Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1742
Datum: 13-10-2017

Week 42: Rode kool, andijvie, veldsla, knolselderij en prei. Het combi krijgt: rode kool, andijvie, veldsla, appels, mandarijnen en kiwi. Klein aanvullend: champignons, komkommer en paprika. Groot: alfalfa, paprika, rucola en tomaten. Klein fruit: appels, bananen, druiven en mandarijnen. Groot: appels, druiven, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Andijviestampot met champignons

1 kropje andijvie in smalle repen, 600 g aardappels, 1 ui fijn gesnipperd, een scheutje melk, 1 bakje (kastanje)champignons, evt. 75 g zachte roomkaas, een klontje boter, peper, zout.

Kook de aardappels in water met zout gaar en giet ze af. Bak ondertussen de champignons met ui, peper en zout in boter. Stamp de aardappels met melk, champignons, ui en roomkaas tot een smeuïge stamppot. Maak op smaak met peper en zout. Meng de andijvie er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden. Variatie decoratief Maak de stamppot zonder het champignon-uimengsel er door te mengen, maar serveer de gebakken champignons met ui er bovenop

Andijvie: andijvie met gekruide gele rijst voor 2 personen

1 krop andijvie in reepjes, 2 sjalotjes (of ui) gesnipperd, rijst voor 2 personen, ½ theel. kardemom gemalen, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), ½ theel. gemberpoeder, 1 eetl. sojasaus, snufje zout, een handvol cashewnoten

Kook de rijst met kurkuma en een snufje zout gaar. Fruit de sjalotjes met specerijen in olie, voeg er na een paar minuten de sojasaus en noten aan toe en laat even meebakken. Schep de rijst door het sjalotten-notenmengsel en laat ongeveer 10 minuten op een laag pitje warm staan zodat de smaken vermengen. Stoof of roerbak de andijvie in 5 minuten beetgaar. Serveer de andijvie met het geurig gekruide rijst-notenmengsel ernaast. Variatie met andere groente Dit noten-rijstmengsel is ook erg lekker met een andere gestoofde groente, zoals raapsteeltjes, prei, zilversteel of broccoli. Ook met een frisse salade en bijvoorbeeld linzenmoes hebt u met deze gekruide notenrijst een heerlijke maaltijd

Andijvie: Oosterse andijvie

1 kleine krop andijvie, zout en peper, nootmuskaat, 4 eetl. gemalen kokos.

Andijvie in reepjes van 1-2 cm snijden en wassen. De andijvie met weinig water 10 tot 15 min. beetgaar koken. Ondertussen kokos onder voortdurend omscheppen in een droge koekenpan licht roosteren totdat hij net bruin begint te kleuren. Andijvie uit de pan halen, goed uit laten lekken en de kokos eroverheen strooien. Tip: In plaats van kokos kunt u ook een sausje maken van pindakaas of notenmoes: 4 eetl. pindakaas of notenmoes met een scheutje melk in een steelpan verwarmen, 1 eetl. bloem in een kopje met een beetje water tot een glad papje roeren en toevoegen aan het pindakaaspapje terwijl u voortdurend blijft roeren. Laat de saus een paar minuten koken.

Rode kool: Zoals Oma ze maakt

½ rode kool, 1 zachtzure appel, 1 gesneden ui, ½ theel. kummel, 2 laurierbladeren, 2 stukjes foelie, 2 kruidnagelen, ½ theel. zout, ½ eetl. suiker, peper, kaneel, klontje boter, 1 glas rode wijn.

Rode kool fijn snijden en opzetten met een kopje water en een glas rode wijn. Kruiden, zout, suiker, ui en appels, in schijfjes gesneden, toevoegen en ruim een half uur laten sudderen. Tussendoor eenmaal omscheppen. Eventueel vocht afgieten en de kruiden eruit halen. Klontje boter erdoor roeren en opdienen.

Rode Kool: rode kool pastaschotel voor 2 personen

125 g (volkoren) macaroni, olie, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 1 eetl. gehakte verse tijm, 250 g rode kool, fijngesneden, 35 g rozijnen, 15 g pijnboompitten, zout, peper, 1 ei, scheut melk, 20 g parmezaanse kaas, 50 g kaas.

Kook de macaroni gaar en laat het uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit in de olie de ui, knoflook en tijm tot de ui glazig is. Voeg de rode kool, de rozijnen en de pijnboompitten toe en breng ze op smaak met zout en peper. Dek de pan af en laat alles 5 min. zachtjes smoren; af en toe roeren. Roer de parmezaanse kaas en tweederde van de geraspte kaas er door. Vet een ovenschaal in. Klop de eieren samen met een scheutje melk los. Doe het rode koolmengsel in de ovenschaal, giet de losgeklopte eieren erover en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schaal 20 min. in de oven tot het goudbruin is.

Rode Kool: gestoofde kool met fruit voor 2 personen

500 gr kool, peper, en zout, 1 theel. gedroogde muntblaadjes, karwijzaadjes, een scheutje zonnebloemolie, 2 mandarijnen, evt. een aantal perziken uit glas of blik, 100 g pittig gekruid gehakt,1 ei, 1 beschuitje verkruimeld, of vegetarisch: 80 g paranoten.

Stoof de kool met karwijzaadjes, peper, zout, munt en een scheutje olie en water in ongeveer 20 minuten gaar. Meng ondertussen met een vork het gehakt met het ei en de beschuitkruimels. Bak het gehakt rul in boter. Pel de mandarijnen en snijd de partjes door midden. Snijd evt. de perziken in kleine stukjes. Meng het gehakt door de gestoofde kool en schep er de stukjes fruit door. Serveer bijvoorbeeld met gemengde rijst. Variatie vegetarisch Stoof de kool zoals boven beschreven met 2 theelepels extra kerriepoeder. Hak de paranoten in stukjes en meng ze met de fruitstukjes door de gestoofde kool.

Knolselder: Knolselder gegratineerd met kaas en sesamzaad voor 2 personen.

400 g knolselderij, 1 ui, 1 tomaat, 150 g belegen kaas, 4 eetl. sesamzaad, olijfolie.

Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Tomaat klein snijden, steel aanzet wegsnijden en toevoegen aan de uien. Knolselderij schillen, in kleine blokjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en ongeveer 10 min. stoven. Grill voorverwarmen. Sesamzaad roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden lichtbruin kleuren en lekker geuren. Kaas raspen. Groenten in een ovenschaal scheppen. Kaas en sesamzaad mengen en over de groenten strooien. Groenteschotel in de oven zetten en grillen totdat een krokant korstje is ontstaan.

Knolselderij: knolselderijstamppot met rijst en vis voor 2 personen

½ of kleine knolselderij, 400 g. aardappelen, 100 g. (zilvervlies)rijst, 200 g. koolvisfilet (diepvries), 2 theel. Mosterd, zeezout naar smaak, vers gemalen koriander en/of peper.

Rijst koken zoals op de verpakking beschreven staat. Knolselderij en aardappelen schillen, in kleine stukjes snijden en in ongeveer 10 minuten in weinig water gaar koken. Vis in een bodempje water gaar koken en in kleine stukjes uit elkaar trekken. Knolselderij en aardappelen tot puree stampen en mengen met rijst en vis. Op smaak brengen met mosterd zout en koriander. Lekker met een groene salade.

Veldsla: veldslasalade met appel en geitenkaas voor 2 personen

150 gram veldsla, 1/2 appel in kleine stukjes gesneden, evt. 1/2 wortel, geraspt, 100 g (geiten)kaas dressing: 2 eetl. wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap,2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.

Was de veldsla en meng de stukjes appel en evt. geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten.

Veldsla: Wintersla voor 2 personen (veldsla met gestoofde uien)

Veldsla, 2 grote uien, ½ theelepel gedroogde tijm, zeezout naar smaak, 1 scheutje olijfolie, 1 eetlepel tamari, 1 eetlepel ahornsiroop of honing, 1 eetlepel (appel)azijn.

Sla wassen indien nodig. Sla in een schaal leggen. Ui op zijn kontje (wortelkant) neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, in 4 partjes snijden. De ui valt in ‘blaadjes’ uit elkaar. Ui bakken in olie. Een heel klein scheutje water en tijm toevoegen en in een paar minuten gaar stoven. Dressing maken van tamari, siroop en azijn. Dressing over sla gieten. Ui over sla verdelen.

Prei: aardappelpreischotel voor 2 personen

600 g aardappelen,300 g in ringen gesneden prei, ev. 2 tenen geperste knoflook, een klontje boter of een scheutje olie, 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel, 3 dl (vis)bouillon, 1 dl slagroom, ½ eetl. citroensap of azijn, peper en zout, 1 beschuit, verkruimeld (of paneermeel), 50 g geraspte kaas ½ theel. gedroogde of ½ eetlepel verse tijm, 2 eetl. bieslook en peterselie vers geknipt

Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200°C. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. Zet deze schotel ongeveer 30 min. in de oven. Serveer met een frisse salade er bij. Variatie met vis of vlees: Deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster