Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1735
Datum: 25-08-2017

Week 35: raapstelen, groene kool, snijbonen, gekleurde waspeen en ijsbergsla. Het combi krijgt: raapstelen, groene kool, snijbonen, appels en druiven. Klein aanvullend: paddestoelen eryngii, komkommer en radijs. Groot: komkommer, radijs, rode paprika en tomaten. Klein fruit: bananen, druiven, honingmeloen en sinaasappels. Groot: appels, druiven, honingmeloen en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Appels:voorgerechtje van appel met vis voor 2 personen

2 flinke appelschijven van ongeveer 1 cm dik, klontje boter, 4 walnoten, vis naar smaak: bijv. stukjes gerookte makreel*, een plukje tuinkers of alfalfa

Bak de appelschijven aan beide kanten even in boter. Bak de walnoten even mee. Leg de schijven ieder op een schoteltje en leg er de stukjes vis bovenop (eventueel even verwarmd). Decoreer het geheel met tuinkers of alfalfa en de walnoten. Variatie lunchgerecht Serveer het geheel op geroosterd brood met boter. Variatie met romige dille top dressing: Meng mayonaise met volle kwark (in verhouding 1 op 1) en klop het goed door elkaar met mosterd, citroensap en dille. Schep dit bovenop de vis en decoreer het geheel met het groen en de walnoten. *Makreel is een goede keus vlg De Goede Visgids van Wouter Klootwijk.

Meloen: meloendrank met vanille-ijs en koriander voor 2 personen

½ meloen, 100 ml appelsap, een paar takjes verse koriander en/of ¼ theel. korianderzaad, 2 schepjes vanille-ijs

Koriander fijn hakken. Het vruchtvlees van de meloen pureren met de appelsap. Koriander er door roeren. Serveer het ijs in de meloendrank

Raapstelen: stamppot raapstelen met koolvis

1 bosje raapstelen, 500 g kruimige aardappelen, 60 g (ronde) rijst, 200 g koolvisfilet, een scheutje (soja-, haver- of slag)room, zeezout naar smaak, nootmuskaat naar smaak, vers gemalen koriander en/of peper, een scheutje olijfolie.

Rijst gaar koken zoals op de verpakking beschreven staat. Aardappelen gaar koken. De worteltjes van de raapstelen afsnijden, raapstelen wassen en in stukjes snijden. Koolvis 8 à 10 min. bakken in olie. Aardappelen stampen en tot puree roeren met de room. Raapstelen, rijst, vis en kruiden door de puree roeren. *Een goede keus volgens ‘De goede visgids’ van Wouter Klootwijk.

Raapstelen: gestoofde raapsteeltjes voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 1 ui gesnipperd, een scheutje olie, 1 teentje knoflook geperst, ½ theel. korianderpoeder, ½ theel. paprikapoeder, ½ bekertje zure room of crème fraîche, 4 eetl. Parmezaanse kaas

Was de groente (snijd de worteltjes eraf) en snijd ze in ongeveer 2 cm brede stukken. Fruit ui en knoflook in een scheutje olie en voeg dan de raapsteeltjes, koriander, paprika en een beetje zout toe. Laat de groente ongeveer 5 tot 10 min. stoven en roer voorzichtig een paar maal om. Voeg eventueel een scheutje water toe tegen het aanbakken. Als de groente glazig en gaar is, voeg dan de zure room of crème fraîche toe. Opdienen: op het bord over gekookte aardappelen, pasta, gierst of rijst verdelen en met Parmezaanse kaas bestrooien

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Snijbonen: snijbonen met wortel voor 2 personen

250 g snijbonen, 150 g wortel, zout, klontje boter.

Was de bonen en haal er de puntjes en eventueel draden af. Snijd ze in stukken van ongeveer 4 centimeter groot. Was de wortel en snijd deze in schijfjes van een centimeter. Stoof de groente in ongeveer 10 tot 15 minuten in een laagje water met een klontje boter en een snufje zout beetgaar. Heerlijk bij aardappels en een gebakken kaasplak (of een stuk gebraden vlees) of met een pastasoort met een romige kaassaus

Snijbonen: snijbonen met spek, paprika en Thaise gembersaus voor 2 personen

400 g. snijbonen, ½ rode of gele paprika, 100 g. dobbelsteentjes spek of 200 g. gerookte tofu, 2 eetl. volle kwark, 3 eetl. Thaise gembersaus, olijfolie Wanneer je dit recept maakt met gerookte tofu voeg dan ook wat zeezout toe.

Spek bakken in olie. Snijbonen afhalen, in stukjes van 2 cm snijden en in ongeveer 10 minuten gaar koken in een bodempje water. Paprika in kleine stukjes snijden en aan het spek toevoegen. Snijbonen zo nodig afgieten en toevoegen aan het spek. Kwark en gembersaus toevoegen. Lekker met gekookte of gegrilde nieuwe aardappelen.

Komkommersalade met kappertjes

1 komkommer, 1 theel. zeezout, een plukje tuinkers of alfalfa, 1 stengelui of knoflook, fijngesneden, 1 eetl. kappertjes of olijvenstukjes, Dressing: muntblaadjes, fijngesneden, dragonblaadjes, fijngesneden, 3 eetl. Azijn, 3 eetl. Olijfolie, peper en zout.

Was en schil de komkommer, snijd er dobbelsteentjes van en strooi er zout over. Laat het minimaal een half uur staan. Spoel daarna de komkommerblokjes af met water en laat ze uitlekken. Maak de dressing. Meng de komkommer met de kappertjes of olijfstukjes, ui of knoflook en de dressing. Decoreer de salade met tuinkers, alfalfa of een paar muntblaadjes. Deze komkommersalade is heerlijk verfrissend bij pittig gekruide gerechten.

Radijs: radijsjes in een dubbeldip voor 2 personen

1 bosje radijs, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. (appel)azijn, ½ theel. zeezout, ½ theel. komijnpoeder, 1 theel. sesamzaad, 1 takje verse koriander.

Radijsjes wassen. Loof 1,5 cm boven de radijsjes afsnijden. De groene pluimpjes dienen als handvat voor het dippen. Olie en azijn mengen. Dit gaat goed met een hele kleine garde. Sesamzaad roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan. Koriander fijn hakken. Zout, sesamzaad, komijn en koriander mengen. Radijsjes eerst in het olie-azijnmengsel dopen en daarna in het kruidenzout. Lekker als voorgerecht, bijgerecht of bij de borrel.

Groene Kool: Groene kool met appel gestoofd voor 2 personen

400 gram groene kool, 1 appel, 1 ui, 100 gram ontbijtspek, ½ theelepel karwijzaad, 1 theelepel gemalen koriander, 1 laurierblad, vers gemalen peper,olijfolie

Spek in kleine dobbelsteentjes snijden en uitbakken in olie. Groene kool wassen en in dunne reepjes snijden. Klokhuis van de appel verwijderen en de appel klein snijden. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften in 4 partjes snijden en de rokken uit elkaar drukken. Spek uit het vet scheppen en bewaren. Overige ingrediënten met een klein scheutje water aan het vet toevoegen en met deksel in ongeveer 30 minuten zachtjes gaarstoven. Let op dat ze niet droog kookt. Op het laatst de spekjes door de stoofpot roeren. Lekker met aardappelpuree of een graansoort.

Groene kool: groene kool met makreel, tomaatjes en sinaasappel voor 2 personen

halve groene kool, 1 ui, 200 g gestoomde makreelfilet, 4 gedroogde tomaatjes, ½ sinaasappel, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie.

Bladeren van de kool los trekken, wassen en in smalle reepjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Groene kool met een scheutje water toevoegen en in ongeveer 15 min. gaar stoven. Sinaasappel raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het oranje schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Het witte velletje van de sinaasappel trekken en sinaasappel in kleine stukjes snijden. Tomaatjes fijn snijden. Makreel met twee vorken in kleine stukjes trekken. Sinaasappel, tomaat en sinaasappel aan de groenten toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster