Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1745
Datum: 03-11-2017

Week 45: winterpostelein, spruitjes op stam, Chinese kool, pastinaken en rode bieten. Het combi krijgt: winterpostelein, spruitjes op stam, rode bieten, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, tuinkers en roma tomaten. Groot: courgette, gele paprika, roma tomaten en tuinkers. Klein fruit: appels, mandarijnen, bananen en peren. Groot: appels, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Banaan: makreelsalade met banaan en tomaat voor 2 personen

200 g. makreel, 1 banaan, 2 tomaten, 2 eetl. mayonaise, vers gemalen peper, 2 blaadjes sla

Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat en banaan in kleine stukjes snijden. Makreel met twee vorken in stukjes uit elkaar trekken. Deze ingrediënten mengen met mayonaise en peper. Serveer de salade per persoon op een blaadje sla. Lekker als voorgerecht of lunch met een stukje brood.

Tuinkers: Scherpzoet op warm brood voor 2 personen

Toast, met tuinkersolie, en mango, 4 sneetjes bruin brood, ½ bakje tuinkers, 1 mango, 4 eetlepels olijfolie eerste persing, zeezout naar smaak.

Tuinkers afknippen en mengen met olie en zout. Mango schillen en over de lengte in plakjes snijden. Brood roosteren. tuinkersolie op toast smeren. Mango erop leggen.

Tuinkers: groentekroketjes met tuinkers voor 2 personen

4 preistelen (alleen wit), 1 bakje tuinkers, 100 g boter, 120 g bloem, 8 dl kruidenbouillon, paneermeel.

Smelt de boter, voeg daarna de bloem toe en maak deze tot een roux. Laat die afkoelen en voeg daarna de bouillon toe. Breng deze aan de kook en spatel daarna de tuinkers en de prei erdoorheen. Bewaar een beetje tuinkers voor de garnering. Laat het geheel afkoelen in de koelkast. Als alles koud is, rol dan hier kroketjes van en paneer ze twee maal. Frituren in een friteuse op 180°C. Serveren: met grove mosterd, gegarneerd met een plukje tuinkers.

Winterpostelein: maaltijdsalade met feta, bieten en winterpostelein

6 aardappelen, 3 à 4 middelgrote rode bieten, 75 g winterpostelein, 200 g feta, 2 eetl. mayonaise, 3 eetl. olijfolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing.

Aardappelen en bieten gaar koken en af laten koelen. Winterpostelein wassen, uit laten lekken en kleiner snijden. Feta in blokjes snijden. Dressing maken door mayonaise, olie, mosterd en honing te mengen. Meng de ingrediënten eerst met en vork of kleine garde en schud de dressing daarna goed in een afgesloten potje of mengbeker. Bieten schillen en in kleine stukjes snijden. Aardappelen in kleine stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen.

Winterpostelein: salade met sinaasappel en ei voor 2 personen.

150 gram winterpostelein, 1 sinaasappel, dressing: 4 eetl. olijf- of walnootolie, 2 eetl. azijn, 1 hardgekookt ei, ½ theel. mosterd, peper en zout.

Was de groente en laat ze uitlekken. Pel het ei, prak het met een vork fijn en klop het met olie, azijn, mosterd, peper en zout tot een romige dressing. Pel de sinaasappel en snijd het vrucht in stukken en meng ze met de dressing door de salade. Extra feestelijk met wat geroosterd amandelschaafsel erover gestrooid.

Spruiten: Spruitjes met walnoten voor 2 personen

400 g grote spruiten, een handje vol walnoten (of amandelen), 1 stengel groenselderij, 1/8 l droge witte wijn, 2 eetl. boter, zout

Snijd de spruiten in vieren en de stengel groenselderij in schijfjes. Doe de noten met de versneden groenten in een stoofpan met gesmolten boter. Laat alles 5 min. fruiten, voeg de wijn en wat zout toe, breng alles aan de kook en laat zachtjes circa 10 min. stoven, deksel op de pan, tot al het vocht is opgenomen. Serveren: heet opdienen bij bijvoorbeeld gebraden gevogelte of gebakken worst.

Spruitjes:roergebakken spruitjes met spek voor 2 personen

350 g spruitjes, 1 ui in ringen gesneden, 1 theel. kerrie, 100 g spekreepjes, een klontje boter, evt. geraspte kaas

Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden of in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Bak de spekreepjes een aantal minuten in boter en voeg de gesneden ui en spruitjes met kerrie toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 tot 10 minuten. Strooi er eventueel geraspte kaas over. Serveer er aardappelpuree of bulgur bij. Variatie exotisch, met kokos en rozijnen: Als de spruitjes beetgaar zijn gebakken voegt u een klontje santen of 1 dl kokosmelk, eventueel gember en een handje gewelde rozijnen toe om er een extra romig en exotisch tintje aan te geven.

Rode biet: bietjes met peren voor 2 personen

350 g rode bietjes, 1 ui, gesn. 2 peren, sap van ½ sinaasappel, 2 eetl. zonnebloempitten, 15 g boter , Peper en zout naar smaak,2 kruidnagels, vers fijngesneden bieslook.

Rauwe bieten schillen, in blokjes en in een laagje water snijden in 15 minuten. gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 minuten. Stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 minuten. Stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met een kaassoufflé van rijst en gierst.

Rode Biet met gember en rozijnen

2 rode bieten, handje rozijnen, 1 à 2 cm verse gember of een scheut gembersiroop, zeezout naar smaak, olijfolie.

Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Bieten schillen met een dunschiller, raspen op een grove rasp en samen met de gember even roerbakken in olie. Rozijnen en een scheutje water toevoegen. Bieten in 5 à 10 min. gaar stoven. Lekker met gebakken tempeh of karbonaadjes, aardappelpuree en sla.

Pastinaak: pannenkoeken

Pastinaak, pannenkoekenbeslag

Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken en kook ze in een weinig water in 10 min. gaar. Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork en prak ze fijn. Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens en voeg daar de pastinaakpuree aan toe. Klop het beslag goed en bak er dan pannenkoeken van. De verhouding tussen pastinaakpuree en het pannenkoekenbeslag kunt u zelf naar wens kiezen.

Peren Triumph de Vienne: Deense peren voorgerecht voor 4 personen:

2 rijpe peren, 50 g blauwe kaas (Danish blue), 2 eetl. kwark of yoghurt of crème fraîche, 2 walnoten.

Meng de Danish blue met kwark of yoghurt of crème fraîche en roer het romig. Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Schep het romige mengsel in de holte en garneer met een walnoot. Tip extra lekker: zet het geheel even in de oven.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster