Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1908
Datum: 15-02-2019

Week 1908: winterpeen, broccoli, boerenkool, rode kool en ijsbergsla. Het combi krijgt: winterpeen, boerenkool, rode kool, appels, peren en sinaasappels. Klein aanvullend: aubergines, komkommer, champignons en tuinkers. Groot: aubergines, tuinkers, komkommer, paprika en tomaten. Klein fruit: appels, bananen, kiwi’s en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Aubergine: aubergine (informatie) voor 2 personen

Aubergine

Spoel de groente af en snijd het steeltje er af(niet schillen). Snijd de vrucht in plakjes en bak deze in de (olijf)olie aan twee kanten lichtbruin. Als u vetarm wilt eten, kunt u de plakjes aubergine vooraf even onder water zetten en daarna bakken. Ze nemen dan minder olie op. De aubergine heeft een bijzondere smaak. Aubergine combineert goed met courgette, tomaat, paprika en ui of prei in een stoofschotel. Ook als voorafje of bij de lunch als broodbeleg is in olijfolie gebakken aubergine verrukkelijk.

Tuinkers: Scherpzoet op warm brood voor 2 personen

Toast, met tuinkersolie, en mango, 4 sneetjes bruin brood, bakje tuinkers, 1 mango, 4 eetlepels olijfolie eerste persing, zeezout naar smaak.

Tuinkers afknippen en mengen met olie en zout. Mango schillen en over de lengte in plakjes snijden. Brood roosteren. tuinkersolie op toast smeren. Mango erop leggen.

Boerenkool stoofschotel

250 g. witte kool, 300g. boerenkool, 100 g. spek, 1 handje (10 g.) rozijnen, 1 theel. Mosterd, olijfolie

Spek in dobbelsteentjes snijden en uitbakken in olie. Witte kool fijn snijden. Spek uit het vet scheppen en apart bewaren. Witte en boerenkool ongeveer 10 minuten stoven in het spekvet met de rozijnen en een klein scheutje water. Op het laatst de mosterd er door roeren. Lekker met aardappelpuree.

Boerenkool: Boerenkool met peen (voor 2 personen)

600 g boerenkool, 50 g havervlokken, 1 kg aardappels, zout, 2 dl. Melk, boter, 200 g peen.

Kook de boerenkool in een grote pan 20 min. Giet het kookwater in een bak en doe 3 dl. Er van terug in de pan. Strooi de havervlokken over de boerenkool en leg de aardappelen met het zout en de gesneden peen erbovenop. Stoof alles in 20 min. Gaar. Schep de aardappels en peen tussentijds een keer om maar roer niet verder in de pan. Zorg ervoor dat er genoeg water in de pan blijft en vul zonodig aan met het kookvocht van de boerenkool. Als de aardappelen gaar zijn alles stampen en de melk en boter toevoegen.

Boerenkool: Stoofpot van bruine bonen, boerenkool en rookworst voor 2 personen

2 kopjes gedroogde bruine bonen geweekt, 300 gram boerenkool, 2 tenen knoflook, 1 2 theelepels mosterd, 200 gram rookworst, olijfolie.

Bruine bonen koken in ruim water tot ze helemaal zacht zijn. Boerenkool toevoegen. Eventueel water afgieten of toevoegen totdat het water in de pan net zo hoog staat als de groenten. Boerenkool beetgaar koken in ongeveer 10 minuten. Knoflook pellen, fijn hakken en fruiten in olie. Rookworst in plakjes snijden, toevoegen aan de knoflook en bakken op een zacht vuur tot beide licht bruin kleuren. Mosterd, knoflook en worst toevoegen aan de groenten. Lekker met aardappelpuree of een graansoort

Broccoli: broccoli roomsoep met tuinkers voor 2 personen

Broccoli fijngesneden, 1 kleine ui gesnipperd, l bouillon, 3 dl melk en/of room, peper en zout, 1 of 2 eetl. witte bloem, bakje tuinkers, croutons of dobbelsteentjes geroosterd brood.

Kook de broccoli met ui in de bouillon in 10 min. gaar. Pureer de groenten naar wens. Voeg melk met room toe, breng de soep weer aan de kook en bind ze met aangelengde bloem. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met tuinkers en croutons of dobbelsteentjes geroosterd brood erover gestrooid. Variatie pittiger: Voeg wat geelwortelpoeder en kerrie toe voor een pittiger smaak en goudkleurige soep.

Broccoli: broccolitaart met feta voor 2 personen

5 tot 6 blaadjes (diepvries)bladerdeeg, 350 g broccoli, in kleine stukjes, 1 grote ui, gesnipperd, evt. 1 paprika, in stukjes, evt. 1 teentje knoflook, geperst, scheutje olijfolie, 3 eieren, 100 g feta, dl slagroom, 1 theel. tijm.

Verwarm de oven voor op 200C. Fruit ui, knoflook en paprika in olie. Voeg broccoli, tijm en een scheutje water toe en laat de groenten in ongeveer 5 min. beetgaar worden. Snijd de feta in kleine stukjes. Beleg een ingevette ovenschaal met het bladerdeeg. Schep het broccolimengsel op de bodem en verdeel de feta hier over. Klop de eieren los met de room en een snufje peper en zout. Giet dit over het geheel en bak het taartje in 20-30 min. goudbruin. Heerlijke biologische feta van Hansketien is als extra bestelling te leveren bij uw pakket !

Broccoli: broccoli met vis voor 2 personen

350 g broccoli, 1 blikje makreel of tonijn, 1 eetl. Citroensap, 3 eetl. Olijfolie, 1 teen knoflook fijngesneden of geperst, 2 eetl. peterselie fijngeknipt, peper, en zout.

Snijd de broccoli in kleine roosjes en de stronk in stukken. Kook de broccoli ongeveer vijf minuten in water met zout. Maak een vinaigrette van citroensap, peper, zout, knoflook en olijfolie. Giet de broccoli af en serveer in een schaal met de vinaigrette erdoor geroerd. Strooi er peterselie over. Neem een blikje tonijn of makreel, verdeel de vis in kleine stukjes en meng dit op het laatst door de broccoli met vinaigrette. Heerlijk met gebakken aardappeltjes, patat of aardappelpuree of serveer het gerecht met bijvoorbeeld macaroni of rijst. Schep in dit geval de gekookte macaroni of rijst door de broccoli met vis en laat de smaken even intrekken. Variatie met zelf gebakken verse vis Serveer gebakken vis naast de broccoli met vinaigrette op het bord. Knijp er citroensap over en smullen maar!

Kaneelappelschijven

2 theel. Citroensap, kaneel, bruine suiker of honing naar smaak, een klontje boter, evt. dl zure room of volle kwark

Schil de appel(s) en boor het klokhuis er uit. Snijd de appel in schijven van ongeveer een centimeter dik. Sprenkel een beetje citroen-sap over de appelschijven en bestrooi ze met kaneel en suiker of bestrijk ze met honing. Bak de appelschijven in een koekenpan in boter zacht-bruin. Serveer ze eventueel met een toef zure room of kwark bijvoorbeeld bij rode kool.

Rode Kool: Rodekoolsalade met champignons voor 2 personen

150 g rode kool, bakje champignons, 1 ui, een klontje boter, sap van 1 sinaasappel, 2 eetl. Mayonaise, 2 eetl. Yoghurt, peper, en zout, 2 theel. Honing, evt. een handje (hazel)noten

Snijd of rasp de rode kool heel fijn. Maak een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, yoghurt, honing, peper en zout. Laat deze salade minimaal een half uur staan. Bak plakjes champignon en ui gaar in boter, laat afkoelen en voeg het toe aan de rodekoolsalade. Ook lekker met gehakte en geroosterde (hazel)noten er door gemengd. Heerlijk bij de warme maaltijd of als lunch op een boterham of tussen een broodje.

Rode Kool: rode kool pastaschotel voor 2 personen

125 g (volkoren) macaroni, olie, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 1 eetl. gehakte verse tijm, 250 g rode kool, fijngesneden, 35 g rozijnen, 15 g pijnboompitten, zout, peper, 1 ei, scheut melk, 20 g parmezaanse kaas, 50 g kaas.

Kook de macaroni gaar en laat het uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit in de olie de ui, knoflook en tijm tot de ui glazig is. Voeg de rode kool, de rozijnen en de pijnboompitten toe en breng ze op smaak met zout en peper. Dek de pan af en laat alles 5 min. zachtjes smoren; af en toe roeren. Roer de parmezaanse kaas en tweederde van de geraspte kaas er door. Vet een ovenschaal in. Klop de eieren samen met een scheutje melk los. Doe het rode koolmengsel in de ovenschaal, giet de losgeklopte eieren erover en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schaal 20 min. in de oven tot het goudbruin is.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster