Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 2026
Datum: 21-06-2019

Week 26: bosbieten, bosui, broccoli, ijsbergsla, snijbiet regenboog en venkel. Het combi krijgt: bosui, broccoli, snijbiet, venkel, Galia meloen en nectarines. Klein aanvullend: champignons, cherrytomaatjes en komkommer. Groot: cherrytomaatjes, komkommer, ijskruid, purperkers en rode paprika. Klein fruit: appels, kiwi’s, Galiameloen en nectarines. Groot: appels, bananen, Galiameloen en nectarines. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Aardappelen: aardappelsalade voor 2 personen

500 gram aardappelen, 100 g wortel, een klein of ½ potje doperwtjes of maïs, evt. 1 kleine ui, evt. kleine stukjes augurk, ½ eetl. peterselie fijn gehakt, ½ eetl. bieslook fijn gehakt, 1 theel. mosterd, peper, en zout, 1-2 eetl. mayonaise, 2 eetl. yoghurt of yomio, eventueel stukjes ham, ei of vis

Schil de aardappelen, schrap de wortels en snijd alles in blokjes. Kook het 10 minuten totdat de groenten net gaar zijn. Giet aardappelen en wortel af en laat ze volledig afkoelen. Giet het vocht van de erwtjes of maïs af. Snipper ondertussen de ui en schep de aardappelen, doperwtjes of maïs, augurk en uisnippers in een grote schaal. Voeg naar wens stukjes ham, hardgekookt ei of vis toe. Meng mayonaise met yoghurt, mosterd, peper en zout en kruiden en schep dit voorzichtig door het aardappelmengsel. Serveer op kamertemperatuur

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Bosui: omelet met bosui voor 2 personen

2 eieren, bosje uitjes, ev. ½ theel. kerriepoeder of paprikapoeder, (kruiden)zout, olie of boter om in te bakken, ev. geraspte kaas.

Klop de eieren los met (kruiden)zout en specerijen. Maak de stengeluitjes schoon door de worteltjes en gele puntjes te verwijderen. Was ze en snijd ze in smalle stukjes. Schep de stengeluitjes door het ei en bak er een omelet van. Laat er naar wens geraspte kaas over smelten. Serveer de omelet bijvoorbeeld op een volkoren boterham met tomatenketchup en stukjes zoetzuur of augurk er op.

Broccoli – ham – kaas- taart

2-3 plakjes bladerdeeg, 2 eetlepels bloem, 100 gram broccoli, 75 gram roomkaas of geraspte jonge kaas, 2 plakken schouderham, 2 eieren, 2-3 eetlepels crème fraîche, 1 theelepel Provençaalse kruiden, peper, zout, springvormpje

Bladerdeeg laten ontdooien (duurt ongeveer tien minuten), Oven voorverwarmen op 220 °C., Rooster iets onder het midden zetten. Broccoli schoonmaken, Roomkaas in dunne plakjes snijden of raspen. Springvorm invetten, met wat bloem bestrooien (het teveel afschudden) en bekleden met het bladerdeeg. Plak ham op de bodem leggen (die bedekt ‘m precies, als het goed is). Daarop de helft van de broccoli, bedekken met de helft van de kaas en er wat peper op strooien. Nog een plak ham, daarop de broccoli en daarop de kaas. In een bakje de eieren loskloppen met de crème fraîche, zout, peper en de Provençaalse kruiden. De crème fraîche blijft wat klonteren, maar dat is niet erg. Eiermengsel over de taart schenken en de taart in de oven in 40 minuten goudbruin en gaar laten bakken. Is koud ook heel lekker.

Broccoli: gele rijst met broccoli en amandelen voor 2 personen

400gram broccoli, 1 teentje knoflook, een scheut olijfolie, een stukje gemberwortel vers geraspt of 1 theel. gemberpoeder, 1 theel. korianderpoeder, 2 eetl. geschaafde amandelen, 1 eetl. azijn, 1 eetl. sojasaus, 1 eetl. sesamolie, rijst voor 2 personen, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder)

Kook de rijst gaar in water met kurkuma. Roerbak de amandelen met korianderpoeder in olijfolie tot de amandelen goudbruin kleuren. Voeg in stukjes gesneden groente, gember en knoflook toe en roerbak dit een paar minuten op een hoog vuur. Schenk er de sojasaus, sesamolie en azijn bij en schep het geheel goed om. Serveer direct. Indien gewenst kunt u de groente voordat u ze gaat roerbakken even een paar minuten in water koken. De groente blijft dan minder knapperig maar is wel goed gaar.

IJsbergsla: ijsbergslasoep

1 ijsbergsla, 1 aardappel in dobbelsteentjes, 1 sjalot, groentebouillon naar smaak, 1 dl (soja)melk, 1 eetl. olie, 1 theel. dragon, 8 stengels bieslook, ter garnering, peper en zout.

Verwarm de olie en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Voeg de aardappelblokjes en ca. ¾ l water toe en breng de soep aan de kook. Voeg na ca. 10 min. koken de sla toe en laat de soep nog enkele minuten zachtjes verder koken. Voeg de bouillon, de (soja)melk en indien nodig meer (heet) water toe en pureer de soep zeer goed fijn. Breng de soep op smaak en laat ze goed doorwarmen, maar niet meer koken (koken doet de sojamelk schiften) alvorens te serveren. Leg ter garnering in elk bord soep 2 takjes bieslook.

Ijskruid: (aanvullende pakketten)

ijskruid

De bladeren van het ijskruid kunnen gebruikt worden als spinazie. Je kan stukjes blad verwerken in salades. Na een droge zonnige periode komt de typische zilte smaak nog meer naar voor. snij ½ cm van de steeltjes af, was / spoel het ijskruid voorzichtig met koud water af, en leg het in zijn geheel op een bord of platte schaal.

Snijbiet: ovenschotel snijbiet met aardappel voor 2 personen

1 bos snijbiet in repen gesneden, 1 uitje gesnipperd, een scheutje olijfolie, 500 g aardappels geschild en in stukken, 1 dl melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd 75 g geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel

Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuit-kruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ont-staat. Schep de snijbiet in de schaal en ver-deel het gelijkelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een (komkommer)salade erbij. Eet smakelijk! Variatie met andere groenten Deze ovenschotel is ook erg lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel. Variatie extra gevuld Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

Snijbiet: snijbietsalade met rooktofu en zonnebloempitjes

bosje snijbiet, 1/2 blok rooktofu(de lekkerste is die van Taifun – te bestellen bij uw pakket), handje zonnebloempitjes, 3 el (olijf) olie, 1 el tamari (zoute sojasaus), wat citroensap, versgemalen peper en zout naar smaak.

Was de snijbiet en snij de stengels van het blad. Snijd de stengels in kleine stukjes en ev. het blad wat kleiner. Snij de tofu in blokjes en bak in wat olie rondom bruin. Rooster in een droge koekenpan de zonnebloempitjes. Maak een dressing van de olijfolie, tamari en citroensap. Leg in een platte schaal de snijbiet, besprenkel met de dressing. Garneer met de stukjes gebakken tofu en de zonnebloempitjes.

Venkel:venkel pikant voor 2 personen

1 venkelknol in plakken gesneden, scheutje olijfolie, een aantal gekruide gepeperde olijven, een aantal sardientjes (uit blik) in stukjes, 1 eetl. citroensap

Bak de venkel in olijfolie en laat de groente op een laag pitje, eventueel met een klein scheutje water, beetgaar worden. Voeg citroensap, olijven en sardientjes toe aan de venkel en laat het geheel door en door warm worden. Serveer bij pasta of een gekookte graansoort en een kleine salade. Variatie met kaas: Gebruik geen sardientjes en olijven maar bestrooi de beetgare venkel met geraspte (Parmezaanse) kaas en maak eventueel op smaak met peper en zout

Knolvenkel: venkelsalade met ei en olijven

1 venkelknol, 1 hard gekookt ei, 6 zwarte olijven, 2(gedroogde) tomaatjes, ½ bakje tuinkers, Dressing: 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing.

Venkel in dunne reepjes snijden of raspen. Eieren, olijven en gedroogde tomaatjes klein snijden en mengen met de venkel. Olie, citroensap en honing mengen tot een dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Dressing over de salade schenken. Salade garneren met tuinkers.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster