Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1817
Datum: 20-04-2018

Week 17: raapstelen, courgette, bloemkool, paksoi en zoete bataat. Het combi krijgt: raapstelen, bloemkool, paksoi, appels, kiwi’s en sinaasappels. Klein aanvullend: groene asperges en rode puntpaprika’s. Groot: groene asperges, rode puntpaprika’s, bosknoflook en Chinese preischeuten. Klein fruit: appels, avocado, kiwi’s, mango en sinaasappels. Groot: appels, avocado, kiwi’s, mango en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Raapstelen: lentestamppot met raapsteeltjes voor 2 personen

600 g aardappels, 1 bosje raapsteeltjes, 1 ui, 1 teen knoflook geperst, evt. 2 tomaten, klontje boter, kopje melk, scheutje olijfolie, 3 eetl. pijnboompitten, of gehakte noten, peper, en zout, een kopje Parmezaanse kaas.

Kook de aardappels gaar, giet ze af en maak er met boter en melk puree van. Was de raapsteeltjes en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Rooster de pijnboompitten of noten. Snijd de ui in ringen en fruit ze samen met knoflook in olie. Snijd de tomaten in kleine stukjes, voeg ze toe aan ui en knoflook en laat het geheel doorwarmen. Schep alle ingrediënten behalve de Parmezaanse kaas door elkaar. Maak op smaak met peper en zout. Bestrooi met de kaas. Serveer evt. met een gebakken kaasplak of braad- of rookworst

Raapstelen: groente met vis voor 2 personen

Chinese kool, paksoi, venkel of raapsteeltjes, 6 gedroogde tomaten in reepjes gesneden, 2 eetl. sojasaus, 2 sjalotten gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, een scheutje olijfolie, 1 blikjes tonijn in olie 1 theel. Provençaalse kruiden en/of kerrie.

Was de groente en snijd ze in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de groente en de tomatenreepjes toe. Voeg na ongeveer 5 min. sojasaus, een scheutje water en kruiden toe en laat de groente in 10 min. beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentenmengsel. Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht.

Raapstelen: spaghetti met raapsteeltjes voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 1 ui fijngesneden, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 2 tomaten,150 g spaghetti,3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren hard gekookt ,een scheutje (zonnebloem)olie, peper en zout, bieslook,en/of peterselie naar smaak

Was de raapsteeltjes, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm brede stukken. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de gesneden raapsteeltjes en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarna de tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.

Paksoi met brie en walnoten

1 paksoi, een scheutje olijfolie, 100 g brie, een handvol walnoten, peper en zout.

Snijd de gewassen groente in stukjes. Stoof ze in olijfolie met een snufje zout en peper beetgaar. Leg boven op de groente in plakjes gesneden brie en laat het deksel op de pan tot de brie gesmolten is. Rooster de walnootstukjes kort in een droge koekenpan en strooi ze over de groente met brie. Serveer meteen. Heerlijk bij pasta of een gekookte graansoort.

Paksoi: paksoi met macaroni en ei voor 2 personen

paksoi in smalle reepjes gesneden, 1 ui gesnipperd, een klont boter of een scheutje olie, scheutje melk, 2 eieren, ½ theel. tijm, peper en zout, macaroni of een andere pastasoort, ev. 3 eetl. tomatenpuree, ev. geraspte kaas.

Fruit de ui in boter en voeg de paksoi er beetje bij beetje aan toe. Kook ondertussen de macaroni beetgaar. Bak van de eieren roerei met een scheutje melk, tijm, peper en zout erdoor geklopt. Snijd het roerei in kleine stukjes of brokjes en meng dit met de paksoi door de gekookte macaroni. Naar wens kunt u er ook tomatenpuree of geraspte kaas door mengen.

Paksoi: omelet met paksoi, ui en paprika voor 2 personen

3 eieren, 1/2 paksoi, 1/2 paprika, 1 uitje, scheutje olie, klontje boter, peper en zout.

Roerbak de gewassen en gesneden groenten beetgaar in een beetje olie. Klop de eieren met een beetje peper en zout los. Zet een koekenpan met een klontje boter op het vuur en giet hierin het eimengsel. Bak de omelet aan beide kanten lichtbruin. Verdeel de groenten over de omelet en bak deze nog een paar minuten mee. Klap de omelet dubbel en serveer direct. Lekker bij rijst of bulgur en een salade.

Courgette + peterselie: gouden courgettesoep voor 2 personen

300 g courgette in stukjes gesneden, 150 g ui of prei heel fijn gesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theel. kerrie, klontje boter, ½ liter water, 1 bouillonblokje ev. scheutje room, ev. vers knoflookblad, korianderblad of peterselie fijngeknipt.

Bak de stukjes courgette, knoflook, specerijen en ui of prei heel even in boter. Voeg water met bouillon toe en kook de groente in 10 min. gaar. Pureer de soep, voeg eventueel room, verse knoflook, koriander, of peterselie toe en serveer.

Courgette: kruidige pasta met bloemkool voor 2 personen

pasta voor 2 personen, 1 courgette in stukjes, 1 aubergine, of 2 tomaten in stukjes, 2 tenen knoflook geperst, 150 g champignons in plakjes, evt. 10 zwarte olijven, 3 eetl. olijfolie, 3 eetl. crème fraîche of zure room, 2 eetl. verse tuinkruiden b.v. tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, peper, en zout

Bak de knoflook met champignons in de olie en voeg er na vijf minuten de groentestukjes aan toe. Bak en stoof het geheel in 10 minuten gaar. Kook ondertussen de pasta beetgaar in ruim water. Voeg aan de champignons met groente verse tuinkruiden, crème fraîche, peper en zout en evt. olijven toe. Laat nog een paar minuten op een laag pitje staan en schep er de gekookte pasta door. Serveer er een frisse salade bij.

Paprika: Paprika’s roosteren voor 2 personen

Paprika

Oven voorverwarmen op 220 graden. Hele paprika’s op een bakplaat leggen, op 1/3 van de bovenkant van de oven. 25min. laten roosteren. Na 10min. de paprika’s keren. Daarna elke 5min., tot alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn. Dan het bakblik uit de oven nemen, afdekken met een theedoek en zo 10min. laten afkoelen. Tot slot de zaadlijsten en de steel verwijderen en de paprika’s pellen.

Mango (informatie)

Mango

: De sappige, zoete en aromatische mango is een heerlijke delicatesse. Bewaar de mango totdat ze rijp is op kamertemperatuur. Ze is rijp als ze na een zachte druk met de vinger meegeeft en een zoete geur afgeeft. Schil de vrucht of snijd de vrucht in de lengte langs de pit door en haal het vruchtvlees uit de schil. Lekker om zo te eten of in stukjes gesneden in een (fruit)salade of een vruchtenbowl.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster