Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1732
Datum: 04-08-2017

Week 32: krul-andijvie, snijbonen, spitskool, gele bieten en prei. Het combi krijgt: krul-andijvie, snijbonen, prei, blauwe druiven en nieuwe appels Collina. Klein aanvullend: cherrytomaatjes, komkommer en alfalfa. Groot: hetzelfde én een paarse paprika. Klein fruit: nieuwe appels Collina, bananen, blauwe druiven en kiwi’s. groot: nieuw appels Collina, blauwe druiven, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Druiven: amandel-knoflooksoep met druiven voor 2 personen (Koud voorgerecht uit Marokko)

60 g amandelen, 1½ sneden oud wit brood, 2 tenen knoflook, 2 eetl. olijfolie, ½ l koud water (uit de koelkast), 1 eetl. witte wijnazijn, zeezout, 1 trosje druiven.

Amandelen even in kokend water blancheren. Een paar amandelen apart houden voor garneren. Korst van de boterhammen snijden. Knoflook pellen. Amandelen, knoflook, brood, olie en de helft van het water kort pureren in een keukenmachine. Terwijl de machine blijft draaien geleidelijk meer water toevoegen totdat de soep de gewenste dikte heeft; glad maar niet te dun. Naar smaak zout en azijn toevoegen. Soep voor het opdienen minstens een uur in de koelkast zetten. Druiven halveren en ontpitten. Soep garneren met amandelen en druiven.

Druiven: Herfstsalade met druiven en kaas voor 2 personen

½ krul- of eikenbladsla, 75 g witte druiven, event. Ontpit, blokjes belegen kaas, 1 eetl. walnoten saus: 1-2 eetl. Sesamolie, ½ eetl. (rijst)azijn, (kruiden)zout

Azijn, (kruiden)zout en olijfolie mengen. De walnoten in deze saus laten marineren. Intussen de sla wassen. Wat later alle ingrediënten mengen.

Andijvie, Krulandijvie: zomerandijviesalade voor 2 personen

1/2 krop andijvie, ½ paprika, 1 grapefruit, 2 eetl. zonnebloempitten, ½ eetl. olie, 1 eetl. sojasaus, 50 gr geitencamembert of blauwe kaas, dressing: citroensap (olijf) olie, 1 theel. (gedroogde) oregano

Andijviekrop goed wassen, in hele dunne reepjes snijden en in een ruime schaal doen. Dressing maken door ingrediënten goed door elkaar te mixen. De ui fijn snijden en met de dressing door de andijviereepjes roeren. Grapefruit overlangs halveren en de partjes eruit scheppen of snijden en door de andijvie mengen. Kaas en paprika in kleine stukjes snijden en door de sla mengen. Zonnebloempitten op laag vuurtje in koekenpan licht roosteren, dan scheutje olie toevoegen en met sojasaus heel even op een laagje vuurtje laten staan en de knapperige zonnebloempitten even af laten koelen. Andijvie garneren met zonnebloempitten.

Alphalpha: kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten

Andijvie: andijviesalade met appel en kiemen voor 2 personen

1/2 krop andijvie, een plukje gemengde kiemen, 1/2 appel in stukjes, 20 g walnoten, grof gehakt, 50 g (komijne) kaas in blokjes, dressing: sap van 1/2 sinaasappel, 1/3 dl volle yoghurt, evt. 1 eetl mayonaise, 1 theel. Gemberpoeder

Andijvie wassen en in flinterdunne reepjes snijden. Kiemen even afspoelen en met de appel, kaas en walnoten door de andijvie scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen.

Snijbonen klaarmaken

Snijbonen

Snijd de punten van de bonen en trek zonodig de draad ermee af. Was de bonen en snijd ze in stukken van enkele centimeters of dunner. (U kunt ze ook met een molentje fijnsnijden of met de keukenmachine.) Kook de bonen beetgaar in een beetje water met een snufje zout in ongeveer 15 minuten. Giet de boontjes af en bewaar het vocht eventueel voor een sausje. Roer een klein klontje boter door de warme boontjes. Op deze eenvoudige wijze komt de fijne smaak van de snijboon het beste tot haar recht

Snijbonen: snijbonen met spek, paprika en Thaise gembersaus voor 2 personen

400 g. snijbonen, ½ rode of gele paprika, 100 g. dobbelsteentjes spek of 200 g. gerookte tofu, 2 eetl. volle kwark, 3 eetl. Thaise gembersaus, olijfolie Wanneer je dit recept maakt met gerookte tofu voeg dan ook wat zeezout toe.

Spek bakken in olie. Snijbonen afhalen, in stukjes van 2 cm snijden en in ongeveer 10 minuten gaar koken in een bodempje water. Paprika in kleine stukjes snijden en aan het spek toevoegen. Snijbonen zo nodig afgieten en toevoegen aan het spek. Kwark en gembersaus toevoegen. Lekker met gekookte of gegrilde nieuwe aardappelen.

Snijbonenfeest van oranje en groen

300 g snijbonen in stukjes van 4 cm gesneden, 1 wortel in stukjes gesneden, 1 ui in stukjes gesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, 1 theel. majoraan, of tijm, bulgur, 1 dl pindasaus met grof gemalen pinda’s

Bak ui en knoflook in olie en voeg water en bulgur toe. Kook de bulgur in 15 tot 20 minuten gaar. Kook de groenten samen in ruim water beetgaar in 5 tot 10 minuten. Verwarm de pindasaus (of maak zelf een pindasaus van pindakaas, water, maïzena, sambal en sojasaus). Serveer de saus bij de groenten met bulgur.

Spitskool: pasta met spitskool of prei voor 2 personen

400 g spitskool in reepjes gesneden, of 400 g prei in stukken van 1 cm, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Italiaanse kruidenmix, 150 g brie of camembert (of andere kaas), pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas

Stoof de groente(n) met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruidenmix in ongeveer een kwartier beetgaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water met zout gaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Snijd de kaas in kleine stukjes en meng deze goed door de pasta. Voeg de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van: Ovenschotel Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en strooi er eventueel geraspte kaas over. Laat de gevulde schaal een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C staan, tot er een mooi goudgeel korstje op zit.

Spitskool: koolsalade met druiven en cashewnoten

½ spitskool, een scheut olie, 2 eetl. wijnazijn, 1 eetl. appeldiksap, versgemalen peper, 50 g cashewnoten, handje zoete druiven, olie om in te bakken

De saladegroente in dunne reepjes snijden. Dressing kloppen van de overige ingrediënten en door de salade scheppen. Cashewnoten rondom goudbruin bakken in een scheutje olie. Druiven halveren, ev. ontpitten en met de noten over de salade verdelen. Lekker met gebakken aardappelen, appelmoes en een (bio)burger.

Bieten uit de oven

Bieten naar behoefte van gelijke grootte, zeezout, boter, peterselie

Deze manier om bieten te garen duurt wat lager dan koken, maar geeft aan de bieten wel een aparte, zoete en sterkere smaak. Je moet ze wel goed heet serveren. Was en spoel de bieten één voor één af onder de kraan. Houd daarbij de schil intact. Verpak elke biet afzonderlijk in aluminiumfolie en bak de bieten gaar in een voorverwarmde oven van 200*C. na een uur of iets langer zijn de bieten gaar. Wrijf het vel van de bieten. De rode knolletjes hebben nu een rijke, intense “aardse” smaak. Serveer de bieten met wat boter, een beetje zout en wat fijngehakte peterselie.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster