Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1738
Datum: 15-09-2017

Week 38: sperziebonen, andijvie, gekleurde waspeen, mix-sla babyleaf en knolselderij. Het combi krijgt: sperziebonen, andijvie, mix-sla, appels en Satsuma mandarijnen. Klein aanvullend: radijs, tomaten en alfalfa. Groot: champignons, radijs, rucola en tomaten. Klein fruit: appels, druiven en Satsuma mandarijnen. Groot: appels, bananen, druiven en Satsuma mandarijnen. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Andijvie: andijviesalade met appel en kiemen voor 2 personen

1/2 krop andijvie, een plukje gemengde kiemen, 1/2 appel in stukjes, 20 g walnoten, grof gehakt, 50 g (komijne) kaas in blokjes, dressing: sap van 1/2 sinaasappel, 1/3 dl volle yoghurt, evt. 1 eetl mayonaise, 1 theel. Gemberpoeder

Andijvie wassen en in flinterdunne reepjes snijden. Kiemen even afspoelen en met de appel, kaas en walnoten door de andijvie scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen.

Andijvie: oosterse andijvie voor 2 personen.

1 kleine krop andijvie, zout en peper naar smaak, nootmuskaat, 4 eetl. gemalen kokos.

Andijvie in reepjes van 1-2 cm snijden en wassen. De andijvie met weinig water 10 tot 15 min. beetgaar koken. Ondertussen kokos onder voortdurend omscheppen in een droge koekenpan licht roosteren totdat hij net bruin begint te kleuren. Andijvie uit de pan halen, goed uit laten lekken en de kokos eroverheen strooien. Tip: In plaats van kokos kunt u ook een sausje maken van pindakaas of notenmoes: 4 eetl. pindakaas of notenmoes met een scheutje melk in een steelpan verwarmen, 1 eetl. bloem in een kopje met een beetje water tot een glad papje roeren en toevoegen aan het pindakaaspapje terwijl u voortdurend blijft roeren. Laat de saus een paar minuten koken.

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas voor 2 personen

400 g andijvie, 1 grote ui, 125 g champignons, 100 g parmezaanse kaas, 2 eetl. zoete ketjap, vers gemalen peper, olijfolie, roomboter.

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 min. gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

Knolselder met loof: ovenschotel met knolselderij en appel en linzen

1/2 knolselderij, 400 g aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en zout, 200 g gekookte linzen, 1 beschuit.

Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze samen in een beetje water met zout totdat ze zacht zijn. Bak ondertussen de gesneden uien, meng ze met de gekookte linzen en kruid dit naar smaak. Schil de appels, snijd ze in schijfjes. Leg in een ingevette ovenschaal het linzen-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Giet de aardappel- en knolselderijstukjes af, pureer ze samen en meng er peper, zout en ev. andere kruiden door. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200ºC. Variatie snel en gemakkelijk: Meng de knolselderij-aardappelpuree met de in olie gebakken overige ingrediënten en serveer direct.

Knolselderij: Gebakken knolselderij met kaas

4 grote schijven knolselderij 3/4 cm dik, 4 plakjes jong belegen kaas, iets kleiner dan de schijven

Verwarm een koekepan met olie of boter. Bak de schijven hierin op een matig warm vuur + 5 min. aan iedere kant goudbruin (deksel erop). Doe de kaas erop tot deze gaat smelten

Knolselderij: knolselderijfrietjes voor 2 personen

1 knolselderij, een flinke scheut zonnebloemolie of een frituurpan met olie, peper en (kruiden)zout

Snijd de knolselderij in schijven van 1 cm. en schil deze. De schijven in reepjes snijden. Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de knolselderijfrietjes ongeveer 5 minuten. Haal ze uit het water en laat ze goed uitlekken. Bak de frietjes knapperig in de frituurpan of in een braadpan met wat zonnebloemolie. Bestrooi de frietjes met kruidenzout en/of geraspte kaas. Serveer ze met yoghurt of mayonaise, een frisse salade en een gekookte graansoort. Maak hier eventueel een (kerrie)saus bij met het kookvocht van de knolselderij. Dit recept is ook erg lekker met wortelen in plaats van met knolselderij. Variatie: gebakken knolselderijschijven Kook de geschilde selderijschijven 5 minuten in zout water. Laat ze uitlekken en rol ze door paneermeel. Bak ze bruin en knapperig in olie in een koekenpan of braadpan.

Knolselderij:Ovenschotel met knolselder (voor 3 a 4 personen) (van Peter en Josien)

1 knolselder, 400 gram vastkokende aardappelen, 1 prei, 2 uien, 1 paprika, 1 teen knoflook, Bekertje zure room, 3 eieren, Kruidenbouillon of kruidenzout, pesto, Italiaanse kruiden, Plakjes/geraspte kaas voor garnering

Schil de knolselder en snijd deze in stukjes of dunne plakken. Ongeveer 5 minuten de kook erover. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden, ook 5 minuten koken. Met weinig zout. Daarna zowel de knolselder als de aardappelen afgieten in een vergiet. Intussen prei, ui en paprika schoonmaken en in stukjes gesneden fruiten in de koekenpan. Op het laatst een teen knoflook erover persen. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven vast voor op 200/220 °C. Breek de eieren in een schaal en meng deze met de zure room. Voeg naar smaak kruiden bouillon of kruidenzout toe en een flinke schep groene pesto. Het geheel goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Leg de dobbelsteentjes aardappel op de onderste laag van de ovenschotel. Leg daarna de stukken of plakken knolselder daarover . Verspreid het mengsel van gefruite groenten gelijkmatig hier weer overheen. Dan de saus van eieren en room erover gieten. Strooi de Provencaalse of Italiaanse kruiden erover en dek het geheel af met kaas. In de oven wordt het geheel stevig met een krokant kaaskorstje: 20- 30 minuten. Eet smakelijk !!! (met dit recept kun je eindeloos variëren: plakjes tomaat ertussen is ook erg lekker. Of stukjes gebakken pittige tofu of gehakt etc.)

Sperziebonen: sperziebonen met kerriekaassaus

350 g sperziebonen, 1 ui, 50 g amandelen, zout en peper. Saus: 1 dl melk of 1/2 dl slagroom, 1 dl kooknat, 1 theel. honing, 1 theel. kerrie, 2 takjes fijngesneden peterselie, 1 theel. mosterd, 100 g geraspte kaas, 1 eetl. bloem.

Sperziebonen schoonmaken (puntjes verwijderen) en beetgaar koken in 10-15 min. Kooknat voor de saus gebruiken. Ui fijnsnijden. Amandelen in een koekenpan roosteren op een laag vuurtje. Saus maken: Melk (of slagroom) met kooknat aan de kook brengen, ui, geroosterde amandelen, mosterd en peterselie toevoegen en saus 1 min. laten pruttelen. Bind de saus met aangelengde bloem. Beetje bij beetje de kaas toevoegen en ondertussen goed roeren. Naar smaak peper en zout toevoegen. Boontjes in een schaal doen en serveren met de kaassaus. De rest van de geraspte kaas erover strooien.

Sperziebonen: sperziebonen met tempeh en tomatensaus voor 2 personen

400 g sperziebonen, ½ pakje tempeh*, 4 flinke tomaten, verse basilicum en/of verse oregano, 2 theel. honing, 2 dl water, een scheutje tamari*, olijfolie, vers gemalen peper, zeezout naar smaak.

Tempeh in plakjes en daarna in blokjes snijden en in ongeveer 20 min. krokant bakken in olie op een laag vuur. Sperziebonen afhalen. Het water aan de kook brengen. Tomaten van kroontje en steelaanzet ontdoen en klein snijden. Sperziebonen in weinig water in ongeveer 10 min. gaar koken. Tomaten toevoegen aan het kokende water en 5 min. laten koken. Tempeh afblussen met tamari en door de bonen scheppen. Tomaten zeven. Saus op smaak brengen met verse kruiden, honing, peper en zout. Lekker met pasta en een groene salade. *Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Indonesië. Het eiwitproduct heeft een pittige smaak en is erg gezond. Tempeh en tamari zijn te koop als extra bestelling bij het Achterhoekpakket.

Tomaat: gevulde tomaat voor 2 personen

1 tomaat per persoon, 1 dl. biologische volle kwark of Hüttenkäse, 1 eetl. yoghurt, 2 eetl. vers geknipte bieslook en evt. peterselie en/of knoflook, peper, en kruidenzout

Was de tomaten, snijd het kapje eraf en hol ze uit met een lepel. Strooi een klein beetje kruidenzout in de binnenkant van de tomaten en zet ze omgekeerd om uit te lekken. Meng kwark of Hüttenkäse met yoghurt peper, kruidenzout en verse kruiden. Schep het mengsel voorzichtig in de uitgeholde tomaten en zet de kapjes er weer op.

Alphalpha: kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster