Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1839
Datum: 23-09-2018

Week 39: sperziebonen, Chinese kool, snijbiet met Chinese bieslook, waspeen en romanesco. Het combi krijgt: sperziebonen, snijbiet met Chinese bieslook, romanesco, appels en kiwi’s. klein aanvullend: champignons, trostomaten en een bosje peterselie. Groot: rode paprika, peterselie, shi-taken en trostomaten. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en peren. Groot: appels, avocado, kiwi’s, mandarijnen en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Chinese kool: Chinese kool met champignons (roerbakken)

1 kg Chinese kool, 200 gr. Champignons , 3 el. Olie, zout, klein stukje gemberwortel, 1 dl bouillon (blokje, snufje suiker, 2 el. zoete sojasaus, ½ el. Maïzena, 2 el. Water

Was de kool in zijn geheel en laat goed uitlekken. Verwijder de stronk en snijd de kool in repen. Verhit de olie in de wok en fruit hierin even de fijngehakte gemberwortel, voeg de reepjes kool toe en schep deze 2 min. op een hoog vuur om. Doe de schoongemaakte en in plakjes gesneden champignons erbij en schep nogmaals 2 min. om. Voeg, op laag vuur, bouillon, suiker, zout en sojasaus toe, en schep nog eens een minuutje of 2 om. Bind het gerecht tenslotte met de in water opgeloste maïzena. Lekker met rijst.

Chinese Kool: Chinese kool met eireepjes voor 2 personen

1 Chinese kool, zonnebloemolie ,2 eieren, ½ theel. komijn, kruidenzout, cayennepeper, evt. 2 tenen knoflook, geperst

Was de Chinese kool en laat ze uitlekken. Snijd de kool in reepjes van ongeveer een centimeter breed. Roerbak de Chinese kool in ongeveer 5 tot 10 minuten beetgaar. Kluts de eieren met komijn, kruidenzout, cayennepeper en evt. knoflook en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes en schep deze door de Chinese kool. Laat nog even op een laag pitje staan om de smaken wat door te laten trekken. Heerlijk met gemengde (wilde) rijst of rogge.

Sperzieboontjes met tomaat

200 g sperziebonen, 1-2 (kers)tomaten, ½ ui, gesnipperd, 1 eetl. Olijfolie, 1/2 theelepel bonenkruid, 1/2 theelepel tijm, zout, peper, seitan

Olie verwarmen en ui fruiten. Boontjes, kruiden en een bodempje water toevoegen. De boontjes gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen en in stukken snijden. Vlak voor het einde de tomaten toevoegen en goed laten doorwarmen. Serveren: met aardappel in de schil, een stukje seitan en tuinkerssalade met yoghurtmayonaise

Sperziebonen: sperziebonen in visbouillon

400 g sperziebonen, 500 ml visbouillon, 2 eetl. Tamari(of Shoyu), 2 plakjes gerookte zalm.

Sperziebonen afhalen, door midden breken en in bouillon met tamari aan de kook brengen. Zachtjes laten koken totdat de boontjes gaar zijn. Zalm in zeer smalle reepjes snijden. Boontjes uit de bouillon scheppen en opstapelen in het midden van een grote, diepe schaal. Bouillon erover schenken. Zalmreepjes erover strooien. Lekker met rijst, mie of aardappelpuree.

Sperziebonen: Onstwedder boontjes

350 g sperziebonen, 1 ui, scheutje olijfolie, 150 g tomaten, 100 g spekblokjes, of 100 g gerookte zalm, rijst voor 2 personen.

Kook de boontjes in ruim water in 5 tot 10 min. gaar en giet ze af. Kook ondertussen de rijst gaar. Fruit de gesnipperde ui in olie en voeg er de stukjes tomaat bij. Voeg de spekjes of stukjes zalm met de gekookte boontjes toe. Serveer het gerecht bij de rijst en smullen maar!

Snijbiet: ovenschotel snijbiet met aardappel voor 2 personen

1 bos snijbiet in repen gesneden, 1 uitje gesnipperd, een scheutje olijfolie, 500 g aardappels geschild en in stukken, 1 dl melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd 75 g geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel

Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuit-kruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ont-staat. Schep de snijbiet in de schaal en ver-deel het gelijkelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een (komkommer)salade erbij. Eet smakelijk! Variatie met andere groenten Deze ovenschotel is ook erg lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel. Variatie extra gevuld Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

Snijbiet: snijbietsalade met rooktofu en zonnebloempitjes

bosje snijbiet, 1/2 blok rooktofu(de lekkerste is die van Taifun – te bestellen bij uw pakket), handje zonnebloempitjes, 3 el (olijf) olie, 1 el tamari (zoute sojasaus), wat citroensap, versgemalen peper en zout naar smaak.

Was de snijbiet en snij de stengels van het blad. Snijd de stengels in kleine stukjes en ev. het blad wat kleiner. Snij de tofu in blokjes en bak in wat olie rondom bruin. Rooster in een droge koekenpan de zonnebloempitjes. Maak een dressing van de olijfolie, tamari en citroensap. Leg in een platte schaal de snijbiet, besprenkel met de dressing. Garneer met de stukjes gebakken tofu en de zonnebloempitjes.

Romanesco (informatie)

romanesco

Een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Romanesco: gebakken romanesco met walnoten voor 2 personen

romanesco, in kleine roosjes en stukjes, 1 ui, gesnipperd, ½ wortel, in kleine stukjes, scheutje olijfolie om in te bakken, 100 g walnoten, grof gehakt, ½ theel. vers gemalen peper, ½ theel. Gemberpoeder, zeezout, 1 eetl. tamari of shoyu, 2 eetl. santen (kokosvet).

Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort.

Waspeen: zoete wortelsoep voor 2 personen

250 g wortel, 1 ui, ½ l groentebouillon, 1 theel. Gemberpoeder, 2 theel. Honing, 1 eetl. Citroensap, 1 eetl. Boter, peterselie, of koriander ter garnering.

Breng de bouillon aan de kook. Snijd de wortel in plakjes en de ui in ringen. Voeg deze en de overige ingrediënten toe aan de kokende bouillon en laat het 20 minuten zachtjes koken. Garneer de soep met fijnge-knipte peterselie of koriander! Variatie gevuld Kook een handvol rode linzen in de soep mee of voeg er gekookte linzen of kikkererwten uit een potje aan toe

Waspeen: wortel-koriandersalade voor 2 personen

225 g wortelen geschild in reepjes (4x ½ x ½ cm), 2 eetl. verse koriander fijngehakt, ½ theel. cayennepeper, ¾ theel. paprikapoeder, ruim ½ eetl. citroensap, ruim ½ eetl. olijfolie, zout

Een grote pan water aan de kook brengen. De wortelreepjes erin doen en 10 sec. laten koken. Direct afgieten en in een kom doen. Koriander, citroensap, olijfolie, zout, cayennepeper en paprikapoeder toevoegen. Goed mengen. Serveren: op kamertemperatuur of gekoeld. Heerlijk met Marokkaans brood.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster