Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1736
Datum: 04-09-2017

Wegens pech met de computer wat later dan u gewend bent: Week 36: Chinese kool, butternut-pompoen, rode bieten, mix-sla en sperziebonen. Het combi krijgt: Chinese kool, butternut-pompoen, mix-sla, appels en druiven. Klein aanvullend: rode paprika, gele cherry-tomaatjes en aubergine. Groot: hetzelfde + champignons kastanje. Klein fruit: appels druiven en peren. Groot: hetzelfde + sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Druiven: amandel-knoflooksoep met druiven voor 2 personen (Koud voorgerecht uit Marokko)

60 g amandelen, 1½ sneden oud wit brood, 2 tenen knoflook, 2 eetl. olijfolie, ½ l koud water (uit de koelkast), 1 eetl. witte wijnazijn, zeezout, 1 trosje druiven.

Amandelen even in kokend water blancheren. Een paar amandelen apart houden voor garneren. Korst van de boterhammen snijden. Knoflook pellen. Amandelen, knoflook, brood, olie en de helft van het water kort pureren in een keukenmachine. Terwijl de machine blijft draaien geleidelijk meer water toevoegen totdat de soep de gewenste dikte heeft; glad maar niet te dun. Naar smaak zout en azijn toevoegen. Soep voor het opdienen minstens een uur in de koelkast zetten. Druiven halveren en ontpitten. Soep garneren met amandelen en druiven.

Butternutpompoen uit de oven

Butternut pompoen, knoflook, kerrie, peper, zout, kaas

Snijd de pompoen in 11/2 cm dikke plakken. Niet schillen.Snijd of pers de knoflook op de pompoenringen. Bestrooi met kerrie en zout en peper.Beleg de plakken pompoen met kaas. Vet een bakplaat in met olie. Bakken: 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Betrooi tot slot nog met wat (verse) peterselie

Butternutpompoen: soep

1,25 kg pompoen, 150 gr knolselder, 1 ui fijngesneden, 1-2 eetl olie, 1 laurierblad, 2-3 eetl zure room, 1-2 theel. Kerriepoeder, ¾ l water, 2-3 theel zout, groentebouillon (poeder of blokjes), 2 eetl peterselie of selderijblad fijngeknipt.

Pompoen niet schillen. Schoonmaken en in stukjes snijden. Fruit het uitje met kerrie. Kook in stukjes gesneden knolselderij met pompoenstukjes, groentebouillon en laurierblad in water gaar. Voeg de ui toe. Pureer alles. Vlak voor het opdienen zure room erop en strooi fijngeknipte peterselie of selderblad toe.

Sperziebonen: sperzieboontjes met cherrie tomaat voor 2 personen

200 g sperziebonen, 1-2 (kers)tomaten, ½ ui gesnipperd, 1 eetl. olijfolie, 1/2 theel. bonenkruid, 1/2 theel. tijm, zout en peper, seitan.

Olie verwarmen en ui fruiten. Boontjes, kruiden en een bodempje water toevoegen. De boontjes gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen en in stukken snijden. Vlak voor het einde de tomaten toevoegen en goed laten doorwarmen. Serveren: met aardappel in de schil, een stukje seitan en tuinkerssalade met yoghurtmayonaise.

Sperziebonen: Bonen in zalmcurry voor 2 personen

300 gram snijbonen of sperziebonen, 200 gram zalmfilet, 2 bosuitjes, ½ bosje verse koriander, 1 eetlepel citroensap, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, 1 eetlepel kerriepoeder, 1,5 dl volle yoghurt, 1 scheutje olijfolie

Zalm in stukken van 3 cm snijden en inwrijven met citroensap, zout en peper. Punten van de bonen snijden en zonodig de draad ermee af trekken. Bonen in stukjes snijden van 2 à 3 cm. Bonen beetgaar koken in een bodempje water in 10 à 15 minuten. Bosuitjes in stukken snijden van 2 cm. Olie verwarmen en kerriepoeder er door roeren. Bosui toevoegen en een paar minuten bakken. Zalm en bonen toevoegen en nog eens een paar minuten bakken. Daarna voorzichtig de yoghurt erdoor roeren zodat de zalm niet helemaal uit elkaar valt. Nog een paar minuten zachtjes laten sudderen. Koriander fijn hakken en toevoegen. Eventueel nog zout toevoegen. Lekker met rijst.

Sperziebonen met sesamsaus

350 g sperziebonen, 1 eetl. Sesampasta(tahin), ½ eetl. sesamzaadjes, ½ eetl. Shoyu, verse gemberwortel, ½ eetl. Mirin, 1-2 theel. suiker, ijskoud water.

De bonen 2 min. blancheren in kokend water. Afgieten en in ijswater leggen (“schrikken”) om ze niet verder te laten koken. Opnieuw afgieten. In een droge koekenpan de sesamzaadjes 5 min. roosteren. Schudden met de pan tot de zaadjes goudbruin zijn. In een vijzel de sesam tot een pasta kneuzen (het mengsel wordt vochtig wanneer de olie uit de zaadjes vrijkomt). Deze pasta mengen met de gember, sojasaus, mirin en suiker. De saus over de bonen gieten. De extra sesamzaadjes erover strooien en serveren. (Tip: de boontjes een nacht in de saus gemarineerd, ook lekker!)

Rode biet: bietjes met geroosterde knoflookdressing

1 bol knoflook, 500 g gekookte bietjes, olijfolie. dressing: 20 ml balsamicoazijn, 80 ml olijfolie, peper en zout. Evt. ter garnering wat verse blaadjes oregano of marjoraan.

Snij een kapje van de knoflookbol en besprenkel de bol met wat olijfolie. Rooster de knoflook ca. 20 min. in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat afkoelen. Snijd de bietjes in vier kwarten en snijd hiervan plakjes zodat er driehoekjes ontstaan. Pel de knoflook en pureer de teentjes samen met de ingredienten voor de dressing met een staafmixer. Meng de dressing door de bietjes en garneer met de oreganoblaadjes.

Rode Biet: pannenkoek met romige bietjes voor 2 personen

500 g rode bieten, 1 ui gesneden, 4 gekonfijte gemberbolletjes in stukjes gesn., 1 bekertje crème fraîche (1,25 dl), een klontje boter, peper en zout, 2 eetl. bieslook, fijngehakt, Beslag: 150 g (of iets meer) pannenkoekenmix (of een mengsel van tarwebloem en boekweitmeel) 2 eieren, 4 dl melk, ½ dl karnemelk of bier, boter of olie om in te bakken, mespuntje zout.

Bieten schoonboenen en in ca. 20 tot 30 min. gaarkoken in ruim water. Intussen pannenkoekbeslag maken, 6 tot 8 pannenkoeken bakken en warm houden. Gare bieten ontvellen en in reepjes snijden of grof raspen. Ui fruiten in de boter en de bietenreepjes met gember een paar minuten meestoven. Peper en zout en tweederde van de crème fraîche toevoegen en alles goed door verwarmen. Pannenkoek op een schaal leggen, bietenreepjes op een helft leggen, garneren met bieslook en dichtklappen. Pannenkoeken half over elkaar heen op schaal schikken. Garneren met de rest van de crème fraîche en bieslook. Met een salade erbij een feestelijke volledige maaltijd. Variatie: Ook met rozijnen erg lekker. Naar wens kunt u de gember weglaten.

Rode bieten: gebakken bietenplakken

300 g bieten, 1-2 eieren, paneermeel, kruidenzout naar smaak, boter om in te bakken.

Bieten schillen, in plakken van 1 cm snijden, net onder water zetten en in ongeveer 10 min. gaar koken. Ei loskloppen. Een mengsel maken van paneermeel en kruidenzout. De bietenplakjes eerst door ei en dan door paneermeel halen en dit nog een keer herhalen. Bietenplakjes in hete boter aan beide kanten goudbruin bakken.

Chinese Kool: Chinese kool met sesamsaus voor 2 personen Japanse vreugde

350 gram Chinese kool, 50 gram taugé, 25 gram sesamzaad, 100 ml groentebouillon, 1 eetlepel tamari, 1 theelepel honing of suiker.

De bladeren van de kool plukken, wassen en in reepjes snijden. Stoom de kool en de taugé een paar minuten boven de bouillon. In een droge koekenpan de sesamzaadjes roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn en gaan poffen. Regelmatig roeren. De zaadjes gaan nog lekkerder ruiken wanneer je ze vijzelt. Houdt een beetje zaad apart om als laatste over de groente te strooien. Sesamzaadjes, honing, tamari en bouillon samen goed mengen. De groenten op de borden leggen. Saus over de groente en zaadjes over de saus strooien.

Conference Peren: Hemels toetje

1 mooie peer, 0.5 l. chocoladevla(Weerribben-of zelfgemaakte), 2 eetlepels gemalen kokos, intuïtie.

Wacht het moment af dat de peer precies rijp genoeg is. Schillen en in de lengte halveren. Één helft in stukjes, samen met de kokos mengen door de chocovla. Andere helft in lange dunne partjes ter garnering. Gebruik de feestelijkste toetjesschaaltjes die je hebt. Slagroom hoeft niet. (mág wel !) * Miste: buurtschap ten westen van Winterswijk.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster