Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1750
Datum: 08-12-2017

Week 50: groenselderij, palmkool, pompoen, rode bieten en witlof. Het combi krijgt: palmkool, rode bieten, witlof, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: puntpaprika, tomaten en rode ui. Groot: champignons, puntpaprika, tomaten en rode ui. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Avocado: Witlofschuitje met Avocado en Peer

Witlof, Avocado, Peer(Conference), Suiker, Balsamico (of wijn-)azijn.

Snij het vruchtvlees van de peer in blokjes van 1 cm, en schep ze in een koekenpan om met een beetje boter en wat suiker tot de blokjes licht gekarameliseerd zijn. Snij het vruchtvlees van de avocado in blokjes vab 1 cm, en schep ze in een droge koekepan om tot ze iets beginnen te kleuren. Breng ze op smaak met zout en peper. Haal de witlof uit elkaar en leg op ieder blaadje wat peer en avocado. Sprenkel er een paar druppels van de balsamico-azijn over.

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Bietjes met peren

350 g rode bietjes, 1 ui gesn., 2 peren, sap van ½ sinaasappel, 2 eetl. Zonnebloempitten, 15 g boter, peper, zout naar smaak, 2 kruidnagels, verse fijngesneden bieslook

Rauwe bieten schillen, in blokjes snijden en in een laagje water in 15 minuten gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 min. stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 min. stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met een kaassoufflé met rijst of gierst

Groenselderij: groenselderij met tarwe en noten voor 2 personen

1 bos groenselderij, 120 g tarwekorrels, 1 dag geweekt in water, een handje hazelnoten, gehakt en licht geroosterd, peper en zout naar smaak, klontje boter. roomsaus: 15 g boter, 25 g bloem, 2 dl melk, ½ dl slagroom of sojacuisine, peper en zout, ev. geraspte kaas

Kook de geweekte tarwe in 45 min. gaar en laat nog een kwartiertje nawellen. Blad en kontje van de groenselderij afhalen. Bewaar wat blad voor de garnering. Stelen in stukjes snijden van ca. 2 cm. en 5 min. zachtjes stoven in een scheutje water met boter. Op smaak brengen met peper en zout. Intussen de roomsaus maken. Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren en ev. de geraspte kaas toevoegen en laten oplossen in de saus. Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout. Groente garneren met wat fijngeknipt selderijblad en de geroosterde nootjes en serveren met de tarwe en roomsaus. Variatie snel en gemakkelijk: Neem bulgur in plaats van hele tarwe. Bulgur is in ongeveer 20 min. gaar en hoeft niet van tevoren geweekt te worden.

Groenselderij: pasta met groenselderijsaus

pasta voor 2 personen, 1 groenselderij, ¾ dl crème fraîche, 1 ui, 1 teen knoflook, peper en zout, olijfolie, 1 handje vol cashewnoten.

Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Snijd de groenselderij in heel smalle stukjes, de ui in dunne ringen en fruit deze samen met knoflook in olie tot de groente gaar is. Roer gehakte cashewnoten, en crème fraîche er door. Breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en schep een eetlepel olijfolie erdoor (tegen het vastplakken). Serveer met de groenselderijsaus er overheen. Variatie extra lekker: Roer een aantal eetlepels zachte geitenkaas of geraspte Parmezaanse kaas door de groenselderijsaus.

Groenselderij: gebakken groenselderij met walnoten voor 2 personen aroma en smaak uit de notendop

1 kleine stronk groenselderij, 1 kleine ui gesn.,1 teen knoflook geperst, ½ appel, 25 g walnoten, 1 theel. mosterdzaad, 1 theel. komijnzaad, kerrie, Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken, Walnootolie voor de finishing touch

Groenselderij wassen en in stukjes van 5 cm. snijden. Appel in partjes snijden. Ui fruiten in hete olie. Knoflook, mosterd- en komijnzaad toevoegen en meefruiten. Appelpartjes en walnoten toevoegen en al omscheppend even meebakken. Steeds een hand groenselderijstukjes toevoegen en even omscheppen. Op smaak brengen met garam masala of kerrie. Voor het opdienen een beetje walnootolie over de groente druppelen. Lekker met gemengde wilde & bruine rijst.

Palmkool (informatie)

Palmkool

Brassica oleracea acephala var. Sabellica «Zwarte van Toscane» Palmkool is familie van de gewone boerenkool en ziet er echt uit als een palmboom. De bladeren zijn donker blauwgroen, smal en geribbeld. Gebruik het blad bijvoorbeeld in een roerbakgerecht. Roerbak de kool met een uitje, wat komijnzaadjes en wat reepjes rode paprika. Lekker bij rijst of pasta!

Palmkool: Toscaanse stoofschotel

250 g palmkool(zwarte kool), 150 g wortelen, 1 ui, 300 g gekookte witte bonen, vers gemalen peper, zeezout, olijfolie

Kool wassen en in reepjes snijden. Wortelen schoon schrappen en klein snijden. Ui schillen en klein snijden. Groenten met een flinke scheut olie en water in 25 min. gaar stoven. Witte bonen, peper en zout door de groente mengen. Laat het geheel goed warm worden. Lekker met rijst of aardappelpuree of brood.

Palmkool: Palmkoolstamppot de luxe

600 gram palmkool, 700 g aardappelen, ½ bouillonblokje, 2 theel. tijm, scheutje (appel)azijn, 125 g brie, 75 g cashewnoten, een klontje boter

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg tijm, een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 20 min. zachtjes gaar koken. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet het boerenkool-aardappelmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg de cashewnoten en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een smeuïge massa. Schep het in een ingevette ovenschaal. Leg de brie in plakken op de boerenkool en zet de schotel 15 tot 20 min. in de voorverwarmde oven. Variatie zonder oven, eenvoudig en snel: Meng in stukjes gesneden brie door de stamppot zodat deze meteen gegeten kan worden.

Tomaten: Pikante tomatensalade met selderij voor 2 personen

4 tomaten, 2 stengels groene selderij, 1 ui, 6 cl olijfolie (extra vierge), 1 citroen, 1 eetlepel mosterd, 2 teentjes knoflook, 4 theelepels ansjovispuree, peper, zout, 4 eieren (hardgekookt), 2 theelepels komijnzaad

De eieren hard koken en laten afkoelen. De tomaten in schijfjes snijden en de selderij in dunne reepjes verdelen. De ui fijnsnipperen. Een sausje maken met olie, citroensap, mosterd, geperste knoflook, ansjovispasta, peper en zout. De tomatenschijfjes, de selderij en de ui in een slakom doen en er het sausje over gieten. De eieren pellen, in schijfjes snijden en op de tomaten schikken. Bestrooien met komijnzaadjes. Alles voorzichtig door elkaar scheppen en een half uurtje laten rusten in de koelkast.

Witlof: witlof en rode bieten samen in een salade voor 2 personen.

2 struikjes witlof, 2 rode bieten, 2 stengels groenselderij, ½ citroen, 125 g. feta, 75 g. gepelde walnoten, 150 à 200 gram macaroni, vers gemalen koriander of peper, scheut olijfolie.

Rode bieten wassen, gaar koken, af laten koelen, schillen en in kleine stukjes snijden. Macaroni gaar koken zoals op de verpakking staat omschreven en meteen met olijfolie beschenken en roeren. Witlof in dunne reepjes snijden. Stengels van groenselderij klein snijden en het blad fijn hakken. Walnoten fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden. Citroen persen. Alle ingrediënten mengen.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster