Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1743
Datum: 20-10-2017

Week 43: broccoli, chinese kool, waspeen, spruitjes en oranje pompoen. Het combi krijgt: broccoli, waspeen, spruitjes, appels en mandarijnen. Klein aanvullend: shitake, trostomaten en rode uien. Groot: champignons, trostomaten, rode uien en een paprika. Klein fruit: appels, kiwi’s en mandarijnen. Groot: appels, bananen en mandarijnen. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Uientaart

1½ ons grof gesneden ui (kan zijn: rode, sjalotten en/of gewone), 2 of 3 plakjes bladerdeeg, eetlepel bruine of rietsuiker, ½ ons feta in blokjes, theelepel rozemarijn

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet het roostertje waarop straks de schotel komt niet te hoog in de oven. Vet een ovenschaal in met olie of boter en ontdooi genoeg plakjes om dit mee te bekleden. snij dan nu de uien, liefst niet snipperen maar in flinke partjes, bijv. net in een behapbare stukken formaat. Snij de feta in blokjes. Verhit een beetje olie in koekenpan. Bak de uien kort met de suiker om ze te \\\'caramelliseren\\\'. Voeg zout, peper, rozemarijn toe. Licht glazig is genoeg. Dan het vuur uit. Bekleed de overschaal met de inmiddels ontdooide bladerdeeg. Stort de uien erin en meng de fetablokjes erdoor. Zet de schotel 20 à 25 minuten in de oven.

Waspeen: ovenschotel wortel en gehakt voor 2 personen

400 g wortel in kleine stukjes, en/of broccoli in stukjes, 500 g aardappelen, scheutje olie, 1 ui in ringen, 1 teen knoflook fijn gesneden, (vegetarisch) gehakt gekruid en gebakken, evt. geraspte kaas Saus voor de schotel: 2 dl volle yoghurt, 1 ei, 1 theel. kerrie, 1 theel. komijn, zout.

Schil de aardappelen, kook ze bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de wortelstukjes en/of broccolistukjes een paar minuten in kokend water. Bak ui met knoflook in olie en voeg na een paar minuten de groentestukjes toe. Schep de aardappelschijfjes en het gebakken gehakt erdoor en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts voor de saus ei met yoghurt, zout en specerijen. Giet deze saus over de schotel en strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Serveer met een kleine salade en een koud yoghurtsausje. Variatie met sardientjes en kappertjes: Met een aantal sardientjes en kappertjes over de gevulde schotel verdeeld, heeft u een extra lekkere, luxe schotel. Yoghurtsausje: Meng volle yoghurt, evt. room, olijfolie, fijngeknipte muntblaadjes en zout. Evt. met geraspte komkommer, knoflook en radijs

Waspeen: wortel-koriandersalade voor 2 personen

225 g wortelen geschild in reepjes (4x ½ x ½ cm), 2 eetl. verse koriander fijngehakt, ½ theel. cayennepeper, ¾ theel. paprikapoeder, ruim ½ eetl. citroensap, ruim ½ eetl. olijfolie, zout

Een grote pan water aan de kook brengen. De wortelreepjes erin doen en 10 sec. laten koken. Direct afgieten en in een kom doen. Koriander, citroensap, olijfolie, zout, cayennepeper en paprikapoeder toevoegen. Goed mengen. Serveren: op kamertemperatuur of gekoeld. Heerlijk met Marokkaans brood.

Broccoli: broccoli met ui

350 g broccoli, 150 g ui, 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, rozemarijn naar smaak, peper en zout.

Snijd de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd deze in stukjes. Blancheer de groente 5 min. in kokend water en giet ze af. Fruit ui(in ringen gesneden) en knoflook (gesneden) in de olijfolie en voeg als de uien goed zacht zijn de broccolistukjes en rozemarijn toe. Laat het geheel op een laag pitje ongeveer 5-10 min. sudderen. Maak het op smaak met peper en zout. Serveer met bijvoorbeeld rijst en tempeh of aardappelen en gehakt. Variatie met paprika en tomaat: Deze schotel kunt u nog gevarieerder maken met toevoeging van stukjes paprika en tomaat.

Broccoli:broccoli-pompoensoep voor 2 personen

1 stronk broccoli, 300 g pompoen, 1 bouillonblokje, peper, citroensap en room naar smaak.

Broccoli wassen, roosjes en stelen in stukjes snijden Even beetgaar koken. Pompoen wassen, in parten snijden (schillen hoeft niet), ontpitten en vruchtvlees in blokjes snijden Pompoen in 15 min. in water met de bouillonblokje gaarkoken. Broccoli met kookvocht toevoegen en nog even meekoken. Soep pureren en op smaak brengen met peper, citroensap en room. Lekker met warm stokbrood en salade. Variatie: in plaats van broccoli kunt u ook spruitjes gebruiken.

Broccoli – ham – kaas- taart

2-3 plakjes bladerdeeg, 2 eetlepels bloem, 100 gram broccoli, 75 gram roomkaas of geraspte jonge kaas, 2 plakken schouderham, 2 eieren, 2-3 eetlepels crème fraîche, 1 theelepel Provençaalse kruiden, peper, zout, springvormpje

Bladerdeeg laten ontdooien (duurt ongeveer tien minuten), Oven voorverwarmen op 220 °C., Rooster iets onder het midden zetten. Broccoli schoonmaken, Roomkaas in dunne plakjes snijden of raspen. Springvorm invetten, met wat bloem bestrooien (het teveel afschudden) en bekleden met het bladerdeeg. Plak ham op de bodem leggen (die bedekt ‘m precies, als het goed is). Daarop de helft van de broccoli, bedekken met de helft van de kaas en er wat peper op strooien. Nog een plak ham, daarop de broccoli en daarop de kaas. In een bakje de eieren loskloppen met de crème fraîche, zout, peper en de Provençaalse kruiden. De crème fraîche blijft wat klonteren, maar dat is niet erg. Eiermengsel over de taart schenken en de taart in de oven in 40 minuten goudbruin en gaar laten bakken. Is koud ook heel lekker.

Spruitjes: spruitjes met spek en walnoten voor 2 personen

400 g. spruitjes, 100 g. dobbelsteentjesspek, 50 g. walnoten, 2 teentjes knoflook, ½ theel. kaneel, olijfolie

Spek uitbakken in olie. Spruitjes afhalen maar zo veel mogelijk groene blaadjes laten zitten, wassen en in 5 à 10 minuten beetgaar koken. Walnoten fijn hakken. Knoflook fijn hakken. Spek uit het vet halen en apart bewaren. Knoflook met kaneel fruiten in het hete vet. Walnoten toevoegen en even meefruiten. Spruitjes en spek toevoegen aan het notenmengsel. Lekker aardappelpuree of rijst en een wortelsalade.

Spruitjes: spruitjes met gebakken ui en paprika voor 2 personen

350 g spruiten, ½ groene paprika, 1 rode ui, ½ theel. gedroogde tijm, 75 g feta, olijfolie.

Spruitjes afhalen. Alleen de buitenste, lelijke blaadjes verwijderen. De felgroene blaadjes zo veel mogelijk laten zitten. Spruitjes in een bodempje water in 5 à 10 min. gaar koken. Ui in ringen snijden en fruiten in olie. Paprika van het zaad ontdoen, in smalle reepjes snijden en samen met de tijm toevoegen aan de uien. 5 à 10 min. roerbakken op een middelhoog vuur. Feta in kleine blokjes snijden en toevoegen aan de gebakken groenten. Spruitjes serveren met het gebakken groenten-kaasmengsel.

Spruitjes: spruitjessaté met gehakt of tofu voor 2 personen.

400 g spruitjes, peper en zout, boter om in te bakken, satéstokjes, blokjes kaas, gehaktballetjes of tofublokjes.

Spruitjes schoonmaken en in 10 min. in ruim water beetgaar koken. Afgieten en heel kort met koud water afspoelen. Steeds 3 spruitjes aan een satéstokje rijgen met ertussenin blokjes kaas, gehaktballetjes of tofublokjes. Stokjes die klaar zijn warm houden in een schaal met deksel erop, op een pan met water op laag vuur. Lekker met aardappelpuree, stoofpeertjes en salade. Leuk eten voor kinderen! (Voor de liefhebbers ook met pindasaus!)

Chinese kool gevuld met paddestoelen voor 2 personen

4 Chinese koolbladeren, 125 g. paddestoelen, 1 ui, 1 teen knoflook, ½ citroen, 25 g. gepelde walnoten, 1 theel. Honing, zeezout, vers gemalen peper, 1 eetl. crème fraîche, olijfolie, 4 cocktailprikkers

Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag vuur. Paddestoelen toevoegen en bakken tot ze lichtbruin kleuren. Noten hakken. Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toevoegen, roeren en vuur uitzetten. Een flinke lepel vulling in de koolbladeren scheppen en vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengelgedeelte. Prik het pakketje dicht met een cocktailprikkertje. Tip: Maak een lekkere salade van de overgebleven Chinese kool. Kool in zeer fijne reepjes snijden en in citroensap weg zetten. Vlak voor het eten op smaak maken met een hartige dressing.

Pompoen: pompoenragout voor 2 personen

500 g pompoen in blokjes, 1 laurierblad, 150 g seitan of 150 g quornstukjes, 60 g boter, 40 g bloem, 5 dl groentebouillon, 4 kruidnagels, 2 - 3 theel. van: foelie, salie, tijm, gemberpoeder, sojasaus en peper naar smaak.

Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in 12 min. gaarkoken. Quorn of seitan in blokjes bakken in 20 g boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het groentekookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de seitan of quorn toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met groene tagliatelle of rijst en een pittige salade.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster