Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1740
Datum: 29-09-2017

Week 40: Chinese kool, ijsbergsla, gele bieten, prei en bospeen. Het combi krijgt: ijsbergsla, prei, bospeen, appels, bananen en Satsuma mandarijnen. Klein aanvullend: trostomaten, rode ui en stoofperen. Groot: champignons kastanje, trostomaten, rode paprika en stoofperen. Klein fruit: appels, bananen en Satsuma mandarijnen. Groot: appels, druiven, Satsuma mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Stoofperen met boekweitpoffertjes

6 stoofperen, flinke scheut vlierbessensap, ongeraffineerde suiker naar smaak, ½ kaneelstokje, 2 kruidnagelen, 50 g boekweitmeel, 25 g tarwebloem, 100 à 125 ml haver- of rijstdrank of melk, scheutje (ahorn)siroop of diksap, ½ ei, snufje zout, olijfolie, 2 eetl. boekweitzaden, 1 theel. honing, 125 ml slagroom.

Stoofperen schillen en samen met suiker, vlierbessensap, kaneelstokje, kruidnagelen en water koken totdat de peren rood gekleurd zijn. Dit duurt ongeveer een uur. Slagroom kloppen. Deeg maken van boekweitmeel, tarwebloem, siroop, ei, zout en haverdrank. Poffertjesplaat goed verwarmen en insmeren met olie. Spuit of schenk het deeg in de holletjes in de pan en bak ze totdat het deeg aan de bovenkant droog is. Met een vork omkeren. Boekweitzaden roosteren in een droge pan totdat ze bruin kleuren en lekker ruiken. Vuur uitzetten en honing door de zaden roeren. Serveer de poffertjes en peren warm met slagroom en de geroosterde honingzaden.

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Bieten uit de oven

Bieten naar behoefte van gelijke grootte, zeezout, boter, peterselie

Deze manier om bieten te garen duurt wat lager dan koken, maar geeft aan de bieten wel een aparte, zoete en sterkere smaak. Je moet ze wel goed heet serveren. Was en spoel de bieten één voor één af onder de kraan. Houd daarbij de schil intact. Verpak elke biet afzonderlijk in aluminiumfolie en bak de bieten gaar in een voorverwarmde oven van 200*C. na een uur of iets langer zijn de bieten gaar. Wrijf het vel van de bieten. De rode knolletjes hebben nu een rijke, intense “aardse” smaak. Serveer de bieten met wat boter, een beetje zout en wat fijngehakte peterselie.

IJsbergsla met ei in remouladesaus voor 2 personen

½ Krop IJsbergsla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, ½ bosje verse dille of 1 theel. gedroogde Dille, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl. Volle kwark, zeezout naar smaak, vers gemalen peper

Eieren koken Zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

Prei: Rijstschotel

400 gr prei gewassen in ringen gesneden, evt. 1 ui fijngesnipperd, ½ appel in kleine stukjes, 3 eetl. Olijfolie, 2 eetl. Citroensap, peper, en zout, kaneel, rijst voor 2 personen, ca. 4 dl water.

Fruit de ui in de olie en voeg daarna de gesneden prei, peper en zout en een mespuntje kaneel toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en voeg dan citroensap en water toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het geheel gaar in 15 tot 30 minuten (afhanke-lijk van de rijstsoort). Neem de pan van het vuur en voeg stukjes appel toe die u door de prei-rijst roert. Indien u niet van rauwe appel houdt voegt u de appel tegelijk met de prei toe. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met een salade en een schep cottagecheese met kruidenzout.

Prei: Prei – makreel salade voor 2 personen

½ kleine prei, ½ citroen, ½ makreelfilet*, 1 kleine appel, 1 eetlepels mayonaise

De prei wassen en verwijder alleen het buitenste, stugge, groene blad. De prei in zeer kleine ringetjes snijden. Het sap uit de citroen persen en bij de prei schenken. Minimaal een uur laten staan. Makreel met twee vorken in kleine stukjes trekken. Appel in kleine stukjes snijden. Alle ingrediënten bij elkaar doen en door elkaar mengen. *makreel is een goede keus vlg De Goede Visgids van Wouter Klootwijk TIP Een marinade van citroensap maakt rauwe groente beter verteerbaar. Hierdoor verminderd ook de hele sterke smaak van prei en uien. Maar het maakt bijvoorbeeld ook rauwe champignons zacht en romig.

Mandarijnen: kip met Thaise gembersaus voor 2 personen

200 g. kipfilet, 2 mandarijntjes, 3 à 4 eetl. Thaise gembersaus, ½ bosje peterselie, zeezout naar smaak, olijfolie.

Mandarijnen in dunne plakjes snijden en daarna in stukjes. Stukjes mandarijn mengen met gembersaus. Kip in stukjes snijden of knippen met een schaar, bestrooien met zout en in ongeveer 10 minuten gaar en krokant bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Kip en peterselie mengen met gemarineerde mandarijnen. Lekker met gestoofde knolselderij, koolraap of Chinese kool.

Bospeen: bospeen met mosterdsaus

1 bos peen, verse peterselie, 3 dl volle melk, 20 g bloem, 15 g boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak.

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ongeveer 10 min. gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meel-botermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempeh en een groene salade.

Bospeen: wortelsalade met sinaasappel voor 2 personen

300 g wortel, 1 sinaasappel, 2 eetl. Pijnboompitten, een handje rozijnen, 1 eetl. Citroensap, 3 eetl. Sinaasappelsap, evt. een handje druiven, Dressing: 1 theel. Mosterd, 1 theel. Gemberpoeder, 5 eetl. Olie, 2 eetl. Azijn, peper, zout.

Was de rozijnen en zet ze met citroensap en sinaasappelsap te wellen. Snijd de sinaasap-pel in kleine stukjes. Snijd evt. de druiven middendoor en ontpit ze. Rasp de wortel en meng er de sinaasappelstukjes, gewelde rozijnen en evt. de druiven door. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de pijnboompitten kort in een drode koekenpan. Strooi de pitten over de salade en serveer. Variatie: Ook heerlijk met stukjes mango door deze salade.

Chinese kool gevuld met paddestoelen voor 2 personen

4 Chinese koolbladeren, 125 g. paddestoelen, 1 ui, 1 teen knoflook, ½ citroen, 25 g. gepelde walnoten, 1 theel. Honing, zeezout, vers gemalen peper, 1 eetl. crème fraîche, olijfolie, 4 cocktailprikkers

Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag vuur. Paddestoelen toevoegen en bakken tot ze lichtbruin kleuren. Noten hakken. Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toevoegen, roeren en vuur uitzetten. Een flinke lepel vulling in de koolbladeren scheppen en vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengelgedeelte. Prik het pakketje dicht met een cocktailprikkertje. Tip: Maak een lekkere salade van de overgebleven Chinese kool. Kool in zeer fijne reepjes snijden en in citroensap weg zetten. Vlak voor het eten op smaak maken met een hartige dressing.

Chinese Kool: Chinese kool met sesamsaus voor 2 personen Japanse vreugde

350 gram Chinese kool, 50 gram taugé, 25 gram sesamzaad, 100 ml groentebouillon, 1 eetlepel tamari, 1 theelepel honing of suiker.

De bladeren van de kool plukken, wassen en in reepjes snijden. Stoom de kool en de taugé een paar minuten boven de bouillon. In een droge koekenpan de sesamzaadjes roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn en gaan poffen. Regelmatig roeren. De zaadjes gaan nog lekkerder ruiken wanneer je ze vijzelt. Houdt een beetje zaad apart om als laatste over de groente te strooien. Sesamzaadjes, honing, tamari en bouillon samen goed mengen. De groenten op de borden leggen. Saus over de groente en zaadjes over de saus strooien.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster