Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1746
Datum: 10-11-2017

Week 46: aardperen, winterpeen, prei, bloemkool en witlof. Het combi krijgt: aardperen, prei, bloemkool, appels, mandarijnen en peren. Klein aanvullend: zoete mini pompoen, rode paprika en alfalfa. Groot: champignons kastanje, zoete mini pompoen, rode paprika en tomaten. Klein fruit: appels, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Aardpeer (informatie) voor 2 personen

Aardpeer

Aardpeer wordt ook wel Topinamboer genoemd. Aardpeer is een zonnebloemsoort. Wanneer je deze knolletjes in de grond stopt, bloeien er in de zomer kleine zonnebloemen. Aardperen kun je zowel rauw als gestoofd eten. Aardperen schoonboenen, wassen en grof raspen. Besprenkelen met citroensap en mengen met stukjes appel en walnoot. Peper en zout naar smaak toevoegen. Of mengen met een dressing van mayonaise en yoghurt. Schijfjes gestoofde aardpeer beleggen met plakjes kaas en dan even gratineren in de oven. Bak aardperen samen met bijvoorbeeld ui, spruitjes, peper en zout. Puree koken van aardperen. Klontje boter, scheutje room, peper en kruidenzout erdoor. Lekker bij zuurkool. Aardperen drogen snel uit. Daardoor kun je ze maar maximaal een week bewaren. (het bevordert de darmwerking wel)

Aardperen: aardperen met prei en kaassaus voor 2 personen

450 g aardperen, 300 g prei, 2 dl water, (kruiden)zout, klontje boter, 1 teentje knoflook, peper, 1/2 theel. Kerrie, 100 g geraspte kaas, 1 eetl. Bloem.

Boen de aardperen goed schoon en snijd ze in stukken of schijfjes van 2 cm dik. Maak de prei schoon en snijd ze in brede ringen. Kook de groenten samen in een laag water met een klontje boter en (kruiden)zout beetgaar. Giet het kookvocht over in een sauspannetje en bind het met bloem. Voeg al roerende geraspte kaas, kerrie, geperste knoflook en peper naar smaak toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Dien de groentemix op met een gekookte graansoort en serveer de saus erover.

Aardperen: aardperen in knoflook voor 2 personen

30 g boter of 2 eetl. olijfolie, 75 g fijngehakte gerookte bacon / tofu, 400 g aardperen, 6-8 gepelde knoflookteentjes , 90 g gesnipperde sjalotjes, 3 eetl. water, 1 eetl. olijfolie, 20 g vers broodkruim, 2 eetl. fijngehakte peterselie.

Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg de bacon of tofu toe en bak deze bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart. Voeg aardperen, knoflook en sjalotten toe en roerbak het geheel tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng dit op smaak met peper en zout en voeg het water toe. Kook dit met een deksel op de pan 8 10 min. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 min. door met extra vuur om al het vocht te laten verdampen. Verhit de andere helft van de boter met 2 el olijfolie in een andere koekenpan. voeg het broodkruim toe en bak dit bruin en knapperig. Voeg de peterselie en achtergehouden bacon / tofu toe. Meng de aardperen nu met het broodkruimmengsel en serveer het gerecht in een schaal met wat extra peper en zout.

Aardperen: aardpeerfrites voor 2 personen

aardperen

de Echt grote aardperen kunt u als aardappelen frituren,als frites, in plakken of als dunne staafjes. Frites geven het beste resultaat, omdat je dan het contrast hebt tussen het heerlijk zacht binnenste en de krokante buitenkant. Bij dun gesneden plakjes overheerst het krokante effect de smaak.

Winterpeen: hartige pannenkoekjes met wortel en prei voor 2 personen.

1 wortel in dunne plakjes, 1 prei fijngesneden, 1 teentje knoflook geperst, sojasaus, 2 kopjes tarwebloem, 1/3 kopje havermout, scheutje melk, snufje zout, tijm en/of majoraan naar smaak, 1 ei, 2 eetl. sesamzaad, handje rozijnen.

Prei, wortel en knoflook in een scheutje olie fruiten tot de wortelplakjes gaar zijn. Klein beetje sojasaus toevoegen. Roer bloem, havervlokken, zout, kruiden, rozijnen en sesamzaad door elkaar. Roer het losgeklopte ei door het groentemengsel en voeg daarna de beide mengsels samen. Roer er zoveel melk bij tot er een dik beslag ontstaat. Bak in een kleine koekenpan met een scheutje olie na elkaar ongeveer 6 tot 10 hartige pannenkoekjes van dit beslag en laat ze goed gaar worden. Serveer ze (eventueel met peterselie of bieslook) bij een frisse salade.

Winterpeen: wortel-mandarijnsalade

100 g wortel, 2 eetl. rozijnen, mandarijndressing: 2 mandarijnen, theel. kardemom, 3 eetl. zonnebloemolie, zout en peper.

Dressing: mandarijnsap met kardemom en olie toe een sausje kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Wortel, grof geraspt, rozijnen, geweld in heet water en uitgelekt, en dressing door elkaar scheppen.

Bloemkool: bloemkool in sinaasappelen met tomaat voor 2 personen

250 g bloemkoolroosjes, 1 sinaasappel, sap en geraspte schil, 250 g tomaten, 2 dl groentebouillon, 2 eetl. zoute sojasaus, 2 eetl. wittewijnazijn, 2 eetl. olie, paar druppeltjes tabasco, mespunt cayennepeper, peterselie fijngesneden, zout.

De achterzijde van de tomaten kruiselings insnijden. Dompel ze 1 min. onder in kokend water, laat de tomaat schrikken in koud water en verwijder de velletjes. De helft van de tomaten in kleine blokjes snijden en de andere helft in partjes. In een wok de olie verhitten en de bloemkool 5 min. al omscheppend bakken. Tomaatstukjes, sojasaus, azijn, sinaasappelsap en -schil toevoegen en 3 min. meebakken. Bouillon toevoegen en het gerecht in 10 min. beetgaar stoven. Nu de tomaatpartjes toevoegen en het gerecht door en door warm laten worden. Op smaak brengen met tabasco, cayennepeper en zout. Met peterselie bestrooien.

Bloemkool: Bloemkoolsoep met pesto en olijven

400 g bloemkool, verse basilicum, 1 2 eetl. (basilicum)pesto, 6 olijven, dl slagroom, vers gemalen peper, liter water.

Bloemkool in roosjes en de steel in stukjes snijden en in ongeveer 10 min. gaar koken in het water. Olijven in dunne ringetjes snijden. Basilicumblaadjes in stukjes scheuren. Bloemkool pureren. Neem een beetje soep apart in een kom en meng dit goed met de slagroom. Schenk dit mengsel al roerende in de soep. Soep op smaak brengen met pesto, peper en evt. zeezout. Soep garneren met basilicum en olijven.

Alphalpha: kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten

Hutspot ouderwets lekker voor 2 personen

300 g wortelen in stukken gesneden, 150 g uien gesneden, 600 g aardappelen geschild en in stukken gesneden, 1/2 theel. Zout, peper versgemalen, 2 dl bouillon, 1 theel. korianderzaad, gemalen, 1 eetl. selderijblad, of peterselie

Fruit de uien glazig, voeg de wortelstukjes toe en laat deze even meebakken. Giet de bouillon erbij, leg de aardappelen erbovenop en bestrooi met wat zout. Laat het geheel in 20 minuten gaarkoken. Giet eventueel teveel aan kookvocht af (nog te gebruiken voor saus of soep). Strooi koriander, peper en selderij of peterselie erover en stamp de hutspot met een stamper goed door elkaar. Opdienen met vlees, spekjes of een gebakken kaasplak en een frisse salade. Variatie 1: gebruik 1/2 pastinaken en 1/2 wortelen in plaats van alleen wortelen Variatie 2: gebruik in plaats van koriander kerrie of paprikapoeder Variatie 3: meng een potje gekookte kapucijners of andere peulvruchten door de hutspot.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster