Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1744
Datum: 27-10-2017

Week 44: raapstelen, veldsla, bataat, witte kool en witlof. Het combi krijgt: raapstelen, bataat, witlof, appels, mandarijnen en bananen. Klein aanvullend: Nameco ( paddenstoel), rode paprika en gemengde kiemen. Groot: hetzelfde, maar met aubergine. Klein fruit: appels, mandarijnen en sinaasappels. Groot: hetzelfde, maar met peren. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Mandarijnen: kip met Thaise gembersaus voor 2 personen

200 g. kipfilet, 2 mandarijntjes, 3 à 4 eetl. Thaise gembersaus, ½ bosje peterselie, zeezout naar smaak, olijfolie.

Mandarijnen in dunne plakjes snijden en daarna in stukjes. Stukjes mandarijn mengen met gembersaus. Kip in stukjes snijden of knippen met een schaar, bestrooien met zout en in ongeveer 10 minuten gaar en krokant bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Kip en peterselie mengen met gemarineerde mandarijnen. Lekker met gestoofde knolselderij, koolraap of Chinese kool.

Witte Kool: Ierse koolschotel

600 g witte, savooie- of spitskool, 800 g aardappels, 3 dl melk, 80 g boter, 100 g scherpe geraspte kaas, 3 eetl bloem, flinke mespunt nootmuskaat, 1 theel kerrie, tamari, en peper, 2 eetl fijn geknipte peterselie, of selderij

Maak de kool schoon, halveer overlangs en kook ze in iets water in 15 minuten met wat zout gaar. Kook de aardappels en maak er met de melk en 30 g boter een vrij stevige puree van. Roer de kaas erdoor. En voeg nootmuskaat, peper, zout en tamari toe. Hak de kool in niet al te kleine stukken en strooi er bloem en kerrie over. Schep de kool door de puree en proef of er nog wat zout, peper of tamari bij moet. Het gerecht nog even door en door warm laten worden en voor het opdienen bestrooien met peterselie of selderij.

Witte kool: Machtige kooltaart voor 2 personen

400 g gesneden kool, 4-6 plakjes bladerdeeg, 1 ui, 2 tomaten, 150 g gehakt, 50 g zachte geitenkaas, 50 g geraspte oude kaas, 1 dl melk, 1 ei, 1 teentje knoflook geperst, cayennepeper, 2 eetl. sesamzaad, fijngeknipte peterselie.

Ontdooi het bladerdeeg en vet een ovenschaal of springvorm in. Verwarm de oven alvast voor op 200°C. Bak de fijngesneden ui met gehakt, knoflook, tomaat en cayennepeper en doe dan de kool erbij en bak die even mee. Leg plakjes bladerdeeg in de schaal maar bewaar een deel voor het ‘deksel’ van deze ovenschotel. Schep het kool-gehaktmengsel hierin. Meng de melk, eieren, peterselie, geitenkaas, en de geraspte kaas tot een sausje en schenk het over het kool-gehaktmengsel in de schaal. Dek. de taart af met het overige bladerdeeg en bestrooi het met sesamzaadjes. Zet de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C. Deze taart is lekker met een salade erbij.

Witte Kool: Indonesische kool

2 eetl olie, 1 fijngesneden ui, 500 g fijngeschaafde kool, ½ rode paprika, ½ dl water, 2 dl sojasaus, 2 eetl rietsuiker, 1 theel djahe, of gemberwortel, zout

Verwarm de pan en fruit de ui. Voeg de kool toe en smoor die tot hij glazig en slap is. Doe de paprika in stukjes erbij en het water met de sojasaus en de gember. Stoof alles nog 5–10 minuten. Lekker met witte rijst, seroendeng en een omelet.

Witlof: Witlof met champignons uit de oven voor 2 personen

400 g witlof, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 150 g kastanje champignons, 2 theel. Tijm, 2 eieren, 3/4 dl melk, 50 g geraspte kaas, versgemalen zwarte peper.

Witlof wassen en in water met wat zout ca. 5 minuten koken. Uit laten lekken. Ui en knoflook fruiten in boter. Kastanjechampignons schoonvegen, in plakjes snijden en meefruiten. Strooi tijm erover heen. Oven voorverwarmen op 200ºC. Eieren loskloppen, kaas en melk toevoegen en op smaak brengen met peper. Lofstronkjes in de lengte doormidden snijden en in ovenschaal leggen. Champignonmengsel erover verdelen en ei-kaasmengsel erover gieten. 25 minuten in de oven. Lekker met rijst en salade.

Witlof: Witlofsalade met raapsteeltjes en ei voor 2 personen

350 g witlof, een handje raapsteeltjes, 1 sinaasappel, in stukjes gesneden, 2 augurken in kleine stukjes, tuinkruiden: peterselie, bieslook en/of tijm. Dressing: 3 eetl. Mayonaise, 3 eetl. volle yoghurt of kwark, 1 uitje fijngesnipperd, 1 theel mosterd peper en zout, 2 eieren hard gekookt in kleine stukjes.

Maak de groenten schoon, snijd de witlof in smalle reepjes en de raapsteeltjes in stukjes van een paar centimeter lang. Meng witlof, raapsteeltjes, sinaasappel, augurk en tuinkruiden door elkaar. Maak de dressing klaar en meng deze door de salade. Heerlijk bij gebakken aardappeltjes.

Witlof: witlof met peren. Voorafje voor 2 personen

1 of 2 struikjes witlof, 1 of 2 peren, citroensap voor besprenkelen. Dressing: 50 g zacht-pikante blauwe schimmelkaas of zachte roomkaas, 4 eetl. volle kwark, 50 g walnoten.

Verwijder met een mesje het voetje van de witlof en snijd het stronkje in de lengte in reepjes. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de vruchten in dunne partjes. Besprenkel de partjes met citroensap. Schik de witlofreepjes en peerpartjes op bordjes. Roer de (verkruimelde)kaas met de kwark tot een romige dressing en schep deze op de witlof en peerpartjes. Garneer het geheel met de walnoten. Feestelijk en heerlijk als voorafje of bijgerecht.

Raapstelen: Herfststelen voor 2 personen (Het wordt weer tijd voor stampen!)

700 gram kruimige aardappels, 1 bosje raapstelen, 100 gram ontbijtspek, 125 gram champignons, zeezout, peper, 1 klontje boter.

Aardappels gaar koken. Raapstelen wassen, worteltjes wegsnijden en raapstelen klein snijden. Champignons schoon wrijven met een stukje keukenpapier en in vieren snijden. Spek uitbakken in boter. Champignons toevoegen en een paar minuten meebakken. Aardappelen stampen met een heel klein beetje kookvocht. Raapstelen en spek met champignons door de aardappelen roeren. Naar behoefte peper en zout toevoegen.

Veldsla: veldslasalade met appel en geitenkaas voor 2 personen

150 gram veldsla, 1/2 appel in kleine stukjes gesneden, evt. 1/2 wortel, geraspt, 100 g (geiten)kaas dressing: 2 eetl. wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap,2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.

Was de veldsla en meng de stukjes appel en evt. geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten.

Veldsla : Veldsla met gestoofde uien

½ zakje veldsla, 2 grote uien, ½ theelepel gedroogde tijm, zeezout naar smaak, 1 scheutje olijfolie , 1 eetlepel tamari, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel (appel)azijn.

Sla wassen indien nodig. Sla in een schaal leggen. Ui op zijn kontje (wortelkant) neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, in 4 partjes snijden. De ui valt in ‘blaadjes’ uit elkaar. Ui bakken in olie. Een heel klein scheutje water en tijm toevoegen en in een paar minuten gaar stoven. Dressing maken van tamari, siroop en azijn. Dressing over sla gieten. Ui over sla verdelen.

Veldsla: Stamppotveldsla voor vier personen

1,5 á 2 kg. Kruimige aardappelen, zout, verse bieslook, 200 á 250 gr. veldsla, 1 bekertje crème fraîche, peper, en nootmuskaat. Evt. uitgebakken spekreepjes (40 gram).

Aardappels met zout in circa 20 á 25 minuten gaarkoken. Bieslook fijn knippen en de veldsla schoonmaken. Aardappels afgieten en met crème fraîche, zout peper een mespunt nootmuskaat tot stevige puree stampen (tip: in plaats van crème fraiche kan ook melk en boter gebruikt worden). Veldsla bieslook en spekreepjes door puree scheppen. Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster