Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1749
Datum: 01-12-2017

Week 49: boerenkool, koolraap, mini Roma sla, spruitjes en gekleurde waspeen. Het combi krijgt: boerenkool, mini Roma sla, spruitjes, appels, kiwi en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons kastanje, alfalfa kiemen en rode paprika. Groot: courgette, alfalfa, rode paprika en tomaten. Klein fruit: appels, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Banaan: bananen-wortel-broodbeleg voor 2 personen

1 wortel, 1 banaan, 1 eetl. room of crème fraîche, 1 eetl. Citroensap, snufje zout, 1 handje zonnebloempitten.

Rasp de wortel op een fijne rasp. Prak de banaan tot moes en meng de geraspte wortel erdoor. Maak de dressing van room, citroensap en een snufje zout en meng dan alles goed door elkaar tot een kleurige moes. Strooi er op de boterham nootjes of pitten over. Het is ook lekker met rozijntjes erdoor !

Banaan: makreelsalade met banaan en tomaat voor 2 personen

200 g. makreel, 1 banaan, 2 tomaten, 2 eetl. mayonaise, vers gemalen peper, 2 blaadjes sla

Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat en banaan in kleine stukjes snijden. Makreel met twee vorken in stukjes uit elkaar trekken. Deze ingrediënten mengen met mayonaise en peper. Serveer de salade per persoon op een blaadje sla. Lekker als voorgerecht of lunch met een stukje brood.

Alphalpha: kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten

Boerenkool: boerenkoolstamppot variaties voor 2 personen

boerenkool, 700 g aardappels en/of pompoen, ½ bouillonblokje, 1 theel. gemalen koriander, 1 theel. Mosterd, scheutje (appel)azijn, een klontje boter, 1 kleine rookworst.

Schil de aardappels en/of pompoen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels/pompoen erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 15 tot 20 minuten zachtjes gaarkoken. Giet het boerenkoolmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg koriander, mosterd en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een mooie stamppot. Serveer met de rookworst. Variaties: Naast boerenkool, pompoen en/of aardappels kunt u bijvoorbeeld stukjes wortel, peterseliewortel en knolselderij meekoken en aan de stamppot toevoegen. De toevoeging van 1 tot 2 kopjes gekookt graan (bijvoorbeeld rogge of rijst) aan de stamppot geeft deze meer pit. Serveer de stamppot eens met een dikke kaassaus of gebakken tofu of spekjes in plaats van met worst.

Boerenkool stoofschotel

250 g. witte kool, 300g. boerenkool, 100 g. spek, 1 handje (10 g.) rozijnen, 1 theel. Mosterd, olijfolie

Spek in dobbelsteentjes snijden en uitbakken in olie. Witte kool fijn snijden. Spek uit het vet scheppen en apart bewaren. Witte en boerenkool ongeveer 10 minuten stoven in het spekvet met de rozijnen en een klein scheutje water. Op het laatst de mosterd er door roeren. Lekker met aardappelpuree.

Boerenkool: Gegratineerde boerenkool met tomaten.

1 kg boerenkool, zout, 800 aardappelen, 70 gram boter, ½ dl. witte wijn, 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 literblik tomaten op sap, 2 theel. Marjoraan, 1 theel. zwarte peper, 30 gram bloem, 2 ½ dl. Melk, 150 gram geraspte oude kaas.

Aardappelen schillen en in stukken snijden. Haal de nerven uit de boerenkool en was de kool grondig. Kook ze 10 minuten in water met zout. Schep de boerenkool met een schuimspaan uit de pan. Hak de kool grof. Aardappels in het kookvocht in de pan leggen, daarop de boerenkool weer in de pan. 30 gram boter en de witte wijn toevoegen en alles in 30 minuten gaar koken. Het kookvocht afgieten, en de inhoud goed fijn stampen. Uien pellen en snipperen. In 40 gram boter de uien met de geperste knof-look fruiten. De door een zeef gewreven tomaten met het nat, de marjoraan en de zwarte peper aan de uien toevoegen en de saus even laten pruttelen. De bloem erbij roeren en in gedeelten de melk erbij. De saus steeds glad roeren en aan de kook houden. De saus enkele minuten zachtjes laten koken. Een ovenschaal invetten. In laagjes vullen met de boerenkool stamp de saus en geraspte kaas. Sluit de laagjes af met geraspte kaas. De schotel onder een hete grill goudbruin laten worden.

Koolraap: Misterse* Groentepatatjes.

400 g koolraap, halve tot hele theelepel gemalen komijn(djinten), citroensap.

Snijdt van de koolraap reepjes van ruim een halve centimeter dik en breed. Besprenkel met wat citroensap en strooi de komijn poeder hierover. In een ruime bak een paar keer omschudden zodat de komijn gelijk verdeeld raakt over de koolraap. Minstens een half uur laten rusten, Dan bakken op hoog vuur zodat de patatjes een krokante buitenkant krijgen. Steeds omscheppen. Na ongeveer 15 minuten zijn ze “al dente”: gaar, maar nog met beet. * Miste: buurtschap ten westen van Winterswijk.

Spruitjes met pruimen voor 2 personen

400 g spruitjes, 75 g gedroogde pruimen (pruneaux dÁgen), 75 cl groentebouillon, peper, naar smaak.

Spruitjes schoonmaken en 5 min. in ruim water koken. Afgieten en in een pan doen met de pruimen. Een scheut bouillon erbij gieten en de spruitjes en pruimen in 10-15 minuten gaarstoven, met het deksel op de pan en onder af en toe doorroeren. Wordt het te droog, dan extra water toevoegen. Lekker met gekookte aardappelen en een (bio)burger. Veldsla met creme fraiche 200 gram veldsla – 2 eetl. creme fraiche – nootmuskaat – 4 eieren – zout - broodcoutons. Voor de dressing: 4 eetl. rode wijnazijn – zout – peper – snufje suiker – 3 eetl. olijfolie. De veldsla wassen en uit laten lekken. Roer de eieren los met de creme fraiche, zout en nootmuskaat en bak hiervan een omelet. Laat deze afkoelen en snijd ze in ruiten. Maak een dressing van de genoemde ingrediënten en schep deze door de veldsla, schep de stukjes omelet erdoor en garneer op het laatste moment met de broodcroutons

Spruitjes: spruitjes met gebakken ui en paprika voor 2 personen

350 g spruiten, ½ groene paprika, 1 rode ui, ½ theel. gedroogde tijm, 75 g feta, olijfolie.

Spruitjes afhalen. Alleen de buitenste, lelijke blaadjes verwijderen. De felgroene blaadjes zo veel mogelijk laten zitten. Spruitjes in een bodempje water in 5 à 10 min. gaar koken. Ui in ringen snijden en fruiten in olie. Paprika van het zaad ontdoen, in smalle reepjes snijden en samen met de tijm toevoegen aan de uien. 5 à 10 min. roerbakken op een middelhoog vuur. Feta in kleine blokjes snijden en toevoegen aan de gebakken groenten. Spruitjes serveren met het gebakken groenten-kaasmengsel.

Spruitjes: spruitjes met spek en walnoten voor 2 personen

400 g. spruitjes, 100 g. dobbelsteentjesspek, 50 g. walnoten, 2 teentjes knoflook, ½ theel. kaneel, olijfolie

Spek uitbakken in olie. Spruitjes afhalen maar zo veel mogelijk groene blaadjes laten zitten, wassen en in 5 à 10 minuten beetgaar koken. Walnoten fijn hakken. Knoflook fijn hakken. Spek uit het vet halen en apart bewaren. Knoflook met kaneel fruiten in het hete vet. Walnoten toevoegen en even meefruiten. Spruitjes en spek toevoegen aan het notenmengsel. Lekker aardappelpuree of rijst en een wortelsalade.

Waspeen: ovenschotel wortel en gehakt voor 2 personen

400 g wortel in kleine stukjes, en/of broccoli in stukjes, 500 g aardappelen, scheutje olie, 1 ui in ringen, 1 teen knoflook fijn gesneden, (vegetarisch) gehakt gekruid en gebakken, evt. geraspte kaas Saus voor de schotel: 2 dl volle yoghurt, 1 ei, 1 theel. kerrie, 1 theel. komijn, zout.

Schil de aardappelen, kook ze bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de wortelstukjes en/of broccolistukjes een paar minuten in kokend water. Bak ui met knoflook in olie en voeg na een paar minuten de groentestukjes toe. Schep de aardappelschijfjes en het gebakken gehakt erdoor en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts voor de saus ei met yoghurt, zout en specerijen. Giet deze saus over de schotel en strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Serveer met een kleine salade en een koud yoghurtsausje. Variatie met sardientjes en kappertjes: Met een aantal sardientjes en kappertjes over de gevulde schotel verdeeld, heeft u een extra lekkere, luxe schotel. Yoghurtsausje: Meng volle yoghurt, evt. room, olijfolie, fijngeknipte muntblaadjes en zout. Evt. met geraspte komkommer, knoflook en radijs

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster