Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1748
Datum: 26-11-2017

Week 48: winterpostelein, knolselderij, prei, winterpeen en broccoli. Het combi krijgt: winterpostelein, winterpeen, broccoli, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: courgette, zoete mini paprika en trostomaten. Groot: champignons, zoete mini paprika, taugé en trostomaten. Klein fruit: appels, bananen, gele kiwi’s en mandarijnen. Groot: appels, gele kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Knolselderij met loof: ovenschotel met knolselderij en appel

½ knolselderij, 400 g aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en (kruiden)zout, 200 g (vegetarisch) gehakt, 1 beschuit.

Knolselderij en aardappelen schillen, in stukjes snijden en in een klein beetje water gaar koken. Bak ondertussen de gesneden uien met het gehakt en kruid dit naar smaak. Appel(s) schillen en in schijfjes snijden. Leg in een ingevette ovenschaal het gehakt-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Aardappel en knolselderijstukjes afgieten, pureren en mengen met peper en zout. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200ºC. Het loof van de verse knolselder is een geweldige smaakmaker in uw soep!

Knolselderij: knolselderijplakken met gomasio

knolselderij, olie, sesamzaad, zeezout

Was het ev. zand van de knol. Snijd per persoon enkele (dunne) plakken van een knolselderij en schil pas daarna. Overgebleven knol kunt u afgedekt in de koelkast nog enkele dagen bewaren. Bak op middelhoog vuur de plakken in ruim olie aan beide kanten bruin en krokant. Gomasio: Richtlijn 10 delen zaad-1 deel zout maar het is een kwestie van smaak en oefening tot u uw eigen perfecte gomasioverhouding heeft gevonden. Rooster in een een droge koekenpan sesamzaad en grof zout lichtbruin en geurend. Laat afkoelen. Stamp het in een vijzel (niet te) fijn of maal het snel in een keukenmachine. In een afgesloten potje minstens een week smakelijk. Gomasio heeft talloze toepassingen: over salades, granen, puree, op brood etc. Strooi voor het opdienen een eetlepel gomasio op de plakken en zet overgebleven gomasio op tafel. Lekker met aardappelpuree, salade, vlees of vleesvervanger naar keuze.

Knolselderij: knolselderijstamppot met rijst en vis voor 2 personen

½ of kleine knolselderij, 400 g. aardappelen, 100 g. (zilvervlies)rijst, 200 g. koolvisfilet (diepvries), 2 theel. Mosterd, zeezout naar smaak, vers gemalen koriander en/of peper.

Rijst koken zoals op de verpakking beschreven staat. Knolselderij en aardappelen schillen, in kleine stukjes snijden en in ongeveer 10 minuten in weinig water gaar koken. Vis in een bodempje water gaar koken en in kleine stukjes uit elkaar trekken. Knolselderij en aardappelen tot puree stampen en mengen met rijst en vis. Op smaak brengen met mosterd zout en koriander. Lekker met een groene salade.

Knolselderij in walnoten-roomsaus

½ knolselderij, ½ bosje bladselderij, 50 g gepelde walnoten, 50 g oude kaas, 1 eetl. creme fraiche, 1 eetl. tamari

Knolselderij schillen met een dunschiller, in kleine stukjes snijden en in 10 à 15 minuten gaar koken in een bodempje water. Walnoten en bladselderij fijn hakken. Kaas raspen. Alle ingrediënten door de knolselderij roeren. Lekker met pasta, rijst of haver.

Winterpeen: hartige pannenkoekjes met wortel en prei voor 2 personen.

1 wortel in dunne plakjes, 1 prei fijngesneden, 1 teentje knoflook geperst, sojasaus, 2 kopjes tarwebloem, 1/3 kopje havermout, scheutje melk, snufje zout, tijm en/of majoraan naar smaak, 1 ei, 2 eetl. sesamzaad, handje rozijnen.

Prei, wortel en knoflook in een scheutje olie fruiten tot de wortelplakjes gaar zijn. Klein beetje sojasaus toevoegen. Roer bloem, havervlokken, zout, kruiden, rozijnen en sesamzaad door elkaar. Roer het losgeklopte ei door het groentemengsel en voeg daarna de beide mengsels samen. Roer er zoveel melk bij tot er een dik beslag ontstaat. Bak in een kleine koekenpan met een scheutje olie na elkaar ongeveer 6 tot 10 hartige pannenkoekjes van dit beslag en laat ze goed gaar worden. Serveer ze (eventueel met peterselie of bieslook) bij een frisse salade.

Winterpostelein (informatie)

Winterpostelein

Een plant dichtbij het oorspronkelijke Winterpostelein komt oorspronkelijk uit arctisch Noord-Amerika en Groenland, maar werd ook wel gevonden in de hogere gebieden langs de Middellandse zee. De Oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen aten hun buik er al mee vol. De middeleeuwse Arabieren noemden de postelein zelfs de gezegende groente. “Als je van exclusieve groente houdt, dan behoort de winterpostelein daar zeker toe”. Piet Schagen en Liesbeth Huibregts van boerderij De Dennenkamp in Rekken zijn de tuinders van de winterpostelein die u deze week in uw pakket vindt. Bij hen wordt de winterpostelein opgekweekt in de koude kas in de wintermaanden. Door de extreem lage temperaturen in de afgelopen wintermaanden hebben we lang moeten wachten op deze groente…Tot half april kan het geoogst worden want als de lente écht begint dan gaat het bloeien. Winterpostelein is rijk aan vitamine C en mineralen en bovendien bevat het een zeer laag nitraatgehalte. Kook winterpostelein niet. Eet ze rauw in een salade of in een stamppot.

Broccoli: met olijventapenade

400 g broccoli, 100 g (zwarte) olijven, 1 kleine rode ui, ½ citroen, ½ bosje verse koriander.

Ui pellen en fijn snipperen. Citroen uitpersen. Citroensap over de ui gieten en minimaal een half uur laten staan. Citroensap maakt de scherpe smaak van ui iets zachter. Broccolistronk tot aan de bloemhoofdjes in vieren insnijden. Daarna haaks op de insneden de stronk in kleine stukjes snijden totdat de broccolibloem in roosjes uit elkaar valt. Broccoli in een klein bodempje water in 5 à 10 min. gaar stoven. Olijven zonodig ontpitten en klein snijden. Koriander fijn hakken. Uien, olijven en koriander door elkaar roeren en over de broccoli serveren.

Broccoli: broccolipizza voor 2 personen

400 gr. broccoli, in kleine stukjes gesneden, 1 ui, in ringen gesneden, 1 teen knoflook, geperst, olijfolie, 3 eetl. tomatenpuree, 1 pizzabodem, kant en klaar of zelfgemaakt, uitgebakken spekreepjes of gerookte tofu, oregano en basilicum, peper en zout, 4 eetl. Parmezaanse kaas.

Verwarm de oven voor op 200°C. Fruit de ui en knoflook en roerbak de broccoli een paar minuten mee. Besmeer de pizzabodem met olie en tomatenpuree en schik daarop de groente met spek of tofu. Strooi er kruiden en Parmezaanse kaas over en giet er naar wens nog een weinig olijfolie over. Bak de pizza 15-20 min. in de hete oven. Variatie: in plaats van met spek of tofu is de broccoli ook goed te combineren met gehakt of garnalen.

Broccoli: Broccoli met pittige tomatensaus

500 gram Broccoli, 1 rode en groene peper, 1½ theelepel chilipoeder, 15 gram bloem 1 bolletje gember, 1 ui, 15 gram boter, 1 teentje knoflook, 1½ dl tomatensap, 1½ eetlepel gembersiroop

Maak de Broccoli schoon, pel de ui en snipper deze fijn. Halveer de pepers en haal de pitjes eruit. Snijd vervolgens de pepers in flinterdunne reepjes. Kook de Broccoli in een pan met ruim water in circa 10 minuten gaar. Verhit intussen in een braadpan de boter. De ui en de peper 3 minuten zachtjes bakken. Roer er de chilipoeder door. Pel de knoflook en pers deze boven de pan uit. Nog 1 minuut zachtjes bakken. Bloem toevoegen en al roerende het tomatensap erbij doen. Blijven roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Gember fijnsnijden en met de gembersiroop door de saus roeren. Eventueel op smaak brengen met een beetje chilipoeder. Broccoli afgieten en in en schaal doen. Schenk er de helft van de saus over en serveer er de andere helft apart bij.

Prei: prei en taugé met ham en eieren voor 2 personen

400 g. prei, ½ bakje taugé, 2 eieren, 100 g. ham 1 dikke plak, olijfolie, 2 eetl. (Thaise) gembersaus, zeezout naar smaak

Prei in de lengte halveren, uitspoelen, in kleine stukjes snijden en samen met de taugé in olie en een klein scheutje water in 5 à 10 minuten gaar stoven. Eieren klutsen en een beetje zout toevoegen. Van de eieren een omelet bakken en in reepjes snijden. Ham in dunne reepjes snijden. Gembersaus, ei en ham door de groente roeren. Lekker met rijst, gerst of haver en een wortelsalade

Prei: Peren – preischotel voor 4 personen

1 kg prei , 100 gr blauwe kaas of erg pittige kaas, 4 peertjes, 2 eieren, 1 dl melk /water, 50 g gehakte walnoten.

De prei in de lengte doormidden snijden en goed schoonspoelen. Daarna aan 2 cm brede stukjes snijden en in enkele eetl. olie even roerbakken. De peren halveren, het klokhuis verwijderen en ca 5 min. voorkoken in iets water. De prei in een ingevette ovenschaalscheppen, de kaas erover verdelen en daarop de peertjes mooi rangschikken met de bolle kant naar boven. De eieren opkloppen met de melk / water en wat peper en zout en over de ovenschaal verdelen. De schaal ca 30 min. in de oven plaatsen ( 180 0 C , gasoven stand 3)tot het eimengsel mooi brui verkleurd is. De gehakte walnoten er halverwege de tijd over strooien.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster