Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1741
Datum: 06-10-2017

Week 41: Witlof, Pastinaak, Raapstelen, Winterpeen en Bloemkool. Het Combi krijgt: Witlof, Raapstelen, Winterpeen, Appels, Druiven en Peren. Klein aanvullend: gemengde kiemen, rode paprika en stoofperen. Groot: oesterzwam, rode paprika, en trostomaten. Klein fruit: appels, druiven, mandarijnen en peren. Groot: hetzelfde maar dan meer. Wijzigingen zijn voorbehouden. Week 41: Witlof, Pastinaak, Raapstelen, Winterpeen en Bloemkool. Het Combi krijgt: Witlof, Raapstelen, Winterpeen, Appels, Druiven en Peren. Klein aanvullend: gemengde kiemen, rode paprika en stoofperen. Groot: oesterzwam, rode paprika, en trostomaten. Klein fruit: appels, druiven, mandarijnen en peren. Groot: hetzelfde maar dan meer. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Witlof met oesterzwammen

2 stronken witlof, enkele oesterzwammen, 1 eetlepel arachideolie, 1 eetlepel suiker, zeezout

Snij de witlof in schuine repen van ongeveer 1,5 cm breed. Scheur de oesterzwammen in hapklare stukjes.Verwarm 1 eetlepel arachideolie in de wok. Roerbak de witlof, doe er zout en geraspte nootmuskaat bij. Strooi er 1 eetlepel suiker over en laat karameliseren.Voeg de oesterzwammen toe en roerbak alles.

Witlof: Witlofsalade met raapsteeltjes en ei voor 2 personen

350 g witlof, een handje raapsteeltjes, 1 sinaasappel, in stukjes gesneden, 2 augurken in kleine stukjes, tuinkruiden: peterselie, bieslook en/of tijm. Dressing: 3 eetl. Mayonaise, 3 eetl. volle yoghurt of kwark, 1 uitje fijngesnipperd, 1 theel mosterd peper en zout, 2 eieren hard gekookt in kleine stukjes.

Maak de groenten schoon, snijd de witlof in smalle reepjes en de raapsteeltjes in stukjes van een paar centimeter lang. Meng witlof, raapsteeltjes, sinaasappel, augurk en tuinkruiden door elkaar. Maak de dressing klaar en meng deze door de salade. Heerlijk bij gebakken aardappeltjes.

Witlof: witlof met kaas uit de oven á la Josien voor 2 personen.

4 struiken witlof, 50 gram (blauwschimmel)kaas, scheutje olie, zout.

Kook de gehalveerde witlofstruikjes in een laagje water met een snufje zout gaar en laat ze uitlekken. Leg de halve struikjes in een ingevette ovenschaal, met de platte kant naar boven. Verdeel de kaas van je keuze er over en doe een vuurvaste deksel erop. Zet de schaal ongeveer een half uur in de oven op 180º.

Witlof-amandelsoep

2 à 3 stronkjes witlof, 100 g. bruine of witte amandelen, ½ l. kruidenbouillon, 100 ml room

Velletjes verwijderen van amandelen is een makkelijk klusje: Amandelen een paar minuten blancheren in kokend water en af laten koelen. Nu kun je de amandelen zo uit hun jasje knijpen. De witte amandelen malen. Witlof in reepjes snijden. Een beetje witlof achter houden voor garnering. Kruidenbouillon met amandelen en witlof in ongeveer 10 minuten gaar koken. Room toevoegen. Soep garneren met rauwe witlof. Lekker met toast en boter.

Pastinaak: pastinaak-wortelsalade voor 2 personen

1 kleine pastinaak, 1 kleine wortel, 1 kleine ui heel fijngesnipperd, 1 eetl. yoghurt, 1 eetl. olijfolie, 2 eetl. rozijnen, 100 g Hüttenkäse (cottagecheese) of 50 g kwark en 50 g kaas in blokjes, ev. een potje gekookte doperwten uitgelekt

Borstel de pastinaak en de wortel goed schoon. Verwijder bij de pastinaak van de kop een plakje en snijd eventueel harde stukken schil weg. Snijd de pastinaak en de wortel in kleine blokjes en kook die in water 5 tot 10 min. (niet te gaar). Giet het kookvocht af en gebruik dit eventueel voor een soep of saus. Roer de olie, yoghurt, Hüttenkäse of kwark, de fijngesnipperde ui en de rozijnen door elkaar. Voeg de pastinaak en wortel er bij. Meng alle ingrediënten voorzichtig door elkaar. Lekker met zilvervliesrijst of quinoa.

Winterpeen: hartige pannenkoekjes met wortel en prei voor 2 personen.

1 wortel in dunne plakjes, 1 prei fijngesneden, 1 teentje knoflook geperst, sojasaus, 2 kopjes tarwebloem, 1/3 kopje havermout, scheutje melk, snufje zout, tijm en/of majoraan naar smaak, 1 ei, 2 eetl. sesamzaad, handje rozijnen.

Prei, wortel en knoflook in een scheutje olie fruiten tot de wortelplakjes gaar zijn. Klein beetje sojasaus toevoegen. Roer bloem, havervlokken, zout, kruiden, rozijnen en sesamzaad door elkaar. Roer het losgeklopte ei door het groentemengsel en voeg daarna de beide mengsels samen. Roer er zoveel melk bij tot er een dik beslag ontstaat. Bak in een kleine koekenpan met een scheutje olie na elkaar ongeveer 6 tot 10 hartige pannenkoekjes van dit beslag en laat ze goed gaar worden. Serveer ze (eventueel met peterselie of bieslook) bij een frisse salade.

Winterpeen: worteltaart met gehakt voor 2 personen

4 plakjes bladerdeeg, 200 g wortelen, 1 grote u gesneden, 1 teen knoflook geperst, zout, en versgemalen zwarte peper, 150 g rundergehakt, 2 eetl. peterselie fijngeknipt, 2 eieren, 1/2 dl melk, evt. een handje zonnebloempitten, (olijf)olie of boter voor bakken en invetten

Bladerdeeg ontdooien. Oven op 200 ºC voorverwarmen. Wortelen wassen, indien nodig schrappen en in mooie, gelijke reepjes snijden (niet te fijn). Ui, wortel en knoflook enkele minuten fruiten in wat olie of boter. Het gehakt toevoegen, 5 minuten zachtjes roerbakken en op smaak brengen met peper en zout. Een ovenschaal invetten met olie of boter en bekleden met bladerdeeg. Gehaktmengsel van het vuur halen, peterselie erdoor roeren, verder op smaak brengen met peper en zout en in ovenschaal scheppen. Eieren loskloppen met de melk en erover gieten. Eventueel bestrooien met zonnebloempitten. In 45 minuten tot 1 uur in de oven laten bakken. Lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappelen en een frisse salade. Variatie met champignons U kunt ook plakjes champignon meebakken Variatie vegetarisch Vervang het gehakt door bijvoorbeeld tofu, gekookte kikkererwten of linzen.

Winterpeen: wortel-mandarijnsalade

100 g wortel, 2 eetl. rozijnen, mandarijndressing: 2 mandarijnen, ½ theel. kardemom, 3 eetl. zonnebloemolie, zout en peper.

Dressing: mandarijnsap met kardemom en olie toe een sausje kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Wortel, grof geraspt, rozijnen, geweld in heet water en uitgelekt, en dressing door elkaar scheppen.

Bloemkool: fusilli met bloemkool en pesto voor 2 personen

1 kleine bloemkool, 2/3 dl olijfolie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 200 g fusilli (wokkelpasta), 1 eetl.kappertjes, handje verse basilicumblaadjes of 1 eetl. kant en klare pesto, chilipoeder en zout naar smaak.

Bloemkool in roosjes verdelen, stronk in fijne stukjes snijden. Ui en knoflook fruiten in een scheut van de olie, vuur laag draaien, bloemkool toevoegen en alles in 20 min. beetgaar bakken. Zo nodig af en toe een scheutje water toevoegen. Intussen de pasta beetgaar koken. Bloemkoolmengsel met de rest van de olie, de kappertjes, de basilicumblaadjes en zout en chilipoeder kort pureren. Pasta afgieten, even uit laten lekken en in een schaal serveren met de bloemkoolpesto erover. Lekker met een groene salade met tomaat.

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Raapstelen: groente met vis en tomaten voor 2 personen

Chinese kool, paksoi, venkel, of raapsteeltjes, 6 gedroogde tomaten, in reepjes gesneden, 2 eetl. Sojasaus, 2 sjalotten gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, een scheutje olijfolie, 1 blikjes tonijn in olie,1 theel. Provençaalse kruiden.

Was de groente en snijd ze in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de groente en de tomatenreepjes toe. Voeg na ongeveer 5 minuten sojasaus, een scheutje water en kruiden toe en laat de groente in 10 minuten beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentemengsel. Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht.

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster