Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1737
Datum: 08-09-2017

Week 37: bloemkool, pastinaak, Japanse raapstelen, sla en prei. Het combi krijgt: bloemkool, pastinaak en raapstelen, appels, druiven en peren. Klein aanvullend: champignons kastanje, gele cherrytomaatjes. Groot: gele cherrytomaatjes, rode paprika en komkommer. Klein fruit: appels, druiven en sinaasappels. Groot: appels, druiven, sinaasappels en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Bloemkool: snelle bloemkoolschotel voor 2 personen

pasta (penne) voor 2 personen, 1 bloemkooltje in kleine stukjes gesneden, peper, en zout, 1 dl crème fraîche, 1 theel. (of meer) mosterd, 100 g (of meer) geraspte kaas, ev. 1 of 2 tomaten in plakjes gesneden.

Kook de bloemkool en de pasta (eventueel samen in een pan) in water met zout beetgaar en giet deze af. Roer crème fraîche, mosterd, de helft van de geraspte kaas en peper en zout door elkaar. Meng dit door de pasta met bloemkool. Leg er plakjes tomaat op en strooi er de overige kaas over. Serveer direct of zet het gerecht in een vuurvaste schotel even onder de grill of in de oven om door te laten warmen tot de kaas mooi goudbruin is. Variatie met kruiden en kappertjes: Maak de schotel op smaak met knoflook, stengeluitje, oregano meng er een aantal lepels kappertjes door.

Bloemkool: Bloemkool met knoflookmayonaise (voor- of bijgerecht voor 4 personen)

1 kleine bloemkool (circa 600 gram), 1 teentje knoflook, 2 theelepels azijn, 1 eetlepel zwarte olijven, 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels magere kwark, zout, en versgemalen peper, paar sprietjes bieslook

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Kook ze in water met zout in 4 tot 5 minuten beetgaar. Giet het af in een vergiet, laat de roosjes onder de koude kraan schrikken en goed uitlekken. Roer de mayonaise, de kwark, de geperste knoflook, de azijn en wat zout en peper in een kom door elkaar. Schep er de bloemkoolroosjes door en laat het afgedekt ongeveer 1 uur intrekken. Doe de bloemkool in een ondiepe schaal. Bestrooien met de olijven en met de grof geknipte bieslook.

Bloemkool: Bloemkoolsoep met pesto en olijven

400 g bloemkool, verse basilicum, 1 à 2 eetl. (basilicum)pesto, 6 olijven, ½ dl slagroom, vers gemalen peper, ¾ liter water.

Bloemkool in roosjes en de steel in stukjes snijden en in ongeveer 10 min. gaar koken in het water. Olijven in dunne ringetjes snijden. Basilicumblaadjes in stukjes scheuren. Bloemkool pureren. Neem een beetje soep apart in een kom en meng dit goed met de slagroom. Schenk dit mengsel al roerende in de soep. Soep op smaak brengen met pesto, peper en evt. zeezout. Soep garneren met basilicum en olijven.

Bloemkool met gerookte tofu, olijven en tomaat

400 gr bloemkool, 1 pakje gerookte tofu, 1 ui, 1 tomaat, ½ bosje peterselie, 50 gr olijven, 1 eetl. tamari, 2 theel. Honing, olijfolie

Bloemkool in roosjes snijden en de steel in stukjes en gaar koken in een bodempje water. Tofu in kleine blokjes snijden en in 15 à 20 minuten krokant bakken in olie, op een niet te hoog vuur. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in partjes snijden. Ui fruiten in olie. Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat klein snijden en toevoegen aan de ui. Olijven in ringetjes snijden. Peterselie fijn hakken. Tofu, olijven, peterselie, tamari en honing aan het ui-tomaatmengsel toevoegen, nog even doorwarmen en over de bloemkool serveren. Lekker met nieuwe aardappelen of rijst

Pastinaak (informatie)

pastinaak

Pastinaak is een wit-gele wortel met een zoete smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar is iets zoeter en zachter van samenstelling. Het was de belangrijkste basis voor stamppotten toen we de aardappel nog niet kenden. Lekker in stoofschotels, hutspot en soepen, maar ook gebakken (dan voordien even voorkoken). Ook goed in combinatie met wortel. Schil de pastinaak voor gebruik en verwarm pastinaak goed door. Kooktijd: ongeveer 20 min. Op een koele plek bewaren

Pastinaak: pannenkoeken

Pastinaak, pannenkoekenbeslag

Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken en kook ze in een weinig water in 10 min. gaar. Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork en prak ze fijn. Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens en voeg daar de pastinaakpuree aan toe. Klop het beslag goed en bak er dan pannenkoeken van. De verhouding tussen pastinaakpuree en het pannenkoekenbeslag kunt u zelf naar wens kiezen.

Pastinaak: pastinaak in sinaasappelsaus voor 2 personen

400 g pastinaak, 1 ui, 2 dl (soja)melk, 1 eetl. tarwemeel, 1 eetl. olie, 1/2 theel. geraspte sinaasappelschil, 1 eetl. gehakte peterselie, zout.

Borstel en was de pastinaak schoon en snijd in plakjes of stukjes. Kook de pastinaak in een laagje water beetgaar. Fruit de gesnipperde ui in de olie in een pan, roer het meel erdoor, voeg al roerende de melk toe en laat de saus koken. Voeg de geraspte sinaasappelschil, de pastinaak en eventueel wat zout toe, roer het geheel door elkaar en strooi de peterselie erover.

Prei: aardappelpreischotel voor 2 personen

600 g aardappelen,300 g in ringen gesneden prei, ev. 2 tenen geperste knoflook, een klontje boter of een scheutje olie, 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel, 3 dl (vis)bouillon, 1 dl slagroom, ½ eetl. citroensap of azijn, peper en zout, 1 beschuit, verkruimeld (of paneermeel), 50 g geraspte kaas ½ theel. gedroogde of ½ eetlepel verse tijm, 2 eetl. bieslook en peterselie vers geknipt

Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200°C. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. Zet deze schotel ongeveer 30 min. in de oven. Serveer met een frisse salade er bij. Variatie met vis of vlees: Deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

Prei: mosselen met prei en trappist voor 2 personen

500 g mosselen, 1 prei in stukjes van 1cm, ½ ui grof gesneden, 1 selderijstengel grof gesneden, peterselie grof gesneden, 50-100 ml droge witte wijn, ½ flesje trappist, 50 ml room, 25-50 g gemalen gruyère, boter, peper, 2 vuurvaste schaaltjes.

In een grote kookpot ui, selderij en peterselie in wat boter laten smoren. De mosselen bij de groenten doen en afgedekt laten garen. De wijn erbij doen en goed laten doorkoken. De mosselen laten afkoelen en uit de schelp halen. De prei eveneens in wat boter laten smoren. De trappist eraan toevoegen en 5 min. laten garen. De prei door een vergiet halen en het sap opvangen. Dit samen met de room tot een gebonden saus koken. De prei op 2 vuurvaste schaaltjes leggen, daarop de mosselen schikken en de saus erover gieten. Gruyère eroverheen en even onder de grill. Serveren: met een heerlijke trappist, natuurlijk.

Raapstelen: groente met vis en knoflook voor 2 personen

Chinese kool, paksoi, venkel of raapsteeltjes, 6 gedroogde tomaten in reepjes gesneden, 2 eetl. sojasaus, 2 sjalotten gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, een scheutje olijfolie, 1 blikjes tonijn in olie, 1 theel. Provençaalse kruiden en/of kerrie.

Was de groente en snijd ze in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de groente en de tomatenreepjes toe. Voeg na ongeveer 5 minuten sojasaus, een scheutje water en kruiden toe en laat de groente in 10 minuten beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentemengsel. Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht

Raapstelen: raapsteeltjes met kerrie

250 g raapsteeltjes, ½ flinke ui, 1 theel. kerriepoeder, zout, 20 g boter.

Raapsteeltjes wassen en in reepjes en stukjes snijden van 4 cm. In de boter de ui fruiten. De kerrie even meefruiten en daarna de rauwe raapsteeltjes toevoegen. Op laag vuur alles in 10 min. gaarstoven. Op smaak brengen met wat zout. Het vocht eventueel binden met wat beschuitkruimels. Serveren: bij pasta- of rijstgerechten (volkorenpasta of zilvervliesrijst).

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster