Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1733
Datum: 11-08-2017

Week 33: oranje pompoen, sperziebonen, suikermais, ijsbergsla en bloemkool. Het combi krijgt: sperziebonen, suikermais, ijsbergsla, ananas, appels en bananen. Klein aanvullend: rode paprika en champignons. Groot: rode paprika, komkommer, tomaten en radijs. Klein fruit: ananas, kiwi, peren en sinaasappels. Groot: ananas, bananen, kiwi en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Ananas: ananas in het gebruik

Ananas

Ananas is een heerlijk frisse zoetzure vrucht. De ananas is rijp als deze een heerlijke geur afgeeft en u de ananas aan de onderkant licht kunt indrukken. U kunt de ananas voor gebruik in schijven snijden. Schil de schijven dik en snijd de kern weg. Ook kunt u de ananas in vier of acht parten snijden en de schil en kern verwijderen. Lekker om zo te eten, in dessert, een zuurkoolschotel of in een fruit- of groentesalade (met bijvoorbeeld witlof, sla of groenselderij). Gebruik verse ananas niet in bava-roise en gelatinepudding want ze bevat (net als kiwi en papaja) een eiwitsplitsend enzym. Bewaar de ananas (niet te lang) op kamertemperatuur.

Paprika: Paprika’s roosteren voor 2 personen

Paprika

Oven voorverwarmen op 220 graden. Hele paprika’s op een bakplaat leggen, op 1/3 van de bovenkant van de oven. 25min. laten roosteren. Na 10min. de paprika’s keren. Daarna elke 5min., tot alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn. Dan het bakblik uit de oven nemen, afdekken met een theedoek en zo 10min. laten afkoelen. Tot slot de zaadlijsten en de steel verwijderen en de paprika’s pellen.

Pompoen: pompoenragout voor 2 personen (zo krijg je pompoen écht lekker)

500 g pompoen in blokjes, 2 sjalotten fijn gesnipperd, 1 laurierblad, 150 g kipfilet, of gekruide tofu of tempé in blokjes, 60 g boter, 40 g bloem, 5 dl groentebouillon, 4 kruidnagels, 2-3 theel. vannille foelie, salie, tijm, gemberpoeder, sojasaus, en peper naar smaak

Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in ongeveer 10 tot 15 minuten gaarkoken. Kipfilet of tofu of tempé in blokjes met sjalotten bakken in 20 g boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar min. laten garen. Beetje voor beetje het pompoenkookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de kip of tofu-tempé toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met pasta of rijst en een pittige salade.

Pompoen: Canadees appel-pompoentoetje

250 g pompoen, in kleine stukjes gesneden, 250 g appel (Collina), in kleine stukjes gesneden, 1 eetl. of meer rietsuiker, klontje boter, een handje (gele) rozijnen, snufje zout, 50 g grof gehakte walnoten of hazelnoten, kaneel.

Kook de pompoen- en appelstukjes in een laagje water met rietsuiker, rozijnen, zout en boter in 10 min. gaar. Dien het op in schaaltjes en bestrooi het met kaneel en licht geroosterde gehakte noten. Variatie uit de oven: Neem een ingevette vuurvaste schaal, schep de pompoen- en appelstukjes in de schaal, schenk er een scheutje water bij en strooi er de overige ingrediënten overheen. Zet de gevulde schaal een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C. Serveer het met vanillevla of roomijs.

Suikermaïs omelet

200 gram gekookte maïskorrels, 100 gram vers bruinbroodkruim, 4 eieren, zwarte peper, cayennepeper, zout, iets melk, peterselie, boter om te bakken.

Roer de eieren los met iets melk en vermeng ze met de maïs, broodkruim, de kruiden en het zout. Bak hiervan een omelet op een laag vuur. Garneren met gehakte peterselie

Suikermaïs: maïskolven op de barbecue voor 2 personen

1 kolf pp. als bijgerecht, 2 pp. als hoofdgerecht

Niet al te rijpe kolven zijn binnen 20 min. gaar. Van tevoren in de pan gaargekookte kolven al in 10 min. Voor wie wil voorkoken: Alleen de lelijkste buitenste bladeren van de kolven halen (mét blad gekookt blijven de korrels smakelijker!) In een wijde pan, met een goed sluitend deksel, een laagje van 2 cm water met 1 theel. suiker aan de kook brengen. Daarin, met het deksel op de pan, de kolven gaar stoven in ca.1/2 u. (Af en toe controleren of er genoeg water in de pan zit en of het nog zachtjes kookt.) De kolven op een vergiet leggen en laten uitlekken. Op de barbecue: Bladeren verwijderen en er de draden vanaf trekken. Voor elke kolf een (ev. dubbel) stuk aluminiumfolie op maat knippen, groot genoeg om de kolf stevig in te pakken (een beetje losjes om de kolf, aan alle drie de kanten een dubbele vouw). Smeer de kolf voordien royaal in met zachte boter. De kolven vervolgens op het rooster leggen en ze regelmatig omdraaien. Serveren met wat gomasio (sesamzout) of fijn zout erop gestrooid. En (warm) stokbrood!

Suikermaïs: exotisch sausje voor bij maïskolven

0,5 dl zure room, 1 theel. citroensap, 2 eetl. Mangochutney, ½ theel. mosterd, peper en zout.

Meng alle ingrediënten door elkaar en serveer het sausje over en/of bij de gekookte maïskolven.

Suikermaïs: suikermaïs met tijm en kaas voor 2 personen

2 suikermaïs, 4 plakjes pittig belegen kaas, verse tijm, vers gemalen peper, klein beetje kaneel.

Maïs met blad in ongeveer 30 min. gaar stoven in een wijde pan met 2 cm water. Let goed op dat er water in de pan blijft. Maïskorrels van met blad gestoofde kolven zijn smaakvoller. Tijmblaadjes van de takjes plukken. Blad van de maïskolven aan één kant open vouwen. Tijm en kaneel op de maïs strooien. Peper er boven malen. Kruiden afdekken met de plakjes kaas en de maïs weer dicht vouwen. Kaas even laten smelten. Daarna het blad en de beschermdraden van de maïs verwijderen.

Champignons: champignonsaus voor 2 personen

150 g champignons, een klontje boter, ¾ dl slagroom, 1 theel. tijm, 1 theel. basilicum, peper en zout, 3 dl melk of water, ½ eetl. aardappelmeel, ev. sla-uitje in heel fijne ringen gesneden

Snijd de champignons in stukjes en bak ze in boter. Voeg room, peper, zout, tijm en basilicum toe. Laat ongeveer 20 min. op een laag pitje sudderen. Bind de saus met aardappelmeel aangelengd met melk of water en voeg het gesneden sla-uitje toe. Heerlijk over bulgur of macaroni.

Bloemkool: snelle bloemkoolschotel voor 2 personen

pasta (penne) voor 2 personen, 1 bloemkooltje in kleine stukjes gesneden, peper, en zout, 1 dl crème fraîche, 1 theel. (of meer) mosterd, 100 g (of meer) geraspte kaas, ev. 1 of 2 tomaten in plakjes gesneden.

Kook de bloemkool en de pasta (eventueel samen in een pan) in water met zout beetgaar en giet deze af. Roer crème fraîche, mosterd, de helft van de geraspte kaas en peper en zout door elkaar. Meng dit door de pasta met bloemkool. Leg er plakjes tomaat op en strooi er de overige kaas over. Serveer direct of zet het gerecht in een vuurvaste schotel even onder de grill of in de oven om door te laten warmen tot de kaas mooi goudbruin is. Variatie met kruiden en kappertjes: Maak de schotel op smaak met knoflook, stengeluitje, oregano meng er een aantal lepels kappertjes door.

Ijsbergsla: Salade met gepocheerde ei (4 personen)

1 krop Ijsbergsla, 200 gr. Gerookte zalm, 4 eieren, 4 el. Gesnipperde bieslook, mayonaise

Maak de sla schoon en slinger hem droog. Scheur de slabladen in stukken en verdeel ze over vier borden. Verdeel de gerookte zalm over de sla. Breng een grote koekenpan voor de helft gevuld met water tegen de kook aan. Breek de eieren een voor een in een kom en laat ze dan in het sudderende water glijden. Laat de eieren in circa 5 min. Gaar pocheren, waarbij de dooier zacht moet blijven. Schep ze met schuimspaan uit het water, laat goed uitlekken en schik een ei op elk bord sla. Strooi er de gesnipperde bieslook over en dien op. Geef de mayonaise er apart bij.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster