Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1747
Datum: 17-11-2017

Week 47: veldsla, pastinaak, koolraap, chinese kool en raapstelen. Het combi krijgt: veldsla, pastinaak, koolraap, appels, mandarijnen en kiwi. Klein aanvullend: champignons, gemengde kiemen en trostomaten. Groot: aubergine, komkommer, rode paprika en trostomaten. Klein fruit: appels, mandarijnen, peren en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden. Afgelopen week bleken de bananen van slechte kwaliteit, zodoende was de samenstelling van het grote fruitpakket veranderd.

RECEPTEN

Koolraap (informatie)

Zachtzoete verwennerij in de winter

Koolraap is een grote stevige knol met oranjegeel vruchtvlees en een ruwe schil. Het heeft een zachte smaak. Het kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld kerrie, nootmuskaat, tijm of met pindasaus of een bechamelsaus. Bereiding: Snijd de bovenkant van de koolraap af en snijd de rest in plakken van ongeveer 1 cm dik, schil deze en snijd ze in blokjes of staafjes. Kook of stoof de koolraap in een laagje water in 15 min. beetgaar. Giet het vocht af en laat de blokjes met een klontje boter of een scheutje olie nog even stoven of maak er puree van. Heerlijk zoet met vruchtensiroop, gekaramelliseerde suiker of hartig met een scheutje ketjap en/of sesamolie. Koolraap is op een koele plaats of in de groentelade van de koelkast makkelijk een week te bewaren. Koolraap is zeer gezond Ze bevat veel vitaminen: A, B, C, D, E en de mineralen arsenicum, zwavel en fosfor.

Koolraap: Misterse* Groentepatatjes.

400 g koolraap, halve tot hele theelepel gemalen komijn(djinten), citroensap.

Snijdt van de koolraap reepjes van ruim een halve centimeter dik en breed. Besprenkel met wat citroensap en strooi de komijn poeder hierover. In een ruime bak een paar keer omschudden zodat de komijn gelijk verdeeld raakt over de koolraap. Minstens een half uur laten rusten, Dan bakken op hoog vuur zodat de patatjes een krokante buitenkant krijgen. Steeds omscheppen. Na ongeveer 15 minuten zijn ze “al dente”: gaar, maar nog met beet. * Miste: buurtschap ten westen van Winterswijk.

Pastinaak: gebakken pastinaak met hazelnoten voor 2 personen.

350 g pastinaak, 2 uien, een scheutje (olijf)olie, een handje gedopte, grof gehakte hazelnoten, peper en zout, ½ theel. tijm.

Rooster de gehakte hazelnoten kort in een droge pan. Schrob de pastinaken schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de uien in ringen. Bak de uiringen met de stukjes pastinaak in de hete olie en voeg eventueel na een tijdje een klein scheutje water toe tegen het aanbakken. Voeg de geroosterde noten toe en maak op smaak met tijm, peper en zout. Heerlijk bij rijst of een andere gekookte graansoort (ev. met linzen of kikkererwten). Dit gerecht is ook gemakkelijk en lekker als ovenschotel klaar te maken.

Pastinaak: pannenkoeken

Pastinaak, pannenkoekenbeslag

Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken en kook ze in een weinig water in 10 min. gaar. Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork en prak ze fijn. Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens en voeg daar de pastinaakpuree aan toe. Klop het beslag goed en bak er dan pannenkoeken van. De verhouding tussen pastinaakpuree en het pannenkoekenbeslag kunt u zelf naar wens kiezen.

Chinese koolsoep

300 gram Chinese kool, 1 ui, 2 kruimige aardappelen, 750 ml water, 1 eetl. crème fraîche, ½ eetl. Mosterd, 1 theel. Honing, 1 theel. Komijnzaad, zeezout naar smaak, olijfolie.

Aardappelen schillen, klein snijden en in het water zo gaar koken dat ze uit elkaar vallen. Uien pellen, klein snijden en met het komijnzaad fruiten in olie. Chinese kool in smalle reepjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Kool-uienmengsel, zout, mosterd, honing, en crème fraîche aan de aardappelen toevoegen.

Chinese kool: Chinese kool met champignons (roerbakken)

1 kg Chinese kool, 200 gr. Champignons , 3 el. Olie, zout, klein stukje gemberwortel, 1 dl bouillon (blokje, snufje suiker, 2 el. zoete sojasaus, ½ el. Maïzena, 2 el. Water

Was de kool in zijn geheel en laat goed uitlekken. Verwijder de stronk en snijd de kool in repen. Verhit de olie in de wok en fruit hierin even de fijngehakte gemberwortel, voeg de reepjes kool toe en schep deze 2 min. op een hoog vuur om. Doe de schoongemaakte en in plakjes gesneden champignons erbij en schep nogmaals 2 min. om. Voeg, op laag vuur, bouillon, suiker, zout en sojasaus toe, en schep nog eens een minuutje of 2 om. Bind het gerecht tenslotte met de in water opgeloste maïzena. Lekker met rijst.

Banaan: makreelsalade met banaan en tomaat voor 2 personen

200 g. makreel, 1 banaan, 2 tomaten, 2 eetl. mayonaise, vers gemalen peper, 2 blaadjes sla

Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat en banaan in kleine stukjes snijden. Makreel met twee vorken in stukjes uit elkaar trekken. Deze ingrediënten mengen met mayonaise en peper. Serveer de salade per persoon op een blaadje sla. Lekker als voorgerecht of lunch met een stukje brood.

Mandarijnen: kip met gemarineerde mandarijntjes voor 2 personen

200 g. kipfilet, 2 mandarijntjes, 3 à 4 eetl. Thaise gembersaus, ½ bosje peterselie, zeezout naar smaak, olijfolie.

Mandarijnen in dunne plakjes snijden en daarna in stukjes. Stukjes mandarijn mengen met gembersaus. Kip in stukjes snijden of knippen met een schaar, bestrooien met zout en in ongeveer 10 minuten gaar en krokant bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Kip en peterselie mengen met gemarineerde mandarijnen. Lekker met gestoofde knolselderij, koolraap of Chinese kool.

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Raapstelen: spaghetti met raapsteeltjes

1 bosje raapstelen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 tomaten, 150 g spaghetti, 3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren, hard gekookt, een scheutje (zonnebloem)olie, peper en zout, bieslook en/of peterselie naar smaak.

Was de raapsteeltjes, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm brede stukken. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de gesneden raapsteeltjes en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarna de tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.

Champignons: champignonsaus voor 2 personen

150 g champignons, een klontje boter, ¾ dl slagroom, 1 theel. tijm, 1 theel. basilicum, peper en zout, 3 dl melk of water, ½ eetl. aardappelmeel, ev. sla-uitje in heel fijne ringen gesneden

Snijd de champignons in stukjes en bak ze in boter. Voeg room, peper, zout, tijm en basilicum toe. Laat ongeveer 20 min. op een laag pitje sudderen. Bind de saus met aardappelmeel aangelengd met melk of water en voeg het gesneden sla-uitje toe. Heerlijk over bulgur of macaroni.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster