Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1850
Datum: 07-12-2018

Week 50: Chinese kool, pastinaak, rode bieten Cylindra, spruitjes en veldsla. Het combi krijgt: Chinese kool, rode bieten Cylindra, spruitjes, appels, kiwi’s en sinaasappels. Klein aanvullend: gemengde kiemen, rode paprika en trostomaten. Groot: champignons, courgette, rode paprika en trostomaten. Fruitpakketten beide: appels, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Chinese Kool:Vlaamse hutsepot, vegetarisch voor 2 personen

¼ Chinese kool in reepjes, 4 aardappelen geschild, 1 wortel in plakjes, 110 g spruitjes, 50 g linzen, ½ ui gesnipperd, 2 eetl. gehakte noten, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 laurierblad, snufje tijm, zout, peper

Olie verwarmen en ui fruiten. Na enkele minuten linzen, tijm en laurierblad toevoegen. 2 dl water erbij en aan de kook brengen. Na 10min. koken de aardappelen toevoegen. Na nog eens 5min. de overige groenten. Kruiden met zout en peper. Zo nodig, nog een scheutje water erbij. Laten gaarstoven op een zeer zacht vuur, zo langzaam mogelijk. Enkele minuten voor het opdienen, de gehakte noten erdoor roeren. Bestrooien met gehakte peterselie.

Chinese kool gevuld met paddestoelen voor 2 personen

4 Chinese koolbladeren, 125 g. paddestoelen, 1 ui, 1 teen knoflook, ½ citroen, 25 g. gepelde walnoten, 1 theel. Honing, zeezout, vers gemalen peper, 1 eetl. crème fraîche, olijfolie, 4 cocktailprikkers

Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag vuur. Paddestoelen toevoegen en bakken tot ze lichtbruin kleuren. Noten hakken. Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toevoegen, roeren en vuur uitzetten. Een flinke lepel vulling in de koolbladeren scheppen en vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengelgedeelte. Prik het pakketje dicht met een cocktailprikkertje. Tip: Maak een lekkere salade van de overgebleven Chinese kool. Kool in zeer fijne reepjes snijden en in citroensap weg zetten. Vlak voor het eten op smaak maken met een hartige dressing.

Chinese Kool: Chinese kool met sesamsaus voor 2 personen Japanse vreugde

350 gram Chinese kool, 50 gram taugé, 25 gram sesamzaad, 100 ml groentebouillon, 1 eetlepel tamari, 1 theelepel honing of suiker.

De bladeren van de kool plukken, wassen en in reepjes snijden. Stoom de kool en de taugé een paar minuten boven de bouillon. In een droge koekenpan de sesamzaadjes roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn en gaan poffen. Regelmatig roeren. De zaadjes gaan nog lekkerder ruiken wanneer je ze vijzelt. Houdt een beetje zaad apart om als laatste over de groente te strooien. Sesamzaadjes, honing, tamari en bouillon samen goed mengen. De groenten op de borden leggen. Saus over de groente en zaadjes over de saus strooien.

Pastinaak: gebakken pastinaak met hazelnoten voor 2 personen.

350 g pastinaak, 2 uien, een scheutje (olijf)olie, een handje gedopte, grof gehakte hazelnoten, peper en zout, ½ theel. tijm.

Rooster de gehakte hazelnoten kort in een droge pan. Schrob de pastinaken schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de uien in ringen. Bak de uiringen met de stukjes pastinaak in de hete olie en voeg eventueel na een tijdje een klein scheutje water toe tegen het aanbakken. Voeg de geroosterde noten toe en maak op smaak met tijm, peper en zout. Heerlijk bij rijst of een andere gekookte graansoort (ev. met linzen of kikkererwten). Dit gerecht is ook gemakkelijk en lekker als ovenschotel klaar te maken.

Pastinaak: pastinaak in sinaasappelsaus voor 2 personen

400 g pastinaak, 1 ui, 2 dl (soja)melk, 1 eetl. tarwemeel, 1 eetl. olie, 1/2 theel. geraspte sinaasappelschil, 1 eetl. gehakte peterselie, zout.

Borstel en was de pastinaak schoon en snijd in plakjes of stukjes. Kook de pastinaak in een laagje water beetgaar. Fruit de gesnipperde ui in de olie in een pan, roer het meel erdoor, voeg al roerende de melk toe en laat de saus koken. Voeg de geraspte sinaasappelschil, de pastinaak en eventueel wat zout toe, roer het geheel door elkaar en strooi de peterselie erover.

Rode Biet: ovenschotel met bietjes speciaal voor 2 personen

350 g bieten, 1 ui fijngesnipperd, 1 appel in kleine stukjes, een handje rozijnen, een scheutje olijfolie, ½ eetl. dilletopjes of bieslook, peper, en (kruiden)zout, 2 laurierblaadjes, 3 eetl. citroensap of 2 eetl. azijn, pasta voor 2 personen, een blikje tonijn of makreel, ½ eetl. mosterd, 1 dl yoghurt, evt. geraspte kaas

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de bietjes aan toe. Schep het mengsel enkele malen om. Voeg appel, rozijnen, citroensap of azijn, laurierblaadjes en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 tot 15 minuten zacht stoven. Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe. Kook ondertussen de pasta in water met (kruiden)zout beetgaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vet een ovenschaal in. Schep een laagje pasta in de schaal. Leg daarop stukjes vis en daarop het bietjesmengsel. Herhaal de lagen ongeveer drie maal. Giet een mengsel van yoghurt, mosterd, dille of bieslook en kruidenzout over de schotel en bestrooi deze naar wens met geraspte kaas. Zet de schotel ruim een half uur in de voorverwarmde oven op 190ºC. Variatie: in plaats van vis kunt u ook gebakken, gekruide tofureepjes of spekreepjes en champignons gebruiken.

Rode Bietenburgers

250 g rode bieten, 1/2 potje gekookte kikkererwten of linzen, 1 ui, 1 teen knoflook, 2 eetl. tahin(sesampasta) of gemengde notenpasta, 1 eetl. azijn, 1 eetl. meel, 1 theel. gemalen komijn, peper en zout, ev. een handje havervlokken, een scheutje olie om in te bakken.

Kook de bieten beetgaar, verwijder de schil en rasp ze grof. Fruit ui en knoflook in olie. Pureer de kikkererwten of linzen. Meng in een kom de afgekoelde rode bieten met overige ingrediënten en vorm er platte koeken van. Bak de koeken aan beide kanten in olie. Serveer deze mooie rode burgers met gemengde rijst en een salade.

Rode Biet: ovenschotel met bietjes met appel voor 2 personen

350 g bieten, 1 ui fijngesnipperd, 1 appel in kleine stukjes, een handje rozijnen, een scheutje olijfolie, ½ eetl. dilletopjes of bieslook, peper, en (kruiden)zout, 2 laurierblaadjes, 3 eetl. citroensap of 2 eetl.azijn, pasta voor 2 personen, een blikje tonijn of makreel, ½ eetl. mosterd, 1 dl yoghurt, evt. geraspte kaas

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de bietjes aan toe. Schep het mengsel enkele malen om. Voeg appel, rozijnen, citroensap of azijn, laurierblaadjes en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 tot 15 minuten zacht stoven. Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe. Kook ondertussen de pasta in water met (kruiden)zout beetgaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vet een ovenschaal in. Schep een laagje pasta in de schaal. Leg daarop stukjes vis en daarop het bietjesmengsel. Herhaal de lagen ongeveer drie maal. Giet een mengsel van yoghurt, mosterd, dille of bieslook en kruidenzout over de schotel en bestrooi deze naar wens met geraspte kaas. Zet de schotel ruim een half uur in de voorverwarmde oven op 190ºC. Variatie: in plaats van vis kunt u ook gebakken, gekruide tofureepjes of spekreepjes en champignons gebruiken

Spruitjes: spruitjes met gebakken ui en paprika voor 2 personen

350 g spruiten, ½ groene paprika, 1 rode ui, ½ theel. gedroogde tijm, 75 g feta, olijfolie.

Spruitjes afhalen. Alleen de buitenste, lelijke blaadjes verwijderen. De felgroene blaadjes zo veel mogelijk laten zitten. Spruitjes in een bodempje water in 5 à 10 min. gaar koken. Ui in ringen snijden en fruiten in olie. Paprika van het zaad ontdoen, in smalle reepjes snijden en samen met de tijm toevoegen aan de uien. 5 à 10 min. roerbakken op een middelhoog vuur. Feta in kleine blokjes snijden en toevoegen aan de gebakken groenten. Spruitjes serveren met het gebakken groenten-kaasmengsel.

Spruitjessaté: pindasaus voor 2 personen

(één recept uit een schier oneindige reeks…) 0.25 l water, 2 eetl. (rijst)meel, aangemaakt in 100 ml water, 100 g pindakaas, een paar pinda, 50-100 ml zure room, wat kerriepoeder, theelepel boemboe, snufje zout .

Het water met de kerrie aan de kook brengen. Het aangemaakte meel erdoor roeren. Een paar minuten heel zachtjes laten koken en min. ½ uur laten nawellen. De pindakaas door de nog wat warme soep kloppen. Alles opnieuw tegen de kook aanbrengen, al roerend. Pan van het vuur halen en room, zout en sambal erdoor roeren.

Veldsla: veldsla met rode biet, feta en mosterd voor 2 personen

½ zakje veldsla, 2 rode bieten, 1 grapefruit, 150 à 200 g. feta, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster