).

Roer ¼ van het meel met gist en half kopje lauw water dooreen. Dek af met vochtige theedoek en zet 30 min. op warme plaats. Meng dit mengsel met de rest van het meel met de kruiden, zout, olie en zóveel water tot een soepel en stevig deeg ontstaat. Laat dit 20 min. staan. Bak intussen de ingrediënten voor vulling in koekenpan goudbruin (stukjes tomaat op het laatst toevoegen). Rol van het deeg een dunne lap. Snijd deze in drie of vier stroken. ‘Beleg’ deze met de vulling en vouw ze in de lengte dicht. Leg op bakplaat en laat de focaccia ca. 40 min. in midden van de oven op 200°C gaar worden. Ook afgekoeld heerlijk

Spinazie: hartig gevulde pannenkoek voor 2 personen

per persoon 1 grote of 2 kleine volkoren pannenkoeken, 1 zakje taugé, 1 ui gesnipperd, spinazie, broccoli of groene kool in heel kleine stukjes of reepjes, scheutje olie, 1 camembertkaasje, peper, kruidenzout.

Bak de pannenkoeken en houd ze warm. Roerbak de broccoli of groene kool met de taugé en ui een paar minuten in olie. Voeg een scheutje water, peper en een mespunt kruidenzout toe en laat de groente gaar stoven. Snijd het kaasje in plakken en verdeel deze over de warme pannenkoeken. Verdeel het groentemengsel over de kaasplakken en rol de gevulde pannenkoeken op. Serveer deze lekkernij met een salade er bij.

Spinazie: spinaziesalade voor 2 personen

200 g spinazie, dressing: 4 eetl. Olie, 1 eetl. Citroensap, 1/2 theel. Mosterd, 1theel. Honing, zout, en peper, 2 eetl. pijnboompitten, of zonnebloempitten.

Spinazie wassen, droogslingeren in theedoek of slacentrifuge en desgewenst grof hakken. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen. Pijnboom- of zonnebloempitten goudgeel roosteren in een droge koekenpan en over de salade strooien.

Spinazie: spinazie-uiensaus met peper voor 2 personen

400 g spinazie, 4 uien, 100 g volle kwark, ½ theel. Nootmuskaat, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie.

Spinazie wassen en uit laten lekken. Ui pellen, op het wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in 6 partjes snijden. Ui fruiten in olie totdat ze glazig is. Spinazie klein snijden, aan de uien toevoegen en al roerende in een paar minuten laten slinken. Kwark toevoegen. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Lekker met pasta.

Koolrabi: koolrabi-bieten salade voor 2 personen

1 kleine koolrabi, 1 kleine rode biet, 1 sjalotje gesnipperd, een handje rozijnen, ½ appel in stukjes gesneden dressing: 2 eetl. mayonaise, 4 eetl. yoghurt, 1 eetl. citroensap, 1 theel. mosterd, peper en zout1 eetl. fijngeknipte verse kruiden zoals peterselie, citroen)tijm, citroenmelisse en pepermunt

Schil de koolrabi en rasp hem grof of snijd hem in dunne plakjes. Schil een rauwe rode biet en rasp deze grof. Meng de koolrabi met de biet, sjalotje, rozijnen, dunne schijfjes appel en pijnboompitjes. Maak de dressing en laat deze een kwartiertje in de salade trekken. Garneer eventueel met een paar hele blaadjes munt of melisse. Variatie met vinaigrette: Ook met een dressing op basis van olie en azijn is dit een heerlijke salade die mooi van kleur blijft. Variatie gekookt: Schil de koolrabi en de rode biet en snijd ze in blokjes. Kook de groente apart van elkaar in 10 min. beetgaar. Giet het vocht weg. Meng de afgekoelde gekookte groente met de overige ingrediënten en de dressing. Ook lekker als hoofdgerecht met koude blokjes gekookte aardappel of rijst erdoor.

Rode biet: bietjes met peren voor 2 personen

350 g rode bietjes, 1 ui, gesn. 2 peren, sap van ½ sinaasappel, 2 eetl. zonnebloempitten, 15 g boter , Peper en zout naar smaak,2 kruidnagels, vers fijngesneden bieslook.

Rauwe bieten schillen, in blokjes en in een laagje water snijden in 15 minuten. gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 minuten. Stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 minuten. Stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met een kaassoufflé van rijst en gierst.

Cantharellen

Cantharellen, citroensap, boter, zout en bloem.

de cantharellen wassen en van aangestoken delen ontdoen en in citroensap leggen. laten uitlekken en doorsnijden. in hete boter ca. 10 laten smoren en wat zout toevoegen. restvocht binden met bloem.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster