Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1734
Datum: 18-08-2017

Week 34: Witte koolrabi, courgette, Romaanse sla, sperziebonen en rode bieten. Het combi krijgt: rode bieten, courgette, sperziebonen, witte druiven en peren. Klein aanvullend: rode paprika, gele tomaatjes en taugé. Groot: hetzelfde én oesterzwammen. Klein fruit: bananen, witte druiven, peren en sinaasappels. Groot: witte druiven, kiwi’s, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Taugé: gebakken tomaat met taugé voor 2 personen

1 of 2 tomaten in stukjes, 1 zakje taugé, 2 uien of sjalotten in ringen, een scheutje olie, peper, en zout, 1 theel. gedroogde basilicum, evt. uitgebakken spekblokjes of stukjes tempé, evt. paksoi

Roerbak alle groenten bij elkaar in olie en voeg op het laatst de basilicum toe. Maak op smaak met peper en zout en voeg evt. gebakken tempé of spek toe. Heerlijk bij rijst of aardappelen.

Taugé: knapperige taugeschotel voor 2 personen

2 grote uien fijn gesneden, 1 bakje taugé, scheutje olijfolie, 1 eetl. sojasaus, 1 theel. paprikapoeder, mespuntje sambal, 1 teentje knoflook geperst, 1 theel. geraspte gemberwortel of ½ theel., gemberpoeder, tonijn

Bak ui met paprikapoeder en sambal in olijfolie. Voeg afgespoelde, uitgelekte taugé en de overige ingrediënten toe en laat nog ongeveer 5 minuten roerbakken. Serveer met gierst of bulgur en een kleine frisse (rauwkost)salade. Variatie met meer groenten Voeg ook andere groente (in heel kleine stukjes gesneden) aan de ui met taugé toe.

Courgette – taart

2 kleine courgettes grof geraspt, 100 g ontbijtspek in plakjes, 100 g roomkaas, 2 eieren, zout, peper, 45 g geschaafde amandelen of pijnboompitten, 1 losgeklopte eierdooier, Springvorm van 22 cm

Oven voorverwarmen op 200 graden, 7 plakjes deeg uitrollen tot een ronde lap van 30 cm, Vorm ermee bekleden, Ui in boter 5 minuten bakken, courgette erbij doen en 5 minuten meebakken, Spek in koekepan met anti-aanbaklaag uitbakken en verkruimelen. Spek, roomkaas, eieren, zout en peper door courgettemengsel roeren. In vorm scheppen. Amandelen erover strooien. Rest van deeg uitrollen tot lap van 22 cm. Lap met eidooier bestrijken, in reepjes snijden en over de vulling leggen. Taart in oven in 55 minuten goudbruin bakken.

Courgette: gevulde courgette vegetarisch voor 2 personen

1 courgette, 1 ui gesnipperd, 1 grote tomaat in stukjes,1 klont boter, tofu of noten naar wens, peper, en zout, 50 g Monchou (roomkaas), geraspte kaas

Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepel. Fruit de ui in boter. Laat de Monchou op de uien smelten. Meng ui, Monchou, tomaat, vruchtvlees van courgette en tofu of noten. Maak dit mengsel op smaak met peper en zout en evt. kruiden. Vul de holle courgettes met het mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal. Strooi er geraspte kaas over. Zet de courgetteschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175ºC.

Courgetteschijven gebakken

300 g courgette in schijven van 1 cm, 1 flinke ui in ringen van ½ cm, 1 of 2 tenen knoflook fijngesneden, 1 theel. Provençaalse kruiden, peper, zout, scheutje olijfolie, evt. plakjes ontbijtspek

Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en bak ui, knoflook en courgette aan beide kanten snel lichtbruin en laat de plakken dan met kruiden, peper en zout erover gestrooid in ongeveer 5 minuten op een laag pitje verder gaar worden. Een snel en gemakkelijk gerecht dat lekker is met rijst of pasta en een kleine salade. Ook heerlijk om in reepjes gesneden plakjes ontbijtspek mee te bakken.

Sperziebonen: sperzieboontjes met cherrie tomaat voor 2 personen

200 g sperziebonen, 1-2 (kers)tomaten, ½ ui gesnipperd, 1 eetl. olijfolie, 1/2 theel. bonenkruid, 1/2 theel. tijm, zout en peper, seitan.

Olie verwarmen en ui fruiten. Boontjes, kruiden en een bodempje water toevoegen. De boontjes gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen en in stukken snijden. Vlak voor het einde de tomaten toevoegen en goed laten doorwarmen. Serveren: met aardappel in de schil, een stukje seitan en tuinkerssalade met yoghurtmayonaise.

Sperziebonen: sperziebonen in visbouillon

400 g sperziebonen, 500 ml visbouillon, 2 eetl. Tamari(of Shoyu), 2 plakjes gerookte zalm.

Sperziebonen afhalen, door midden breken en in bouillon met tamari aan de kook brengen. Zachtjes laten koken totdat de boontjes gaar zijn. Zalm in zeer smalle reepjes snijden. Boontjes uit de bouillon scheppen en opstapelen in het midden van een grote, diepe schaal. Bouillon erover schenken. Zalmreepjes erover strooien. Lekker met rijst, mie of aardappelpuree.

Sla Bindsla: Romeinse sla of bindsla

Sla Bindsla

Sla Bindsla: Romeinse sla of bindsla heeft een zoete en malse smaak en men eet de groente doorgaans als rauwkost. Groenlof smaakt vrij bitter en wordt meestal gestoofd. Romeinse sla is oeroud; ze werd al in het oude Egypte verbouwd. Tegenwoordig blijkt de groente vooral populair in Zuid-Europese landen zoals Italië en Spanje. De meeste Belgen weten niet eens hoe Romeinse sla eruit ziet. Jammer, want deze slasoort is bijzonder voedzaam. Eén krop bevat tot vijfmaal meer voedingsstoffen als een gewone kropsla. Ze smaakt ook ongeveer vijfmaal zo goed, vinden wij. Eigenlijk heb je dus tien kroppen sla voor de prijs van één.

Rode Biet: rode groenteschotel voor 2 personen.

200 g bieten, 100 g knolselderij, 1 wortel, 1 eetl. citroensap, 1 klontje. Boter, wat water of bouillon, zout, mosterd, kruidnagel, peper, laurier.

Snijd de rauwe groenten zeer fijn. Schep de bieten enkele minuten om in de verwarmde boter. Voeg de kruiden, zout en citroensap toe. Voeg de andere groenten pas toe als het sap van de bieten loslaat. Laat met het deksel op de pan alles zacht nasmoren. Schep af en toe om en voeg indien nodig water toe.

Rode biet: Bietenpasta met makreel voor 2 personen.

400 g bieten, 1 appel, 150 à 200 g pasta, ½ bosje peterselie, 1 à 2 theel. mosterd, 150 à 200 g gerookte makreelfilet.

Bieten schillen, raspen op een grove rasp en in een bodempje water in ongeveer 10 min. gaar koken. Pasta koken zoals op de verpakking beschreven staat. Appel raspen op een grove rasp. Makreel met twee vorken in kleine stukjes uit elkaar trekken. Peterselie fijn hakken. Alle ingrediënten door elkaar roeren. Samenstelling nieuwsbrief: Peter Melchers. Alle producten in het achterhoekpakket zijn biologisch

KOOLRABI ( VITAMINEBOMMETJE ). Koolrabisalade voor vier personen

Koolrabi, Spruit, Olijfolie, Citroensap, kruiden, Wortel, Appel, Rozijn

Koolrabi is samen met spruitkool kampioen vitamine-C. Meer, veel meer, dan citrusfruit. Maak 300 gram koolrabi schoon, snijdt het wortelstuk weg. Gebruik een dunschiller, of schil de koolrabi helemaal niet. Grof raspen en even laten trekken in een dressing van olijfolie en een eetlepel azijn of citroensap. Met kruiderij naar smaak. Eventueel kun je de salade verrijken met wat geraspte wortel(kleur!) of appel, of met een handje gewelde rozijnen. groet, Peter.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster